Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu o odvajanju od kajenja

Slovenec naslovna

Ogoljufana pošta

V tistih časih je Slovenec opisoval nesrečni pripetljaji, v katerem je mladi gospod ogoljufal lokalni poštni urad.

Na pošti v kraju Opčine se je oglasil mlajši gospod, ki je s seboj prinesel poštno-hranilnično knjižico, v kateri je bila zapisana vsota 93 kron. Od uradnika je zahteval izplačilo v višini 20 kron.

Uslužbenec ni na knjižici našel nič sumljivega in je tako brez obotavljanja zahtevano vsoto tudi izplačal. Kasneje je sicer povedal, da je videl, da se je gospodu tresla roka, ko je podpisoval potrdilo.

Po odhodu stranke je uradnik poklical na poštni urad v Barkovlje, kjer je bila knjižica izdana. Tam so mu dejali, da je bila knjižica izdana na vsoto 3 kron in ne 93. Gospod je torej številko 9 dodal kar sam.

»Poštar je takoj tekel za goljufom, ga sicer dohitel še na občini, a mu je ušel kljub temu, da je tekla in vpila cela gruča ljudi za njim,« je še zapisal Slovenec.

Kako so se pred 100 leti odvajali od kajenja?

Neki ameriški zdravnik je po naključju odkril način, ki so ga nato uporabljali tisti, ki so hoteli prenehati s kajenjem.

Zdravnik je enemu izmed svojih pacientov izpiral usta s tako imenovanim peklenskim kamnom oziroma kamenčkom iz srebrovega nitrata za izžiganje ran ali divjega mesa (SSKJ). Ko je ta bolnik kasneje prižgal cigareto, je v ustih začutil »neznansko zoprn okus«.

Že pred 100 leti je bilo v nekaterih ameriških državah prepovedano kajenje za mlajše od 18 let, a ne povsod. Vir slike: Ameriška kongresna knjižnica.

Že pred 100 leti je bilo v nekaterih ameriških državah prepovedano kajenje za mlajše od 18 let, a ne povsod. Vir slike: Ameriška kongresna knjižnica.

Zdravnik se je o zadevi pozanimal in ugotovil, da gre za reakcijo srebrovega nitrata z nikotinom. »Kdor se hoče prepričati, naj si z zelo razredčeno raztopino (treba previdnosti!) peklenskega kamna izplakne usta in nato poskusi kaditi. Potegnil bo samo enkrat, potem pa cigaro ali cigareto gotovo takoj proč vrgel,« je pisal Slovenec.

Takšnega načina odvajanja kajenja se je kmalu začelo posluževati protikadilsko društvo v Združenih državah Ameriko, ki je želelo zatirati kajenje med mladoletno mladino. To društvo je delovalo v zvezni državi Illinois, kjer so že takrat z zakonom prepovedali kajenje osebam, mlajšim od 18 let.

»Mlade ljudi, ki se te prepovedi ne drže, pripeljejo v prostore tega društva, kjer jim potem z lapisovo raztopino izperejo usta. Vsak član tega društva ima tudi sam pravico mlade ljudi, ki jih zasači pri kajenju prijeti in jih tirati v društvo k izpiranju ust. V društvo pa se prostovoljno zatekajo tudi mnogi odrasli strastni kadilci obojega spola, ki bi se radi odvadili kajenju. Pravijo, da je ozdravljenje trajno,« je še poročal Slovenec.

Odpuščanja v Reki

Ladjedelnica Danubius v pristanišču v Reki je pred 100 leti naenkrat odpustila skoraj 1000 delavcev. Kot razlog so navedli, da dela enostavno ni, kar pa so časopisi označili za neresnico.

Slovenec, Ladjedelnica Danubius v pristanišču v Reki. Vir slike: Pinterest.

Ladjedelnica Danubius v pristanišču v Reki. Vir slike: Pinterest.

Po govoricah sta bila možna dva razloga za odpuščanja. Ali je vojaško ministrstvo ladjedelnici odvzelo prihodnje projekte, ker se ladjedelnica pri zadnjem ni izkazala, ali pa je nameravalo podjetje odpuščene delavce ponovno zaposliti, a z veliko nižjo plačo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice