Skip to content

Cene goriv potrdile padajoči trend: dizel cenejši za dobrih šest centov

Na mednarodnem trgu so se razmere okoli cen pogonskih goriv nekoliko sprostile. Vlada tokrat ni posegla v višino trošarin, zato so se nižje cene odrazile tudi pri nas.

Ob nespremenjenih trošarinah bodo tako najvišje dovoljene maloprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja od torka, 21. novembra, do vključno ponedeljka, 4. decembra, znašale 1,508 evra za liter bencina, 1,544 evra za liter dizelskega goriva in 1,132 evra za liter kurilnega olja.

Liter bencina bo torej cenejši za 2,6 centa, liter dizelskega goriva pa za 6,4 cente. Marže trgovcev izven območja avtocest in hitrih cest ostajajo omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Cene goriv potrdile padajoči trend. Liter bencina bo cenejši za 2,6 centa, liter dizelskega goriva pa za 6,4 cente. Vir slike: AXA.

Liter bencina bo cenejši za 2,6 centa, liter dizelskega goriva pa za 6,4 cente. Vir slike: AXA.

»Če smo v zadnjih mesecih pogosto opažali, da pocenitev bencina preprečuje tudi vse šibkejši evro, pa je ta v minulih 14 dneh opazno pridobil v primerjavi z dolarjem in se povzpel na najvišjo raven v dveh mesecih in pol,« je dogajanje na mednarodnem trgu bencina za Moje finance opisal Jure Ugovšek.

»Pri dizlu pa na trgih zaznavamo krepke pocenitve,« je nadaljeval. »Pri trenutnih ravneh dizel tako za razliko od bencina za spoznanje znižuje inflacijo.«

Podobno so cene padle tudi na Hrvaškem. Bencin se je pocenil za dva centa in po novem stane 1,44 evra na liter, dizel pa za šest centov in tako stane 1,46 evra na liter.

Razlika me cenami na naših in na hrvaških bencinskih črpalkah ostaja torej zelo podobna. Pri naših južnih sosedih je vlada marže tako za bencin kot tudi za dizel omejila na 0,1245 evra na liter.

V Italiji prav tako še naprej beležijo padec cen goriv. Trenutna povprečna cena litra bencina na samopostrežnih črpalkah je 1,82 evra, medtem ko se cene na različnih lokacijah gibljejo med 1,806 in 1,831 evra. Za liter dizla pa morajo Italijani odšteti 1,801 evra, cene pa se gibljejo med 1,787 in 1,811 evra.

Ni dolgo nazaj, ko so cene goriv v Italiji prekoračile dva evra na liter. Vir slike: News auto.

Ni dolgo nazaj, ko so cene goriv v Italiji prekoračile dva evra na liter. Vir slike: News auto.

Italijanska vlada se je na povišanje cen goriva odzvala z uvedbo tako imenovanega bonusa za gorivo v višini 80 evrov, ki je namenjen pomoči potrebnim šibkejšim družinam.

Ta prispevek, katerega točen znesek še ni potrjen, bo nakazan na posebno socialno kartico. Ocenjuje se, da bo od ukrepa imelo korist približno 1,3 milijona družin z vsaj tremi člani ter z letnim dohodkom do 15.000 evrov. Znesek bodo družine lahko porabile tudi za nakup osnovnih živil.

Poleg tega je za leto 2023 predvideno povečanje sklada za prometni dodatek za 12 milijonov evrov. Ta ukrep bo namenjen predvsem tistim, ki redno uporabljajo svoja vozila, kot so zaposleni in študenti, ne glede na njihov dohodek. Kljub vsemu pa italijanska vlada ne namerava znižati trošarin, kot je to nazadnje storila leta 2022.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice