Skip to content

Vlada posegla v trošarine, pri bencinu in dizlu brez presenečenj

Vlada je v ponedeljek na dopisni seji spremenila uredbo o trošarinah za energente. S tem je znižala trošarino za bencin, trošarino za dizel in za kurilno olje pa je zvišala.

Kot so sporočili z vlade, je bil cilj spremembe ta, da ostanejo cene na bencinskih črpalkah enake. Trošarino za neosvinčeni bencin so znižali z 0,46051 evra na 0,45824 evra na liter, za dizel so jo zvišali z 0,39267 evra na 0,42538 evra na liter, za kurilno olje pa so jo zvišali z 0,11577 evra na 0,15085 evra na liter.

Od torka, 12. marca, do vključno ponedeljka, 25. marca, bodo cene tako znašale 1,491 evra za liter bencina, 1,523 evra za liter dizelskega goriva in 1,170 evra za liter kurilnega olja.

Vlada je spremenila trošarine na goriva. Vir slike: Getty.

Vlada je spremenila trošarine na goriva. Vir slike: Getty.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0783 evra za liter dizelskega goriva in 0,0794 evra za liter bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

»V zadnjih dveh tednih se je cena črnega zlata stabilizirala med 82 in 83 dolarjih za sod, kar je podobno kot v prejšnjem dvotedenskem obdobju. Na sredozemskih trgih pa smo spremljali drugačne premike, predvsem pri dizelskem gorivu,« je Jure Ugovšek za Moje finance zapisal v prispevku, kjer analizirajo dogajanje na mediteranskih trgih in njihov vpliv na slovensko maloprodajo bencina in dizla.

Pri dizlu je pričakoval pocenitev, pri bencinu pa rahlo podražitev, kar se je tudi uresničilo. Cene so sicer ostale enake zaradi omenjene vladne spremembe trošarin.

V Italiji bencin in dizel cenejša

Medtem pa v Italiji, kjer se cene dnevno spreminjajo, beležijo pocenitve. Ob primerjavi Slovenije in Italije ugotovimo, da lahko takšne premike cen, kot se pri naših sosedih zgodijo v trenutnem 14-dnevnem obdobju, pri nas pričakujemo ob naslednji spremembi cen na naših črpalkah.

V Italiji sta se bencin in dizel pocenila. Vir slike: La Provincia.

V Italiji sta se bencin in dizel pocenila. Vir slike: La Provincia.

V ponedeljek je bila povprečna cena bencina na samopostrežnih črpalkah nižja za štiri cente in tako znašala 1,856 evra na liter. Cene so se na različnih prodajnih mestih gibale med 1,848 in 1,864 evra.

Povprečna cena litra dizla pa se je medtem znižala za šest centov in dosegla 1,804 evra na liter. Cene so se gibale med 1,795 in 1,811 evra.

Nekaj premikov so bili pri pogonskih gorivih priča tudi na Hrvaškem. Cena bencina je sicer ostala enaka, torej 1,49 evra na liter, za štiri cente pa se je pocenil liter dizelskega goriva, ki zdaj stane 1,45 evra. Te cene bodo podobno kot pri nas v veljavi ostale naslednjih 14 dni.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice