Skip to content

Bencin in dizel dražja zaradi konflikta v Rdečem morju

Z ministrstva za okolje so sporočili nove cene pogonskih goriv in kurilnega olja. Najvišje dovoljene cene bencina, dizla in kurilnega olja bodo tako od torka, 30. januarja 2024, do vključno ponedeljka, 12. februarja, znašale 1,411 evra za liter bencina, 1,457 evra za liter dizelskega goriva in 1,111 evra za liter kurilnega olja. Bencin bo torej dražji za okrogle tri cente na liter, medtem ko se bo dizel podražil za 4,2 centa.

»Ob rasti cene nafte, ki jo spremljamo ob stopnjevanju konflikta v Rdečem morju, podražitev pogonskih goriv ne bo moč ubežati,« je že v soboto predvidel Jure Ugovšek za Moje finance. Cena surove nafte Brent je poskočila nad 83 ameriških dolarjev na sodček.

Analisti družbe ANZ so za Reuters dejali, da so bile motnje v oskrbi z nafto do zdaj omejene, vendar se je to spremenilo v petek, ko je tanker, ki je deloval v imenu družbe Trafigura, pred jemensko obalo zadela raketa.

Bencin in dizel dražja zaradi konflikta v Rdečem morju. Napaden tanker, ki je deloval v imenu družbe Trafigura. Vir slike: Reuters.

Napaden tanker, ki je deloval v imenu družbe Trafigura. Vir slike: Reuters.

Na Kitajskem je medtem sodišče v Hongkongu v ponedeljek odredilo likvidacijo nepremičninskega velikana China Evergrande Group, kar je znak poglabljanja krize v kitajskem nepremičninskem sektorju in vpliva na povpraševanje po nafti v državi, ki velja za največjo svetovno uvoznico nafte.

»Sama cena bencina je zrasla, ko pri tem upoštevamo gibanje evra napram dolarju pa ugotovimo še nekoliko višjo rast.« Kljub temu se je cena bencina spremenila manj kot pri dizlu, je pojasnil Ugovšek.

S podražitvami se soočajo tudi drugod po Evropi. V Italiji, kjer se cene prosto gibajo, so na primer cene bencina dosegle najvišje ravni v zadnjih dveh mesecih.

Povprečna cena bencina na samopostrežnih črpalkah trenutno stoji pri 1,808 evra na liter, povprečna cena dizla pa 1,769 evra na liter.

Podobno so se podražile tudi goriva čez našo južno mejo. Na Hrvaškem bodo vozniki tako od torka naprej za liter bencina odšteli 1,42 evra, kar je štiri cente več, za liter dizla pa 1,43 evra, kar je pet centov več kot doslej.

»Nenavadno visoka negotovost« tudi pri cenah plina

Mednarodna agencija za energijo je pred dnevi opozorila, da bodo cene plina letos nestanovitne, saj so spopadi na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini povzročili »nenavadno visoko negotovost« v napovedih.

Bencin in dizel dražja zaradi konflikta v Rdečem morju. Trg plina je sicer na začetku leta užival dokaj mirno obdobje. Vir slike: AP.

Trg plina je sicer na začetku leta užival dokaj mirno obdobje. Vir slike: AP.

V petkovem četrtletnem poročilu so navedli, da geopolitična vprašanja, motnje pri prevozu in morebitne zamude pri zagonu novih obratov za utekočinjeni zemeljski plin, pomenijo »tveganja za poslabšanje trenutnih obetov, kar bi lahko povečalo nestanovitnost cen skozi leto 2024«.

Trg plina je sicer na začetku leta užival dokaj mirno obdobje. Kljub občasnim hladnim obdobjem in motnjam pri prevozu utekočinjenega zemeljskega plina, ki so jih povzročili napadi Hutijev na plovila v Rdečem morju, so velike količine plina v skladiščih EU pripomogle k temu, da so evropske cene prejšnji teden dosegle najnižjo raven v zadnjih šestih mesecih.

Skladišča v EU so tako napolnjena do 73 odstotkov, kar je precej nad petletnim povprečjem.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice