Skip to content

Kmalu prva epizoda podkasta, ki ga bo pripravljala vlada

V petek, 19. januarja 2024, bomo imeli priložnost prisluhniti prvi epizodi vzhajajočega vladnega podkasta, so sporočili z Urada vlade RS za komuniciranje (Ukom).

Podkast je oblika zvočnega medija, ki ga včasih spremlja tudi videoposnetek, v katerem največkrat en, dva ali več sogovornikov razpravlja o določeni temi. Podkasti so se razširili predvsem v zadnjih nekaj letih, so zapisali na Ukomu. Če malo pobrskamo po spletu, ugotovimo, da se je zamisel za podkaste prvič pojavila na prelomu tisočletja, ne toliko kot nova tehnologija, temveč kot inovativna kombinacija že obstoječih tehnologij. Zelo poplularni so bili tam nekje med leti 2005 in 2010.

Podkast je oblika zvočnega posnetka v katerem en, dva ali več sogovornikov razpravlja o določeni temi. Vir slike: Forbes.

Podkast je oblika zvočnega posnetka v katerem en, dva ali več sogovornikov razpravlja o določeni temi. Vir slike: Forbes.

Gre za digitalno vsebino, ki jo je mogoče poslušati preko spleta ali pa prenesti na računalnik, telefon ali drugam. Navadno je podkast razdeljen na več epizod, ki izhajajo po nekem določenem razporedu. Velikokrat tema tudi ni začrtana in je pogovor proste narave ali pa sogovorniki na primer sprejemajo vprašanja poslušalcev v živo in podobno.

Pri komuniciranju s prebivalci ga uporabljajo tudi nekatere evropske vlade, med drugim Nemčija, Francija, avstrijski parlament ter italijansko in belgijsko zunanje ministrstvo, zdaj pa se jim je pridružila tudi Slovenija.

»Gre za (video) podkast Vlade Republike Slovenije, s katerim širimo ustaljene načine obveščanja in komuniciranja z javnostjo ter krepimo transparentnost vladnega delovanja,« so projekt opisali pri Ukom.

Na vladnem podkastu obljubljajo zanimive in raznolike goste. Vir slike: groovyPost.

Na vladnem podkastu obljubljajo zanimive in raznolike goste. Vir slike: groovyPost.

»Ukom je namreč skladno s poslovnikom vlade dolžan zagotavljati javnost dela vlade. Podkast bo namenjen poglobljeni predstavitvi vladnih vsebin in drugih aktualnih družbeno pomembnih tematik. Ta oblika komuniciranja poleg bolj neposrednega stika z javnostjo daje tudi prostor za temeljito, lahko tudi bolj jasno pojasnjevanje vladnih odločitev, načrtov, politik ali pogledov.«

Obljubljajo zanimive in raznolike goste. Od ministrov, državnih sekretarjev in drugih vladnih predstavnikov do strokovnjakov različnih strok in znanj.

Načrtujejo eno do dve epizodi na mesec, ki bodo predvidoma objavljene ob petkih dopoldne. Podkast bo v celoti nastajal v produkciji in v prostorih Ukoma.

Kot prva gosta bosta nastopila ministrica Tanja Fajon in minister Marjan Šarec. Vir slike: Ukom.

Kot prva gosta bosta nastopila ministrica Tanja Fajon in minister Marjan Šarec. Vir slike: Ukom.

»Imeli bomo več voditeljev. Praviloma bodo to zaposleni v državni oziroma javni upravi, po potrebi (glede na vsebino epizode) pa bomo sodelovali s kakšnim zunanjim sodelavcem oziroma sodelavko,« so opisali pri Ukom.

Kot prva dva gosta bosta v petkovi epizodi nastopila ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon in minister za obrambo Marjan Šarec, medtem ko bo oddajo vodil Boštjan Lajovic.

Izbor prve teme ni naključen, pravijo pri Ukom. »Letos praznujemo 20 let vstopa Slovenije v Evropsko unijo in zvezo Nato, s 1. januarjem letos pa je Slovenija za dve leti postala nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov,« so pojasnili.

Podkast bo za poslušanje in ogled dostopen na vseh priljubljenih platformah, kot so Apple, Spotify, Amazon, Googlovi Podkasti ter na vladni spletni strani GOVSI podkast, vladnem kanalu na YouTubu ter vladnih družbenih omrežjih.

Na družbenih omrežjih so se ob najavi vladnih podkastov pojavila vprašanja, ali se je Vlada RS za to obliko komuniciranja odločila, ker ne zaupa več medijem ali ker meni, da ji bo z nekaj populizma uspelo premostiti nezadovoljstvo javnosti, ki je vsled neuresničenih obljub in neobstoječih reform vse večje.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice