Skip to content

Podražitev bencina, dizla in kurilnega olja

Vožnja z avtomobilom ali motornim kolesom je dražja. Sredi poletja je na primer cena bencina presegla evro in pol na liter in od takrat prav nič ne popušča. Nič boljša ni zgodba pri dizelskem gorivu.

Z novim dvotedenskim obdobjem določanja cen bodo te še višje. Ob nespremenjenih trošarinah bo od jutri, 12. septembra, do vključno ponedeljka, 25. septembra, bencin stal 1,551 evra na liter, cena dizla bo 1,600 evra na liter, medtem ko bo liter kurilnega olja stal 1,181 evra, so sporočili z ministrstva za okolje.

Liter bencina bo torej dražji za 0,7 centa, liter dizla pa za slabe 3 cente. Pri bencinu razlika morda res ne bo ogromna, vendar je pri teh cenah prav vsaka podražitev za marsikoga boleča.

Podražitev bencina, dizla in kurilnega olja. Liter bencina bo dražji za 0,7 centa, liter dizla pa za slabe 3 cente. Vir slike: Global news.
Liter bencina bo dražji za 0,7 centa, liter dizla pa za slabe 3 cente. Vir slike: Global news.

Kljub vsemu ministrstvo tolaži, da bi morali v primeru odsotnosti regulacije cen goriv za liter bencina odšteti kar 1,609 evra, za liter dizla 1,739, za 1.000 litrov kurilnega olja pa 1.363 evrov.

Pri Mojih financah so sicer pričakovali, da bo bencin stal približno en cent manj kot do sedaj. Jure Ugovšek je sicer v članku zapisal, da je cena za sodček nafte »ob zniževanju proizvodnje v Savdski Arabiji v minulem tednu prvič v zadnjih 10 mesecih poskočila prek 90 dolarjev, ob tem pa se že vrstijo napovedi, da bi se cena kmalu zopet lahko povzpela prek 100 dolarjev«.

»Evro je v primerjavi z dolarjem izgubil približno odstotek, kar je osmi zaporedni zdrs. To bo po naših izračunih preprečilo večjo pocenitev bencina v maloprodaji,« je še dodal.

Glede cene dizelskega goriva je pravilno ocenil, da bo cena prvič letos poskočila čez 1,60 evra. »Rast [cen] na [mediteranskih] trgih se je nadaljevala, a ni bila tako izrazita kot pred tedni. Če pri tem upoštevamo še padec evra, pričakujemo, da se bo cena litra dizla prvič letos povzpela prek 1,60 evra in tako znašala za približno štiri cente več kot sedaj (1,572 evra),« je pojasnil.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter NMB-95 ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter. Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Podražitev bencina, dizla in kurilnega olja. Goriva so dražja tudi v tujini. Vir slike: News auto.
Goriva so dražja tudi v tujini. Vir slike: News auto.

Cene goriv so se nekoliko povzpele tudi na Hrvaškem. Liter bencina bo od torka naprej stal 1,58 evra, medtem ko bo za liter dizelskega goriva potrebno odšteti 1,55 evra. S tem se nadaljuje trend, da je bencin dražji, dizel pa cenejši kot pri nas.

Toliko višje so ob tem tudi cene v Italiji. Pred nekaj dnevi je bila povprečna cena za liter bencina na samopostrežnih italijanskih črpalkah 1,969 evra, medtem ko so se cene gibale med 1,960 in 1,978 evra na liter.

Povprečna cena dizla pa je bila 1,877 evra na liter, cene na različnih črpalkah pa so se gibale med 1,874 in 1,890 evra na liter.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice