Skip to content

Evropska komisija želi emisije zmanjšati za 90 odstotkov

V torek je Evropska komisija izdala priporočilo, da se do leta 2040 v Evropski uniji emisije zmanjšajo za 90 odstotkov v primerjavi z letom 1990.

S tem se bo začela razprava z vsemi zainteresiranimi stranmi. »Zakonodajni predlog bo pripravila naslednja komisija po evropskih volitvah ter ga uskladila z Evropskim parlamentom in državami članicami, kot zahteva zakonodaja EU o podnebju,« so sporočili.

Države imajo pravico izraziti svoje pomisleke ali določiti nižji cilj, razprava pa naj bi se zaključila šele po junijskih volitvah.

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije. Vir slike: Reuters.

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije. Vir slike: Reuters.

»Podnebni ukrepi so nedvomno nujni in zahtevajo načrtovanje tukaj in zdaj,« je dejal Wopke Hoekstra, komisar EU za podnebje.

Podnebni cilj za leto 2040 »bo evropski industriji, vlagateljem, državljanom in vladam pomagal pri sprejemanju odločitev v tem desetletju, ki bodo omogočile, da bo EU do leta 2050 dosegla svoj cilj podnebne nevtralnosti,« je še dodala Komisija v svojem poročilu.

EU ima že od prej postavljen cilj, da do leta 2030 zmanjša emisije za 55 odstotkov in do leta 2050 postane podnebno nevtralna. Strategija vključuje ukrepe na različnih področjih, kot so energetika, promet, industrija in kmetijstvo.

Komisija navaja, da je treba za dosego cilja še naprej povečevati uporabo obnovljivih virov energije in postopoma opuščati uporabo trdnih fosilnih goriv.

Strategija vključuje ukrepe v energetiki, prometu, industriji in kmetijstvu. Vir slike: Evropska agencija za okolje.

Strategija vključuje ukrepe v energetiki, prometu, industriji in kmetijstvu. Vir slike: Evropska agencija za okolje.

Poraba fosilnih goriv bi se morala v primerjavi z letom 2021 zmanjšati za 80 odstotkov, premog pa bi moral biti popolnoma opuščen.

Nafto in plin bi še vedno uporabljali pri prevozu in napajanju nekaterih sektorjev, za katere na splošno velja, da jih je težko elektrificirati, kot sta ladijski in letalski promet. Cilj bi bil tudi okrepiti tehnologije, s katerimi je mogoče zajeti in shraniti emisije ogljika.

Ozadje

Med glavnimi skupinami, ki so že in še bodo občutile vpliv strožjih okoljskih predpisov so tudi kmetje, ki že približno mesec dni zaostrujejo svoje proteste, med drugim tudi v sami evropski prestolnici. Komisija v svojih zadnjih priporočili še naprej vztraja, da je potrebno emisije zmanjšati tudi v kmetijstvu.

Desno usmerjenim strankam, ki so skeptične do nekaterih podnebnih predpisov, se medtem obeta večja zmaga na prihajajočih evropskih parlamentarnih volitvah.

Kmetje protestirajo proti zmanjšanju subvencij in novim predpisom. Vir slike: AFP.

Kmetje protestirajo proti zmanjšanju subvencij in novim predpisom. Vir slike: AFP.

Svetovalni odbor EU za podnebne spremembe je prejšnji mesec potrdil, da je za zmanjšanje emisij potreben večji napredek na področjih, kot sta kmetijstvo in učinkovitost stavb. Ljudje bi morali na primer množično prenoviti svoje domove, da bi jih prilagodili standardom, so prepričani.

Po raziskavi, ki jo je podjetje za tržne raziskave YouGov lani izvedlo v sedmih evropskih državah, vključno z Veliko Britanijo, je večina anketirancev izrazila nasprotovanje nekaterim ukrepom, kot so povišanje dajatev na gorivo ali podražitev letalskih vozovnic.

Po drugi strani pa je bila izražena široka podpora državnim subvencijam za povečanje energetske učinkovitosti domov ali prepovedi plastike za enkratno uporabo.

»Če bo EU postala celina s čisto, nizkoogljično, cenovno dostopno energijo ter trajnostno hrano in materiali, bo postala odporna proti prihodnjim krizam,« so prepričani pri komisiji.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice