Naprej na vsebino

Pred 100 leti v Slovencu o stavki v kočevskem rudniku

Stavka v kočevskem rudniku

Pred 100 leti so delavci v rudniku v Kočevju preživljali težke razmere. O tem smo pisali že tukaj. Posledično je izbruhnila tudi dlje trajajoča stavka. »Kljub terorizmu, ki ga je do sedaj ves čas stavke izvajalo rudniško ravnateljstvo, delavstvo popolnoma mirno stavka dalje, zaupajoč svojim voditeljem,« so opisovali potek stavke.

»Imamo pa nekaj stavkokazov; to so ženske, zaposlene na rudniku, katere je ravnateljstvo prisililo na delo in pa nekaj bogatih nemških okoliških kmetov, kateri — kakor se zdi — namenoma rušijo enotnost delavstva.« Kljub temu pa je z delom prenehalo približno 1050 delavcev od skupaj 1100.

Ljubljanski občinski svet je na eni izmed sej stavkajočim rudarjem izrazil razumevanje in »svoje simpatije« ter njihovim otrokom naklonil 10.000 dinarjev.

Otrok s kačo v želodcu

V bolnišnici v Sarajevu so pred 100 leti doživeli dokaj neverjeten primer. Manjši otrok je ležal na nekem polju in zaspal. Kmet je opazil, da je otroku med spanjem v usta zlezla kača. Otroka je zbudil, vendar je bila kača že v želodcu. Ko so otroka vprašali, ali je kaj čutil, je odgovoril, da se mu je samo sanjalo, da pije vodo.

Nižja umrljivost v Italiji

V leti pred 1923 se je v Italiji povprečna starost prebivalstva zvišala od 35 na 47 let. Verjetna starost je narasla iz 33 na 53 let, normalna starost pa je v Italiji znašala od 72 do 75 let. Znižala se je tudi umrljivost in sicer je bilo na leto v povprečju 360 tisoč manj smrti.

Kino pri Ljubljani

V tistih časih so se prebivalci Ljubljane razveselili novega kina na prostem. »Na prostornem dvorišču Mladinskega doma na Kodeljevem«, so postavili »aparat prvovrstne tvrdke Ernemann, ki bo izvajal v svežem zraku prve teme, krasne barvane filme.« Filme pa je spremljala glasba 40-članske godbe.

Slovenec. Za kino na prostem je poskrbelo podjetje Ernemann. Vir slike: papierfaun1, eBay.
Za kino na prostem je poskrbelo podjetje Ernemann. Vir slike: papierfaun1, eBay.

Novi izgredi v Nemčiji

V manjšem kraju blizu glavnega mesta Nemčije, Berlina, je ponovno prišlo do krvavih izgredov med komunisti in policijo. Nekateri udeleženci komunističnega shoda so namreč po zaključenem dogodku navalili na razne trgovine po mestu.

Policisti jih na začetku niso uspeli obvladati in so za pomoč prosili kolege iz sosednjega mesta. Združeni policiji je uspelo vzpostaviti red, pri tem pa sta življenje izgubila dva demonstranta, več pa je bilo težje ranjenih.

Prevoz drv in premoga za kurjavo

Trgovska in obrtniška zbornica sta vse trgovce, obrtnike in industrijce opozorili, da naj si še ta mesec priskrbijo dovolj kuriva v obliki drv in premoga za prihajajoči zimo. Po 1. septembru se je namreč po odredbi ministrstva povišala dajatev za prevoz premoga in drv.

Slovenec. Fotografija iz premogovnega rudnika Senovo. Vir slike: Ivan Kastelic, Kamra.
Fotografija iz premogovnega rudnika Senovo. Vir slike: Ivan Kastelic, Kamra.
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice