Skip to content

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Šole bodo kmalu zaprle svoja vrata, učenci, dijaki in študentje pa bodo pričeli s svojim večmesečnim oddihom. Mnogo jih bo v tem času poprijelo tudi za delo, ki ga lahko opravljajo preko študentske napotnice.

Trenutno na trgu ponudba del presega povpraševanje mladih, kar vpliva na urne postavke, ki so višje tudi zaradi višjih življenjskih stroškov in boljših pogojev dela, ugotavljajo pri e-Študentskem servisu. Najbolje plačana študentska dela so tista, ki zahtevajo specifično znanje in veščine.

Najbolje plačana študentska dela

V zadnjih dveh letih se je povprečna urna postavka za študentsko delo povišala za približno 1,31 evra/h. To predstavlja 18-odstotno povečanje, kar je za dobrih pet odstotnih točk višje od inflacije.

Trenutno povprečna urna postavka za študentsko delo znaša 8,44 evra/h (7,13 evra neto). Minimalna urna postavka pa ostaja zakonsko določena in se prilagaja minimalni plači, ki jo določa država. V začetka leta se je minimalna urna postavka zvišala, s 6,92 evra bruto (5,85 evra neto) na 7,21 evra bruto (6,20 evra neto).

Trenutno povprečna urna postavka za študentsko delo znaša 8,44 evra. Vir slike: Shutterstock.

Trenutno povprečna urna postavka za študentsko delo znaša 8,44 evra. Vir slike: Shutterstock.

Kot primere najbolje plačanih del so našteli poučevanje in inštrukcije (od 15 evrov/h bruto dalje), visoke urne postavke dosegajo tudi vaditelji oziroma trenerji plavanja ter računalničarji in programerji (oboje od 14 evrov/h dalje).

Sledijo še posamezne ponudbe, ki dosegajo nadpovprečna plačila. Te vključujejo digitalni marketing za 20 evrov/h, zdravstvena nega za 17,43 evrov/h ter snemanje oziroma ustvarjanje vsebin od 14 evrov /h dalje.

Omenili so tudi administracijo strežnikov, razvoj programske opreme in izdelavo aplikacij od 20 evrov/h dalje, delo v logistiki, projektiranje in marketing od 19 evrov/h dalje, delo v zdravstvu, medicinska sestra, bolničar – negovalec in fizioterapija od 18 evrov/h dalje ter še urejanje prostorov in okolice od 18 evrov/h dalje, ročna dela od 17 evrov/h dalje in urejanje družbenih omrežij od 16 evrov/h dalje.

Vrtnarska dela prav tako presegajo 12 evrov/h, visoke urne postavke pa je prav tako možno zaslediti v gostinstvu in turizmu, ki je panoga, ki se srečuje z največjim pomanjkanjem kadra, opozarjajo pri študentskem servisu.

Ročna dela so prav tako v kategoriji nadpovprečno plačanih del. Vir slike:  e Študentskih servis.

Ročna dela so prav tako v kategoriji nadpovprečno plačanih del. Vir slike: e Študentskih servis.

Hkrati pa je to eno od področij študentskih del, za katerega se mladi (z izjemo tistih v gastronomskih in turističnih smereh šolanja) ne odločajo radi. Med opravljenimi študentskimi deli je namreč zgolj 7 do 8 odstotkov dela v gostinstvu in strežbi. Oglaševana cena del je zato visoka.

Ob višjih postavkah večja tudi sama ponudba del

Ponudba študentskih del je še vedno bistveno večja od povpraševanja kandidatov, kar dodatno dokazuje pomanjkanje kandidatov za delo ob rekordni zaposlenosti, so pojasnili pri e-Študentskem servisu.

Delodajalci iščejo šolajoče mlade predvsem za dela, ki so povezana s strokovnimi področji študija, kot so računalništvo, inženiring, digitalni marketing in podobno. Ti trendi kažejo na premik v ponudbi študentskega dela od splošnih k delom, ki ponujajo specifične izkušnje in kompetence, koristne za karierno rast. Še vedno pa je v ponudbi strežba, za katero delodajalci težko dobijo kandidate.

Študenti in dijaki pretežno iščejo dela, ki so povezana z njihovo smerjo šolanja, prinašajo pomembne kompetence in vodijo do rednih zaposlitev. Mladim sta pomembna tudi ugled delodajalca ter dobro plačilo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice