Skip to content

Bencin in dizel cenejša za nekaj več kot osem centov

Vlada je objavila nove cene goriv za naslednje 14-dnevno obdobje. Po tistem, ko je na dopisni seji prejšnji teden znižala tako marže kot tudi trošarine, so cene občutno padle.

Najvišje dovoljene cene bencina, dizla in kurilnega olja bodo tako od jutri, 5. decembra, do vključno ponedeljka 18. decembra, znašale 1,421 evra za liter bencina, 1,461 evra za liter dizelskega goriva in 1,119 evra za liter kurilnega olja. Pri bencinu in dizlu gre torej za razliko v višini več kot 8 centov na liter.

V četrtek je vlada najprej z uredbo znižala najvišjo dovoljeno marže za dizel na 0,0683 evra na liter ter za bencin na 0,0694 evra na liter.  Najvišja dovoljena višina marže za ekstra lahko kurilno olje (KOEL) ostaja nespremenjena.

Pogled na bencinsko črpalko Petrol. Vir slike: KA Portal.

Pogled na bencinsko črpalko Petrol. Vir slike: KA Portal.

»S tem se bo vplivalo na znižanje drobnoprodajnih cen določenih naftnih derivatov ter posledično na znižanje inflacije,« so pojasnili svojo odločite. Uredba bo trajala najmanj tri mesece.

Medtem je vlada trošarino za bencin znižala z 0,49051 evra na liter na 0,46051 evra na liter, za dizel pa z 0,42267 evra na liter na 0,39267 evra na liter. Trošarina za kurilno olje ostaja pri 0,11577 evra na liter.

Obvestilu o novih cenah goriv so dodali še oceno, da bi v nasprotnem primeru cena za liter bencina znašala okoli 1,532 evra, za liter dizla pa okoli 1,585 evra.

V primeru starih trošarin in marž bi bile cene še naprej dokaj podobne. »Na trgih črnega zlata v zadnjem tednu ne zaznavamo pomembnejšega premika, podobno na mediteranskih trgih v zadnjih 14 dneh zaznavamo pri dizlu in bencinu, se je pa znova okrepil evro,« je za Moje finance dogajanju na mednarodnih trgih pojasnil Jure Ugovšek.

»Če smo v preteklih mesecih ugotavljali, da maloprodajne cene goriv opazno zavirajo inflacijo (ne pa tudi jedrne inflacije, v katero se energenti ne vključujejo in jo ekonomisti podrobneje spremljajo pri analizi cenovnih pritiskov), pa je pri trenutnih nivojih ta efekt pojenjal.«

Z novimi cenami smo se končno tudi približali tistim, ki jih »uživajo« naši južni sosedje. Na Hrvaškem bo namreč od torka dalje za liter bencina potrebno odšteti 1,43 evra, za liter dizla pa 1,44 evra.

Bencin in dizel cenejša za nekaj več kot 8 centov. Ali ste vedeli, da avtomobil v hladnem vremenu porabi nekoliko več goriva. Vir slike:  Pic Jumbo.

Ali ste vedeli, da avtomobil v hladnem vremenu porabi nekoliko več goriva? Vir slike: Pic Jumbo.

Še naprej počasi padajo tudi cene v Italiji. Tam na samopostrežnih črpalkah liter bencina v povprečju stane 1,801 evra, medtem ko liter dizla stane 1,777 evra.

Letna stopnja inflacije v državah evroobmočja se je medte novembra še spustila in dosegla 2,4 odstotka, so sporočili z Evropskega statističnega urada Eurostat. Oktobra je namreč znašala 2,9 odstotka. Občutno so inflacijo zavrli energenti, ki so se ponovno pocenili za več kot 11 odstotkov.

Stopnja rasti cen pada tudi v Sloveniji, čeprav še ni blizu povprečja evroobmočja. Na letni ravni smo imeli 4,9-odstotno inflacijo, so sporočili s Statističnega urada Republike Slovenije (SURS).

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice