Skip to content

MojMojster: Vsi kazalniki kažejo na normalen potek gradbene sezone

Pri portalu MojMojster (Daibau) so pripravili novo poročilo slovenskega gradbenega trga za preteklo četrtletju. Razkrili so, da dela ne manjka, zasedenost izvajalcev je na višku.

Vsi kazalniki kažejo na normalen potek gradbene sezone. Cene surovin in gradbenih materialov ostajajo stabilne, gradbena dovoljenja za prihodnjo sezono naraščajo, kratkoročna namera po gradnji pa s približevanjem zime upada, so zapisali v Gradbene barometru za 3. kvartal 2023.

Poročilo vsake tri mesece pripravijo na podlagi podatkov s strani izvajalcev in investitorjev, Statističnega urada RS in izsledkov s strani več sto tisoč mesečnih uporabnikov portala.

Cene osnovnih gradbenih surovi. Vir slike: MojMojster.
Cene osnovnih gradbenih surovi. Vir slike: MojMojster.

Cene gradbenih surovin ostajajo stabilne z majhno povprečno podražitvijo za 0,2 odstotka. Bitumen in aluminij sta se podražila, medtem ko so pri jeklu, bakru in lesu cene padle.

Gradbeni materiali so se povprečno pocenili za 1,3 odstotka. Pri MojMojster so izpostavili cene jeklenih armatur, ki so močno upadle. Cene ostalih materialov, kot so OSB plošče, mineralna volna in vijaki, so ostale precej stabilne.

Medtem se je trend novih gradbenih dovoljenj dvignil za kar 21 odstotkov, zasedenost izvajalcev pa za 9,7 odstotka. Slednja po lanskih padcih narašča že celo letošnje leto.

Gibanje cen nepremičnin v Sloveniji. Vir slike: MojMojster.
Gibanje cen nepremičnin v Sloveniji. Vir slike: MojMojster.

Kljub temu se število gradbenih projektov v skladu z zaključevanjem gradbene sezone ne povečuje, dvignilo se je le za 0,6 odstotka. Indeks cen nepremičnin pa ostaja stabilen z minimalnim dvigom za 1,8 odstotka. V prejšnjem kvartalu so se nepremične sicer pocenile za 8,7 odstotka.

Pri portalu spremljajo tudi trend namere po gradnji, ki odraža trenutno zanimanje na gradbenem trgu za prihodnje projekte.

V skladu z zaključevanjem letošnje gradbene sezone skupno število večjih, srednjih in malih projektov pričakovano pada, vendar je za 18 odstotkov nižje v enakem obdobju v lanskem letu.

Zanimiv je opazen porast srednjih in malih projektov, so izpostavili pri MojMojster. Temu so v večji meri prispevale posledice poletnih poplav, ki so poškodovale mnoge nepremičnine.

Letni padec cen nepremičnin v devetih državah EU

Po podatkih Eurostata, statističnega urada Evropske unije, so se cene stanovanjskih nepremičnin v drugem četrtletju v primerjavi s prejšnjim letom znižale za 1,7 odstotka v evroobmočju in 1,1 odstotka v Evropski uniji.

Prvič od leta 2014 se nepremičnine v EU cenijo. Vir slike: Getty.
Prvič od leta 2014 se nepremičnine v EU cenijo. Vir slike: Getty.

To je tudi prvi letni padec cen nepremičnin po skoraj enem desetletju. Nazadnje so se nepremičnine pocenile leta 2014.

V četrtletni primerjavi pa so se cene začele zviševati. Od aprila do junija 2023 so se cene v evroobmočju povečale za 0,1 odstotka, v EU pa za 0,3 odstotka.

Devet držav EU je v drugem četrtletju leta 2023 zabeležilo nižje cene kot v prejšnjem letu, v preostalih 17 državah članicah pa cene stanovanj še naprej rastejo. Najizrazitejše letno znižanje v tem četrtletju je zabeležila Nemčija, in sicer za 9,9 odstotka, sledita Danska s 7,6 odstotka in Švedska s 6,8 odstotka. Največjo rast je Eurostat zabeležil na Hrvaškem (13,7 odstotka), v Bolgariji (10,7 odstotka) in Litvi (9,4 odstotka).

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice