Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu o uspehu slovenskega zbora v Italiji

Uspeh slovenskega pevskega zbora v Italiji

Slovenski učiteljski pevski zbor iz Trsta je imel pred 100 leti zaradi fašističnega gibanja težave pri delovanju. Najprej so zboru fašisti preprečili nastop v gledališču v Trstu, nato pa jih je tržaško fašistično glasilo pozvalo, naj ne hodijo na turnejo po severni Italiji.

Zbor se je na turnejo kljub temu odpravil in se najprej ustavil v Benetkah. »Nastopil je v gledališču Rossini in žel najlepši uspeh. Gledališče je bilo nabito polno in slovenska pesem je občinstvo očarala. Pevci so želi viharno odobravanje in so morali več pesmi ponoviti,« je poročal Slovenec.

Prakse ljubljanske pošte

»V civiliziranih državah je običajno, da poštna uprava garantira za tajnost pošiljk in da jih izroči le adresatu, če so priporočene,« je enega izmed prispevkov, ki je opisoval zanimive prakse ljubljanske pošte, začel časopis Slovenec. »Druge metode pa je uvedlo ljubljansko poštno ravnateljstvo.«

Uradniki so se osredotočili predvsem na pošiljke knjig. Če so bile knjige trdo vezane, so jih tudi posebej ocarinili. Poleg tega pa so pregledali tudi vsebino knjige in pri tistih, ki niso imele »državotvorne vsebine prilepili svoj veto«.

»Nato pošta v sporazumu s policijo odredi določeno uro, kdaj mora stranka dvigniti pošiljko; da se pa reši ‘uradna tajnost’, je pošta v sporazumu s policijo določila prav farizejsko proceduro: Stranka naj podpiše pošiljko in jo prevzame; v kakem skritem kotu ali pred vrati pa čaka policijski organ, da konfiscira pošiljko, sklicevaje se na 1. člen zakona ‘o zaščiti države’,« je še opisal Slovenec.

Nizek vodostaj Donave

Iz srbskega mesta Novi Sad so poročali, da je tiste dni gladina Donave padla na 107 centimetrov, kar se pred tem že mnogo let ni zgodilo. Zaradi plitke vode je bil v nevarnosti redni promet z dunajskimi ekspresnimi parniki, vendar je deževje to nevarnost odstranilo. V teh dneh se sicer vodostaj Donave v Novem Sadu giblje okoli 93 centimetrov.

Slovenec. Opazovalna postaja madžarske vojske na Donavi med prvo svetovno vojno. Vir slike: Britannica.
Opazovalna postaja madžarske vojske na Donavi med prvo svetovno vojno. Vir slike: Britannica.

Hitra vožnja

Nesreče z avtomobili, tudi takšne s smrtnimi izidi, so se dogajale tudi 100 let nazaj. Tako je v enem primeru po cesti vozila ženska na vozu, ki ga imenujemo tudi zapravljivček. Pred konja je v hitri vožnji zapeljal avto, konj pa se je pričel umikati nazaj. Avtomobil je moral ob tem ustaviti, vendar je takoj, ko je bilo mogoče, zdirjal naprej proti Kranju.

Konj se je nato splašil in voznica je padla na tla. Voz je zapeljal čez njo in jo ranil. »Došel je avto št. 842 in pravilno čakal, da se je konj umiril. Priče grajajo osebe na avtu št. 64, ker niso čakale, da bi ne bilo nesreče,« je še pisal Slovenec.

Slovenec. Primerek avtomobila iz leta 1923 znamke Barley Motor. Vir slike: Shorpy.
Primerek avtomobila iz leta 1923 znamke Barley Motor. Vir slike: Shorpy.

Razbremenjevanje sodišč

Italijanski pravni krogi so prišli na zamisel za uvedbo tako imenovanih razsodišč, s pomočjo katerih bi lahko razbremenili redna sodišča ter tako prihranili strankam čas in denar.

Zamisel je bila gospodarskim krogom takoj všeč in številne trgovska zbornice so kmalu po tem že ustanovile svoja razsodišča. »Če se razsodišča splošno uvedejo, bo to velikega pomena posebno tudi za slovansko prebivalstvo, ker so bo lahko ognilo sovražnim in kvarnim jezikovnim odredbam na sodiščih,« je komentiral Slovenec.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice