Skip to content

Sloveniji je ob poplavah vojaško pomoč ponudilo skupaj 12 držav

Ob koncu prvega avgustovskega tedna je obilno deževje v večjem delu Slovenije povzročilo katastrofalne poplave in razdejanje.

Solidarnost in podpora mednarodne skupnosti se je na polno sprožila takoj po koncu vremenske ujme, ko so lahko pričeli z odpravljanja posledic poplav, so ob tem zapisali na vladi v skupni izjavi z Ministrstvom za obrambo, Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve ter Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Pri reševanju življenj so se slovenskim reševalcem pridružile helikopterske ekipe Madžarske in Hrvaške, ki so pomagale utrditi nasipe ob Muri in preprečiti še večje uničenje.

Slovenija je oddala zaprosilo za mednarodno pomoč prek mehanizma EU in NATO. Vir slike: Boris Nose, Facebook.
Slovenija je oddala zaprosilo za mednarodno pomoč prek mehanizma EU in NATO. Vir slike: Boris Nose, Facebook.

6. avgusta je Slovenija oddala prvo uradno zaprosilo za mednarodno pomoč prek mehanizma Evropske unije in zveze NATO.

»Najprej smo zaprosili za pomoč v težki mehanizaciji, helikopterjih in montažnih mostovih. Sledila so zaprosila za razvlažilnike in začasno mobilno rešitev za vrtec, ki ga potrebujemo v Mengšu,« so pojasnili v izjavi.

Zaradi izjemnega odziva pa so lahko zaprosilo za helikoptersko pomoč zaprli že po nekaj dneh, po desetih dneh pa še zaprosilo za pomoč v gradbeni mehanizaciji.

Zaradi dobrega odziva je Slovenija zaprosilo za pomoč lahko kmalu zaprla. Vir slike: Evropska komisija.
Zaradi dobrega odziva je Slovenija zaprosilo za pomoč lahko kmalu zaprla. Vir slike: Evropska komisija.

Pomoč s helikopterji so zagotovile Madžarska, Hrvaška in Španija z enim helikopterjem ter Nemčija, Srbija in Avstrija z dvema. Teh devet helikopterjev je med 7. in 16. avgustom opravilo 195 ur letenja, prepeljalo 305 ton tovora in 675 oseb.

Pomoč v težki gradbeni mehanizaciji s pripadajočo opremo in ekipami pa so medtem ponudile Avstrija, Bosna in Hercegovina, Francija, Hrvaška, Nemčija, Slovaška, Ukrajina, Severna Makedonija in Italija.

Ta pomoč se je odrazila v 324 civilistih in vojakih, ki so bili in so še zdaj na več kot 15 območjih po vsej državi, med drugim v Solčavi, Nazarjih, Braslovčah, Kamniku, Mengšu, Komendi, Škofji Loki, Prevaljah, Črni na Koroškem, Dravogradu in Mežici.

Pomoč s helikopterji je zagotovilo šest držav. Vir slike: Hungary Today.
Pomoč s helikopterji je zagotovilo šest držav. Vir slike: Hungary Today.

S 30 bagri in prek sto ostalimi stroji in vozili odstranjujejo naplavine in plazove, čistijo in urejajo struge, odstranjujejo nanose blata izpred objektov, sanirajo cestišča, prevažajo pitno vodo in gorivo v kraje z uničeno infrastrukturo. Pomagali pa so tudi pri prevozu donacij, med drugim so iz Pragerskega prepeljali bale sena do živine v Mežici.

Večina pripadnikov mednarodne pomoči je nastanjena v bazi v Rečici ob Savinji, razen enote iz Italije, ki je nastanjena v Škofji Loki. Delujejo skladno z usmeritvami Civilne zaščite, ki je zadolžena za usklajevanje mednarodne pomoči, so še dodali na vladi.

Pet držav je ponudilo 11 montažnih mostov, s katerimi bodo lahko ponovno povezali predvsem občinske ceste. Postavljena sta že oba nemška mostova v Prevaljah, v kratkem pa bodo postavljeni še trije italijanski mostovi na področju Škofje Loke, trije češki, dva poljska in en hrvaški most v Zgornje Savinjski dolini. Povezljivost in mostove na državnih cestah pa zagotavlja Slovenska vojska.

Podroben pregled ponujene pomoči po posameznih državah je na voljo tukaj.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice