Skip to content

Bencin in dizel nekoliko cenejša, v Italiji že podražitve zaradi konflikta v Rdečem morju

Z ministrstva za okolje so sporočili nove najvišje dovoljene maloprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja. Od torka, 16. januarja 2024, do vključno ponedeljka, 29. januarja, bodo tako znašale 1,381 evra za liter bencina, 1,415 evra za liter dizelskega goriva in 1,065 evra za liter kurilnega olja.

Vlada ni spreminjala trošarin ali marž trgovcev. Slednje še naprej ostajajo omejene pri največ 0,0683 evra za liter dizelskega goriva in 0,0694 evra za liter bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

»Na trgih črnega zlata v zadnjih dneh ob stopnjevanju konflikta v Rdečem morju sicer zaznavamo podražitve, vseeno pa zaradi pocenitev v prvih dneh novega leta pričakujemo znižanje reguliranih cen,« je pred nekaj dnevi trenutno situacijo pojasnil Juro Ugovšek v članku za Moje finance.

Z ministrstva so sporočili nove najvišje dovoljene maloprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja. Vir slike: ET Auto.

Z ministrstva so sporočili nove najvišje dovoljene maloprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja. Vir slike: ET Auto.

Kar se tiče bencina, je »cena sicer za malenkost upadla, a ko pri tem upoštevamo gibanje evra napram dolarju, ugotovimo, da do opaznejših sprememb v regulirani ceni bencina ne bi smelo priti,« je dodal.

Pritisk na rast cen se nekoliko umirja

Ugovšek je zapisal, da maloprodajne cene goriv na takšen način opazno zavirajo inflacijo. To so potrdili tudi pri SURS-u, kjer so decembra sporočili, da so cene na mesečni ravni v povprečju upadle za 0,5 odstotka.

Pocenitve naftnih derivatov (dizelskega goriva za 8,0 %, tekočih goriv za 7,6 % in bencina za 5,3 %) so k mesečni deflaciji prispevale 0,4 odstotne točke.

Leto 2023 smo sicer zaključili s 4,2-odstotno stopnjo inflacije. Letno inflacijo so najbolj zaznamovale višje cene hrane in brezalkoholnih pijač. Storitve so se v enem letu podražile za 6,0 odstotka, blago pa za 3,3 odstotka, so zapisali pri Statističnem uradu.

V Italiji cene goriv rahlo navzgor

Še vedno ni razloga za skrb, mirijo italijanski mediji. Stroški goriva za avtomobile v Italiji so se po približno dveh tednih premora spet dvignili. Za zdaj je predvsem veriga črpalk Eni tista, ki zvišuje cene bencina in dizelskega goriva, in sicer za en cent pri obeh gorivih.

Bencin in dizel. V Italiji že podražitve zaradi konflikta v Rdečem morju. Vir slike: Tuning IT.

V Italiji že podražitve zaradi konflikta v Rdečem morju. Vir slike: Tuning IT.

Po drugi strani pa državno povprečje ostaja stabilno, čeprav bodo podražitvam v prihodnjih dneh verjetno sledila tudi drugi bencinski servisi, menijo pri Motor 1.

Trenutno je potrebno na italijanskih samopostrežnih črpalkah za liter bencina v povprečju odšteti 1,774 evra, medtem ko se cene pri različnih družbah gibljejo med 1,762 in 1,784 evra. Liter dizla medtem v povprečju stane 1,732 evra, cene pa se gibljejo med 1,721 in 1,740 evra.

Medtem so se podobno kot pri nas cene na črpalkah znižale tudi na Hrvaškem. Tam je potrebno tako za dizel kot tudi za bencin odšteti 1,38 evra na liter, kar pomeni znižanje za dva centa glede na prejšnje 14-dnevno obdobje.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Boštjan
Boštjan
5 months ago

Že samo iz cen bencina napram dizelske nafte, se da v trenutku razbrati, da nas državni paraziti samo hinavsko grdo pokvarjeno izkoriščajo !!! Namreč, veliko več energije se potrebuje za izdelavo bencina, kot pa za izdelavo avtomobilske nafte. Torej v resnici ne bi cene nafte nikoli smele preseči cene bencina . Ker pa se to vendarle dogaja, je logično, da je posledica te draginje povzročena samo iz strani državnih parazitskih zatiralskih uničevalcev Slovenskega naroda. Vendar pa našemu ubogemu slepemu narodu te zlorabe delovnih ljudi očitno še niso jasne. Zato bo moralo priti do Večjih Sprememb, da se narodu končno že… Read more »

Prijava na e-novice