Skip to content

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Pred nekaj časa je Ministrstvo za obrambo objavilo javni razpis, s katerim so iskali ponudnike, ki bi sodelovali pri produkciji dokumentarne realistične serije.

Do roka, ki je bil določen za oddajo ponudb, so pridobili ponudbi dveh kandidatov, in sicer Sme kreativna produkcija d.o.o. in Multimedijske rešitve Jan Kok d.o.o. ter Akademija Ris, svetovanje d.o.o..

Pri prvem je ministrstvo ugotovilo, da v ponudbi ni bilo »predloženega zahtevanega finančnega zavarovanja za resnost ponudbe, zahtevanih referenčnih potrdil in dokazila, iz katerega je razvidno, da se bo serija prikazovala na televizijskih programih z nacionalnim dosegom oziroma pokritostjo in možnostjo predvajanja na internetnih platformah«.

Na ministrstvu za obrambo bi snemali vojaško resničnostno serijo. Vir slike: Borut Cirnski.
Na ministrstvu za obrambo bi snemali vojaško resničnostno serijo. Vir slike: Borut Cirnski.

Zaradi tega so skupno ponudbo Sme kreativna produkcija in Multimedijske storitve Jan Kok, ki je bila sicer precej cenejša od druge ponudbe, zavrnili in jo izločili iz nadaljnje obravnave.

Pri drugem ponudniku pa so ugotovili, da so bila oddana referenčna potrdila pomanjkljiva, zato so ga pozvali k dopolnitvi, kar je bilo tudi opravljeno v zahtevanem roku. Podjetje Akademija Ris je bilo produkcijo pripravljeno izpeljati za nekaj manj kot dva milijona evrov. A po izbiri Akademije Ris je v javnosti završalo. Eden izmed razlogov je bil visok znesek za storitev, drugi pa, da je podjetje, ki po javno dostopnih podatkih nima zaposlenih, beležilo prihodke, bančni račun pa je odprlo 1. avgusta letos, kar pomeni le mesec dni pred razpisom za snemanje serije.

Minister Marjan Šarec je najprej pojasnjeval, da z razpisom ni bilo nič narobe, za N1 je celo dejal, da upa, da bo imela serija enak učinek, kot ga imajo kuharske oddaje kot je na primer Masterchef. »Gostinstvo je bilo najprej deficitaren poklic, kuharske oddaje pa so vpis na gostinstvo povečale,« je povedal.

A kot kaže, se je v kuhinji pokadilo ali kot pravi stari rek: Iz te moke ne bo kruha. Na ministrstvu so namreč sprejeli odločitev, da zaradi pomanjkanja kandidatov zavrnejo vse ponudbe in razpišejo novo javno naročilo, »ki bo omogočala večjo konkurenčnost«.

V ponovljenem razpisu bodo zmanjšali število zahtevanih referenčnih dokazil o produkcijah s podobnim obsegom s treh na dve. Prav tako bodo podaljšali predvideni čas za izvedbo storitve za vsaj šest mesecev, so sporočili. Na koncu bodo podaljšali še rok za sprejem ponudb na 45 dni od datuma objave. Ob tem pa so še dodali, da si bodo na ministrstvu vzeli nekaj časa za razmislek o ponovitvi javnega naročila.

Slovenski vojski primanjkuje kadra. Vir slike: Slovenska vojska.
Slovenski vojski primanjkuje kadra. Vir slike: Slovenska vojska.

»Dejstvo ostaja, da Slovenska vojska zaradi upokojevanja in redne fluktuacije kadra po strokovnih ocenah za redno obnavljanje na letni ravni potrebuje vsaj 300 zaposlitev,« so zapisali in pojasnili, da bosta ustreza promocija in zaposlovanje novega kadra »ena izmed glavnih nalog vodstva ministrstva v tem ter prihodnjih mandatih Vlade RS«.

V sporočilu za javnost so kot odgovor na kritike, ki so se glede serije pojavile v javnosti, zapisali, da je Ministrstvo za obrambo »kot naročnik natančno pojasnilo razloge za odločitev o oddaji javnega naročila in zagotovilo, da je bil postopek v skladu z določili ZJN-3, pri čemer pa podrobnosti iz oddanih ponudb ni komentiralo, ker odločitev še ni bila pravnomočna«.

Za STA so na ministrstvu pojasnili, da bodo javnost o podrobnejših podatkih v zvezi z javnim naročilom seznanili po pravnomočnosti odločitve 27. oktobra.

Komisija DZ za nadzor javnih financ je pred slabim tednom dni sprejela tudi sklep, s katerim so Komisijo za preprečevanje korupcije pozvali, naj zaradi suma korupcije in kršitve integritete v primeru javnega razpisa za snemanje serije uvede postopek. Obrambni minister Marjan Šarec je ob tem vse očitke o morebitni spornosti razpisa zavrgel.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice