Skip to content

Finančna pismenost v Sloveniji: uporabnik foruma pojasnil, zakaj so lahko vzajemni skladi uničujoča izbira

Finančna pismenost je v Sloveniji že več let vroča tema. S tega področja se pišejo knjige in članki, organizirajo predavanja, raste pa tudi zavedanje, da moramo o tej temi spregovoriti že z otroci v osnovni šoli.

Gre za razumevanje o tem, kako deluje upravljanje denarja, ki se ne konča s tem, ko ga nekaj zaslužimo. Takrat se upravljanje denarja komaj začne.

Če se le malo zanimamo za naš denar in o tem kaj preberemo, bomo hitro ugotovili, kako vsi opozarjajo na to, da je treba denar investirati, s čimer ga oplemenitimo oziroma vsaj obranimo pred inflacijo.

Finančna pismenost je v Sloveniji že več let vroča tema. Vir slike: Kiplinger.

Finančna pismenost je v Sloveniji že več let vroča tema. Vir slike: Kiplinger.

Toda investirati kam in kako? Večina ljudi bi najprej pomislila, da se za to informacijo obrne na banko ali pogleda v kakšno (slovensko) finančno revijo. Tam bi seveda v večini primerov našli odgovor: »V vzajemne sklade!«. Pa ste kdaj v to podvomili?

Najboljši vzajemni sklad… v Sloveniji

V to je vsekakor podvomil uporabnik spletnega foruma Reddit, ki je pod imenom »Ok_Estate_6650« z veliko objavami že dobro razburkal več kot 84 tisoč uporabnikov slovenskih skupnosti r/Slovenia in nekoliko bolj finančno obarvane r/SlovenijaFIRE.

V prispevku z naslovom »VZPOREDNO VESOLJE: kako REVIJA MOJE FINANCE in GENERALI INVESTMENTS upata, da bo tisočkrat ponovljena laž obveljala za ‘resnico’« je predstavil svoj pogled na 14. izvedbo ocenjevanja vzajemnih skladov na slovenskem trgu, ki ga že leta pripravljajo pri reviji Moje finance.

Po zadnjem ocenjevanju so ugotovili, da je naj upravljavec vzajemnih skladov Aleš Lokar iz Generali Investments. Aleš Lokar, ki upravlja sklade Generali Globalni, Generali Galileo in Generali Rastko, je nagrado za naj upravljavca sicer prejel že leta 2017, je spomnil uporabnik foruma.

V nadaljevanju je predstavil njegove rezultate med 4. januarjem 2021 in 29. decembrom 2023, ko je vrednost enote premoženja sklada Generali Globalni povečal iz 9,03 na 10,99, kar pomeni za 21,70 odstotka.

Skladi. Graf vzajemnega sklada Generali Globalno. Vir slike: Generali, posnetek zaslona.

Graf vzajemnega sklada Generali Globalno. Vir slike: Generali, posnetek zaslona.

Že ta podatek je bil dovolj, da je Ok_Estate_6650 podvomil v njegovo upravičenost do nagrade. »Na justETF sem preveril kakšne donose sta v istem časovnem obdobju imela dva ETF-a, ki samo pasivno sledita globalnim trgom: IWDA je imel donos 38,76 odstotka, SWRD pa 39,20 odstotka,« je zapisal.

Sklad, s katerim se trguje na borzi oziroma ETF, je združen naložbeni vrednostni papir, ki ga je mogoče kupiti in prodati kot posamezno delnico. Med najbolj priljubljenimi ETF skladi najdemo tiste, ki sledijo velikim in raznolikim zbirkam delnic, in ki se lahko tako primerjajo z vzajemnimi skladi.

Od slednjih se sicer ETF skladi razlikujejo predvsem v tem, da nimajo ekipe, ki stalno skrbi za njih in bdi nad delnicami v skladu, posledično pa so vstopni stroški, stroški upravljanja in drugi stroški drastično nižji.

Skratka, kot je razkril Ok_Estate_6650, je imel aktivno upravljan vzajemni sklad, nad katerim bdi ekipa strokovnjakov, njegov uspeh pa je upravljalec sklada Lokar pripisal »pravočasnemu prepoznavanju pomembnih megatrendov in pravilnemu odzivu portfelja nanje«, krepko zaostal za skladom ETF, na primer IWDA, ki zgolj sledi svetovnim trgom in se na nič ne »odziva«.

Skladi. Grafa sklada ETF, ki je v enakem obdobju prehitel Generali Globalno. Vir slike: Ok_Estate_6650, Reddit.

Grafa sklada ETF, ki je v enakem obdobju prehitel Generali Globalno. Vir slike: Ok_Estate_6650, Reddit.

Z drugimi besedami, če bi v istem obdobju v oba sklada vložili enako količino denarja, bi imeli na koncu kar pošteno večji kupček. In to ne samo zaradi višjega donosa ampak tudi zaradi izrazito nižjih stroškov upravljanja. Zgoraj omenjeno ekipo vzajemnega sklada je namreč treba tudi dobro plačati.

Vprašanje o tem je uporabnik Reddit poslal tudi Lokarju ter novinarju Financ Juretu Ugovšku, oba pa sta po omembi skladov ETF prekinila komunikacijo. Oba pogovora si lahko preberete v izvirni objavi.

»Prodajalci radi govorijo kot dež da vas zmedejo. Na vaša vprašanja bodo odgovarjali na splošno, sadili vam bodo rožice, vas zasipali s puhlicami ter odgovarjali na vprašanja, ki jih vi niste zastavili,« je v zaključku zapisal Ok_Estate_6650.

»’Svetovalci’ najraje govorijo o ‘inflaciji’, ‘razpršenosti portfelja’ in ‘plemenitenju premoženja’, sovražijo pa konkretna vprašanja, kot na primer primerjava donosov skladov njihovih hiš s povprečjem (indeksi). Tega vprašanja se bodo izogibali kot hudič križa ali pa se vam bodo zlagali tako kot se je v že preteklosti na veliko lagala firma Generali Investment. Namreč, če boste namesto dragih produktov njihove borzne hiše kupili poceni ETF-e, za njih ne bo kruha.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice