Skip to content

Nova minimalna plača višja za dobrih 50 evrov

Minister za delo Luka Mesec se je po predhodnem posvetu z vsemi ključnimi deležniki odločil za uskladitev zneska minimalne plače v višini 4,2 odstotka, so ta teden sporočili z ministrstva.

V primerjavi z minimalno plačo v letu 2023, ki je znašala 1.203,36 evra bruto, bo nova minimalna plača višja za 50,54 evra. Nov znesek minimalne plače bo tako znašal 1.253,90 evra bruto.

Spomnili so, da se minimalna plačal enkrat letno uskladi najmanj z rastjo cen življenjskih potrebščin. Uporabi se uradni podatek Statističnega urada Republike Slovenije o medletni rasti cen decembra preteklega leta glede na december v letu pred tem. Lani je tako medletna rast znašala 4,2 odstotka.

Rast minimalne plače od leta 2011 do 2023. Vir slike: Ministrstvo za delo.

Rast minimalne plače od leta 2011 do 2023. Vir slike: Ministrstvo za delo.

Minister Mesec je prepričan, da je potrebno v prihodnje dati večji poudarek tudi na dvig ostalih plač. Številni plačni razredi, tako v javnem in zasebnem sektorju so pod ravnjo minimalne plače.

»Pozicija vlade je, da letos minimalno plačo dvignemo za stopnjo inflacije, torej za 4,2 odstotka, hkrati pa kot minister za delo sprejemam dve pobudi sindikatov: uveljaviti moramo pravilo ‘enka je minimalka’ in opraviti nov izračun življenjskih stroškov, ki bo temeljil na posodobljenih podatkih dviga cen oziroma življenjskih stroškov,« je dodal.

Po njegovih besedah je čas, da minimalna plača postane osnovna plača in »temelj vseh plačnih razredov«.

Plača. Minister za delo Luka Mesec. Vir slike: Vlada RS.

Minister za delo Luka Mesec. Vir slike: Vlada RS.

»V skladu s tem pozivam sindikate in delodajalce, da letos ustrezno prenovimo kolektivne pogodbe v javnem in zasebnem sektorju,« je zaključil minister.

Gospodarska zbornica zadovoljna z dvigom minimalne plače, sindikati malo manj

Po poročanju STA so v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) zadovoljni z odločitvijo ministrstva za delo.

»Pozdravljamo to, da so upoštevali zakonska določila, da se jo določi v znesku, ki upošteva uskladitev le s stopnjo inflacije,« je dejal glavni izvršni direktor GZS Mitja Gorenšček. »Vsakršen odmik od tega bi bil nesprejemljiv.«

Spomnil je, da so na to delodajalci posebej opozarjali. »Razmere, v katerih posluje slovensko gospodarstvo, so že dovolj zaostrene, poleg tega je vlada lani podjetjem že naložila dodatne obremenitve. Odločitev ministra za delo Luke Mesca je prava tudi z vidika javnofinančnega primanjkljaja,« je še dodal.

Plača. Gospodarska zbornica zadovoljna z dvigom minimalne plače.  Vir slike: GZS Faceboook.

Gospodarska zbornica zadovoljna z dvigom minimalne plače. Vir slike: GZS Faceboook.

Medtem pa v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) menijo, da je bila zamujena priložnost za višji dvig minimalne plače. Kljub temu pa so zadovoljni s tem, da je vlada odstopila od prvotnega predloga, ki je predvideval zamrznitev višine minimalne plače.

»Glede na vse ostale elemente, ki lahko vplivajo na višino minimalne plače, menimo, da je bila zamujena priložnost za višji dvig minimalne plače, ki bi sledil precej večjemu odstotku rasti cen osnovnih življenjskih potrebščin,« so v odzivu zapisali pri ZSSS.

Ob tem so dodali, da se glede na predloge, ki so jih sami posredovali, strinjajo z namero, da se minimalni življenjski stroški ugotavljajo pogosteje kot vsakih šest let, ter da se stremi k cilju, da nihče, ki dela, ne more prejemati osnovne plače, ki je nižje od minimalne. »Gre za dve ključni področji, ki bosta prispevali k dostojnemu plačilu vsakega delavca in delavke,« so poudarili.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice