Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu o žvečilnem gumiju v Jugoslaviji

Tretji ljubljanski velesejem

Pred 100 leti so napovedali nov velesejem v Ljubljani, ki je potekal septembra 1923. Osem velikih in okoli 60 manjših paviljonov se je razprostiralo na 40.000 kvadratnih metrih površine. Sodelovalo je 748 razstavljavcev, med temi 148 iz tujine.

»Sejmišče leži v najlepšem delu Ljubljane pod Tivolskim parkom ob Gosposvetski cesti, ter je od vseh strani obkroženo z divnimi kostanji,« je opisoval Slovenec. Vršil se je pod kraljevskim pokroviteljstvom.

»Uprava velesejma je storila vse, da bo ta prireditev v resnici izraz in slika naše gospodarske moči, katera naj pokaže svetu cvet naše industrije in trgovine cele države.«

Slovenec. Fotografija devetega ljubljanskega velesejma leta 1929. Vir slike: Stare slike,cerknica.org.
Fotografija devetega ljubljanskega velesejma leta 1929. Vir slike: Stare slike.cerknica.org

Plačevanje davkov

V tistih časih je več časopisov poročalo o tem, da naj bi prebivalci pokrajine Vojvodina v Srbiji plačevali bolj malo davkov.

Ugibanja so se potrdila s »senzacionalno« aretacijo enega izmed tamkajšnjih uradnikov finančne uprave. Policija ga je priprla po tem, ko so ga obtožili, da pri tistih osebah, ki mu ponudijo odkupnino, davkov enostavno ne izterja.

»Sodišče je po polletni preiskavi dognalo kot dokazanih 16 slučajev,« so pojasnili pri Slovencu. Uradnik je skupaj od davkoplačevalcev prejel več kot 200 tisoč dinarjev odkupnin.  »Sedaj bo imel poldrugo leto časa premišljevati v ječi, kako bo porabil ta denar,« je še dodal Slovenec.

17-letni mladenič na sodišču

Pred 100 leti so pisali o 17-letnem fantu, ki je moral zaradi premnogih tatvin pred sodišče. Označili so ga za »mladeniča s smolnatimi prsti«, ker se je na njega »silno rado kaj prijelo«.

»Delo mu kar nič ne diši. Ponavadi služi za pastirja, a ker se ga silno rado kaj prime, gledajo povsod, da se ga čimprej iznebe,« je pisal Slovenec.

Tako je menjal veliko služb, povsod je bil le nekaj mesecev ali tednov. Kjerkoli se je zaposlil, pa je vedno kaj zmanjkalo. Na koncu se je moral zagovarjati pred sodiščem.

Rojstni dan romunskega kralja

Romunski kralj Ferdinand I. Romunski je v tistih dneh slavil svoj rojstni dan, ki ga je preživel na Bledu. Slovesnost se je izvršila v blejski cerkvi. Navzoča je bila romunska kraljeva družina, kraljica, prestolonaslednik in dve hčeri. Dogodka se je udeležil tudi kralj SHS Aleksander I. Karadžordžević.

Žvečilni gumi

Pred 100 leti so v Jugoslavijo uvozili tudi žvečilni gumi znamke Wrigley. V Združenih državah Amerike ga je takrat uporabljal skoraj vsak, so zapisali, predvsem pa delavci, športniki in turisti.

Žvečični gumi Wrigley iz leta 1923. Vir slike: Ebay.
Žvečični gumi Wrigley iz leta 1923. Vir slike: Ebay.

»Ta gumi se izdeluje iz raznih zdravilnih in osvežujočih rastlin, ter je njegova popularnost samo radi tega tako velika, ker pospešuje prebavo, odstrani žejo, suhoto in neprijeten duh v ustih, varuje zobe pred gnilobo in pospešuje slino,« so ga opisali. »V službi, kjer ni dovoljeno kaditi, na izletih in pri športu je najboljši nadomestek za škodljivi alkohol in tobak.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice