Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu o volitvah v Italiji

Italijanski parlament razpuščen

Pred 100 leti je italijanski ministrski predsednik kralju predložil v podpis odlok o razpustu poslanske zbornice. Volitve so bile razpisane dne 6. aprila.

»Fašistovska stranka bo otvorila volivno gibanje z velikim programatičnim govorom, ki ga bo imel dne 28. t. m. Mussolini v Rimu pred 820 zastopniki političnih, strokovnih, zadružnih in vojaških organizacij fašizma,« je pisal Slovenec.

Te volitve je med drugim zaznamoval tudi kontroverzni zakon, ki je določal, da strank za največjim deležem glasov samodejno prejme dve tretjini sedežev parlamentu. Edini pogoj je, bil da stranka prejme več kot 25 odstotkov glasov.

Kandidati na volitvah v Italiji leta 1924_vir Wikipedia

Kandidati na volitvah v Italiji leta 1924. Vir slike: Wikipedia.

Republika v Grčiji

Elefterios Venizelos, ki je v tistih časih trikrat nastopil funkcijo grškega premierja, je pred 100 leti zapolnil nekaj časopisnega prostora s svojim govorom, v katerem je med »splošnim odobravanjem« dejal, da se mu monarhija v Grčiji ne zdi potrebna.

Republikanska stranka je medtem predložila parlamentu zakonski načrt, s katero bi se dinastija odstavila in razglasila republika.

Slovenec. Elefterios Venizelos, ki je v tistih časih trikrat nastopil funkcijo grškega premierja. Vir slike: G.

Elefterios Venizelos, ki je v tistih časih trikrat nastopil funkcijo grškega premierja. Vir slike: G.

Stavka strojevodij v Angliji

Iz Londona so poročali o posledica stavke železniških strojevodij v industrijskem, premogovnem in železarskem prometu.

»V južnem Walesu je 50.000 delavcev brez posla. Skupno z onimi v severni Angliji bo 100.000 ljudi brez dela. Tudi pristanišča že čutijo posledico in bi se paroplovstvo utegnilo prekiniti, ako se tekom tega tedna ne doseže sporazum,« je novice povzel Slovenec.

»Neugodno vpliva seveda predvsem prekinjenje tovornega vlakovnega prometa. Baje se je danes s štrajkujočimi dogovarjal minister za delo Tomaž Shaw in se je število vozečih vlakov pomnožilo,« so zapisali in dodali, da je bilo zaznanih tudi več poskusov sabotaž.

Medtem so se v Angliji soočali tudi z naraščanjem reke Temze in njenih pritokov. Po več krajih ob reki so morali ljudje zapustiti svoja domovanja.

Slovenec. Flying Scotsman, angleška lokomotiva, zgrajena leta 1923. Vir slike: Railway Museum UK.

Flying Scotsman, angleška lokomotiva, zgrajena leta 1923. Vir slike: Railway Museum UK.

Kongres občin

Zagrebška mestna občina je razširila idejo o sklicanju kongresa, na katerega bi bile povabljene vse občine v takratni Kraljevini SHS. Kongres so želeli izvršiti še tekom leta 1924.

Kasneje je s strani Beograjske mestne občine prišla zahteva, da bi se prvi kongres občin izvršil v Beogradu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice