Skip to content

Evropske države nadaljujejo z nadzori na mejah

Z ministrstva za notranje zadeve so 8. decembra sporočili, da Slovenija podaljšuje nadzor na notranjih mejah schengenskega območja s Hrvaško in Madžarsko za 12 dni, kar pomeni do 21. decembra.

Po tem datumu bo nato nadzor na mejah podaljšan še za pol leta in sicer do 22. junija 2024. »Ob upoštevanju načela sorazmernosti bodo načini in intenziteta ukrepov začasnega nadzora na notranjih mejah še naprej ciljno usmerjeni in osredotočeni na preprečevanje terorizma, ekstremizma in čezmejne kriminalitete,« so pojasnili na ministrstvu.

Zagotovili so, da bodo ukrepi potekali tako, da bodo čim manj vplivali na potnike, okolje in gospodarstvo in še posebej na življenje prebivalcev ob meji.

Trenutno velja, da bo nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko potekal do do 22. junija 2024. Vir slike: STA.

Trenutno velja, da bo nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko potekal do do 22. junija 2024. Vir slike: STA.

Nadzor na mejah je bil uveden po tem, ko je bila zaznana grožnja notranji varnosti in na tej podlagi opravljena ocena ogroženosti zaradi terorizma v Sloveniji. Stopnja ogroženosti zaradi terorizma je bila 19. oktobra 2023 z druge povečana na tretjo stopnjo od petih in še naprej ostaja povišana.

Na ministrstvu so kot razloge za uvedbo šestmesečnega nadzora izpostavili izrazito poslabšanje varnostnih razmer na Bližnjem vzhodu in grožnje, ki se odražajo v številnih pozivih terorističnih organizacij k izvedbi terorističnih in drugih nasilnih dejanj v zahodnih državah, nadaljevanje ruske vojaške agresije v Ukrajini, razvoj varnostne situacije v Afganistanu, pa tudi nasilnih konfliktov v nekaterih afriških državah.

Slovenija je začasni ponovni nadzor na notranjih mejah s Hrvaško in Madžarsko prvič uvedla 21. oktobra 2023 na podlagi 28. člena Zakonika o schengenskih mejah. Po tej pravni podlagi nadzor poteka do 21. decembra 2023.

V Avstriji oceno ogroženosti zaradi terorizma dvignili na najvišjo stopnjo

Oceno ogroženosti zaradi terorizma so povišali tudi v nekaterih naših sosednjih državah, v Italiji in Avstriji celo na najvišjo raven.

Nadzor na notranjih mejah trenutno izvaja 11 od 27 schengenskih držav članic. Vir slike: Adobe.

Nadzor na notranjih mejah trenutno izvaja 11 od 27 schengenskih držav članic. Vir slike: Adobe.

Avstrija trenutno izvaja mejne kontrole na slovaški, madžarski in slovenski meji. Na ostalih mejah (Italija, Nemčija, Švica in Liechtenstein) se izvajajo intenzivne kontrole v obmejnem območju.

Kontrola na meji med Slovenijo in Avstrijo bo trajala najmanj do 11. maja 2024. »Pritisk na azilni sistem, velik migracijski pritisk na zunanji meji EU s Turčijo in Zahodnim Balkanom, nevarnost trgovine z orožjem in kriminalnih mrež zaradi vojne v Ukrajini in tihotapljenje ljudi,« so samo nekateri izmed razlogov, ki jih je za nadzor na meji s Slovenijo navedla avstrijska vlada.

Do 18. januarja 2024 je nadzor na meji s Slovenijo podaljšala tudi Italija. Italijanska vlada je nadzor odredila oktobra in sicer zaradi nevarnosti vdora teroristov po zaostrovanju konflikta na Bližnjem vzhodu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice