Skip to content

Nepremične v Sloveniji: prodaja upada, umirila se je tudi rast cen

V letošnjem prvem polletju se je še naprej upočasnjevala prodaja nepremičnin, skokovita rast cen, ki smo ji bili priča predvsem v prvi polovici leta 2022, pa se je povsem umirila, so prejšnji teden sporočili iz Geodetske uprave RS.

Število oziroma skupna vrednost sklenjenih kupoprodajnih pogodb z nepremičninami se je tako v prvem polletju 2023 zmanjšala že tretje polletje zapored, in sicer v primerjavi z drugim polletjem 2022 za tri do pet odstotkov.

V prvi polovici leta 2023 v primerjavi z drugo polovico leta 2021, ko je po epidemiji število transakcij s stanovanjskimi nepremičninami doseglo vrh, je bilo število transakcij s stanovanji v večstanovanjskih stavbah in stanovanjskimi hišami manjše že za okoli 25 odstotkov, število kupoprodaj zemljišč za gradnjo stanovanjskih in poslovnih stavb pa za okoli 30 odstotkov.

Število in skupna vrednost sklenjenih kupoprodajnih pogodb za nepremičnine. Vir slike: Geodetska uprava.
Število in skupna vrednost sklenjenih kupoprodajnih pogodb za nepremičnine. Vir slike: Geodetska uprava.

V poročilu je Geodetska uprava pojasnila, da kljub temu upad števila transakcij še ni tako velik, da bi lahko govorili o krizi nepremičninskega trga.

»Očitno pa je zmanjšanje plačilno sposobnega povpraševanja, ki so ga načele visoke cene in obresti, in posledično manjše število transakcij že vplivalo na rast cen nepremičnin,« so zapisali.

Cene stanovanj so stagnirale v skoraj vseh največjih mestih

V prvi polovici leta 2022 so cene nepremičnin in zemljišč za gradnjo rekordno zrasle. Cene stanovanj so takrat na polletni ravni poskočile za kar 12 odstotkov, cene hiš za osem odstotkov, cene zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb pa za 17 odstotkov.

V drugi polovici leta 2022 so cene stanovanj, hiš in zemljišč za gradnjo nato zrasle še za okoli pet odstotkov.

Nepremičnine. Cene stanovanj so stagnirale v skoraj vseh največjih mestih. Vir slike: Pexels.
Cene stanovanj so stagnirale v skoraj vseh največjih mestih. Vir slike: Pexels.

Geodetska uprava je izpostavila, da so se cene v 2023 pričele umirjati. V prvi polovici letošnjega leta so cene praktično stagnirale, medtem ko so cene hiš še zmerno zrasle, in sicer za okoli štiri odstotke. Cene stanovanj so ostale približno enake v vseh največjih mestih, z izjemo Kranja, kjer so zrasle za okoli šest odstotkov.

Ocenili so, da bi lahko do obrata cen na slovenskem nepremičninskem trgu prišlo že letos oziroma vsaj v naslednjem letu. »Nenadnega velikega padca cen nepremičnin tudi po obratu ne gre pričakovati, bo pa zanimivo videti koliko časa bodo nato cene padale in za koliko bodo na koncu padle cene stanovanjskih nepremičnin,« so zapisali.

Najdražje hiše in stanovanja še vedno v Ljubljani

Kljub temu, da se je v prvih šestih mesecih letošnjega leta srednja cena rabljenega stanovanja v Ljubljani znižala za 100 €/m2, so cene stanovanj v slovenski prestolnici še vedno najvišje v državi. Večina stanovanj se je v Ljubljani v prvi polovici letošnjega leta prodala po ceni med 3.400 in 4.500 €/m2.

Cene in lastnosti prodanih stanovanj na sekundarnem trgu. Vir slike: Geodetska uprava.
Cene in lastnosti prodanih stanovanj na sekundarnem trgu. Vir slike: Geodetska uprava.

Najvišjo ceno je doseglo novo stanovanje v Ljubljani v Centru, ki je bilo prodano za 1,4 milijona evrov oziroma približno 9.200 €/m2 uporabne površine. Stanovanje je veliko okoli 170 m2, z okoli 160 m2 uporabne površine, pripada mu klet in dve parkirni mesti v skupni garaži.

Po cenah sledi Obala, kjer je v primerjavi z enim letom prej srednja cena rabljenega stanovanja ostala praktično enaka oziroma se je znižala za 10 €/m2, so nadaljevali pri Upravi. Večina rabljenih stanovanj je bila sicer prodana po ceni od 3.200 do 4.500 €/m2 . Najvišjo absolutno ceno na območju Obale je doseglo 13 let staro stanovanje v Kopru (Semedela), ki je bilo prodano za okoli 460.000 evrov. Sledijo še severna in južna okolica Ljubljane, Kranj, Celje ter Maribor.

Nepremičnine. Cene in lastnosti prodanih stanovanjskih hiš na sekundarnem trgu. Vir slike: Geodetska uprava.
Cene in lastnosti prodanih stanovanjskih hiš na sekundarnem trgu. Vir slike: Geodetska uprava.

V Ljubljani so bile v prvem polletju 2023 najvišje tudi cene hiš. Srednja pogodbena cena rabljene hiše je bila 372.000 evrov in je bila v primerjavi z enakim obdobjem leta 2022 nižja za 3.000 evrov. Večina hiš se je prodala po ceni od 290.000 do 470.000 evrov.

Na Obali, kjer so dejansko cene stanovanjskih hiš v obmorskih krajih takoj za ljubljanskimi, je bila srednja cena rabljene hiše v letošnjem prvem polletju 290.000 evrov, večina hiš pa se je prodala po ceni med 190.000 in 370.000 evrov.

Srednja cena hiše se je v primerjavi z enim letom prej statistično zvišala za 19.000 evrov. Najvišjo ceno na Obali je dosegla hiša na Maliji nad Izolo, prodana za milijon evrov, so še izpostavili na Upravi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice