Skip to content

Ste na avtomobil že namestili zimske pnevmatike?

Kljub temu, da je vreme letos nekoliko »ponagajalo« in so toplejše temperature v jeseni še kar vztrajale, je zima vendarle tukaj. Nižajo se tako temperature, kot tudi meja sneženja, ki je že padla pod 1.000 metrov nadmorske višine.

Že zdaj je za vožnjo, tudi v nižjih predelih, lahko nevarna že kombinacija megle, dežja in nizkih temperatur, zaradi katere je površina cestišča spolzka ali celo zaledeni, opozarjajo na policiji.

Z zimo tako pride tudi čas za preskok na zimsko opremo na avtomobilih. Bolj natančno, 15. november je datum, ki je po zakonu določen za namestitev zimskih pnevmatik in uporabo druge zimske opreme. To obdobje nato traja vse do 15. marca prihodnje leto.

gume Kombinacija megle, dežja in nizkih temperatur je lahko za vožnjo zelo nevarna. Vir slike: Thompson.

Kombinacija megle, dežja in nizkih temperatur je lahko za vožnjo zelo nevarna. Vir slike: Thompson.

Pri nižjih temperaturah namreč letna pnevmatika izgublja oprijem, ker se ne uspe segreti. Zavorna pot z letnimi pnevmatikami je precej daljša, pa tudi v ovinku bo vozilo prej zdrsnilo. Zato so nujne zimske pnevmatike. Veliko vlogo imata namreč globina profila, ki mora biti globok najmanj 3 mm, in pa tlak v pnevmatikah, ki ga je treba preverjati vsaj enkrat mesečno, so še zapisali na policiji. Zimske pnevmatike so tiste, ki imajo na boki odtisnjeni črki M in S.

Zimske pnevmatike ali snežne verige

Ustrezne pnevmatike so ključnega pomena za varno vožnjo, saj so edini stični del vozila z voziščem, zato morajo vozniki poskrbeti, da bo ta vedno optimalen. »Če zimskih pnevmatik še nimamo nameščenih, pa moramo imeti letne pnevmatike prav tako z globino profila 3 milimetre ter snežne verige,« je za STA pojasnil inštruktor varne vožnje pri AMZS Tomaž Farčnik.

Z lastno proizvodnjo profesionalnih snežnih verig se ukvarjajo pri podjetju JE & GR d.o.o. iz Zagorja ob Savi. Kot vodilni slovenski proizvajalec nudijo snežne verige za tovornjake, viličarje in specialna vozila, v prihajajočih tednih pa jih boste lahko videli tudi na traktorjih, ki bodo odstranjevali sneg s površin. Temu primerno lahko snežne verige proizvedejo tudi po naročilu.

Naj glede snežnih verig dodamo še to, da v Sloveniji z nameščenimi verigami ni dovoljeno voziti hitreje kot 50 kilometrov na uro.

Gume. V podjetju JE & GR proizvajajo snežne verige za traktorje, tovornjake in druga večja vozila. Vir slike: Kahlbacker.

V podjetju JE & GR proizvajajo snežne verige za traktorje, tovornjake in druga večja vozila. Vir slike: Kahlbacker.

Pogoji za uporabo snežnih verig so izpolnjeni takrat, ko je na vozišču toliko snega, da pnevmatika med vožnjo ne pride v stik s površino vozišča. To pomeni, da za pnevmatiko ostaja snežena sled.

Sneg, dež in megla zahtevajo boljšo pripravljenost vozila

Farčnik iz AMZS vse voznike opozarja, da je treba poleg zamenjave pnevmatik oziroma nabave verig ob prihodu nižjih temperatur letno tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla zamenjati z zimsko, preveriti delovanje akumulatorja ter pregledati poškodbe in obrabo metlic brisalcev.

»Vsako zaznano poslabšanje delovanja naj bo opomnik za menjavo. Dobra vidljivost je namreč eden ključnih pogojev za varno vožnjo, vemo pa, da je vidljivost v deževnih in meglenih razmerah ter ob sneženju slabša kot sicer. K temu doda svoje še krajši dan,« je pojasnil.

Na AMZS izvajajo tečaje, kjer vozniki lahko preizkusijo vožnjo po površinah simuliranih z zimskimi razmerami. Vir slike: AMZS.

Na AMZS izvajajo tečaje, kjer vozniki lahko preizkusijo vožnjo po površinah simuliranih z zimskimi razmerami. Vir slike: AMZS.

Na AMZS sicer celo leto izvajajo tudi tečaje, kjer se vozniki lahko preizkusijo v vožnji po površinah simuliranih z zimskimi razmerami. »Podjetja na nekaj let pošljejo na tečaj ljudi, posebej tiste, ki so veliko na cesti, na primer reševalce, gasilce, policiste. Tako vozniki vidijo, kaj jih med vožnjo v slabih voznih razmerah lahko doleti, če niso previdni,« je dejal Farčnik.

Ker je brezhibno delovanje zavor nujno za varno vožnjo, Agencija za varnost prometa svetuje tudi redno preverjanje nivoja zavorne tekočine, ki naj jo vozniki zamenjajo najmanj vsaki dve leti.

Žarometi morajo biti čisti in delovati brezhibno, prav tako morajo vozniki pred vožnjo dobro očistiti stekla ter tudi led in sneg z vozila.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice