Skip to content

Namig za branje: Tomi Gračanin: Otoček sredi jezera

Roman Otoček sredi jezera je s humorjem obarvano delo novinarja in urednika Tomija Gračanina, ki je še enkrat več dokazal, da tudi novinarji znajo napisati dober roman. S pisateljevanjem so se pred njim izkazal že denimo njegov kolega Jure Godler, s katerim soustvarja satirično oddajo na Planet TV, pa Tadej Golob in Roman Rozina, oba prejemnika prestižne Kresnikove nagrade.

Moram priznati, da sem zelo užival ob prebiranju omenjenega romana, verjetno tudi zato, ker sem se branja lotil ravno v Dalmaciji, kjer se iz tamkajšnjih radijskih postaj le redko, če sploh kdaj, sliši kakšna slovenska pesem, kakopak tudi Avsenikova ne. A v tem romanu je drugače. V mali konobi v Mali Luki na Korčuli je drugače. Vse skupaj se začne, ko mladenič Ante, ki ne ve kaj bi s sabo, naleti na kaseto Ansambla bratov Avsenik Otoček sredi jezera. Avsenikove skladbe ga tako navdušijo, da jih kar naprej posluša. Končno vendarle zbere fante, ki igrajo v razglašenem lokalnem ansamblu, in dekle, v katero je zagledan še od osnovnošolskih časov, in začnejo vaditi Avsenikove skladbe, ki so Dalmatincem tuje. Slovenski turisti pa tudi niso ravno navdušeni nad slovenskimi skladbami.

Tomi Gračanin je v dialoge vpletel prisrčni dalmatinski humor s kančkom slovenskega pridiha. Sploh, ko se Ansambel bratov Hrib, ja, tako ime so si zbrali fantje in dekle s Korčule, poda na glasbeno avanturo v malo vasico na Gorenjskem. Kako uspešni bodo, ali morebiti tudi ne, kako se bodo spoprijeli z zvitim slovenskim glasbenim managerjem, kako bo na prvi vaški veselici, vam seveda ne bom izdal. Tako kot ne, kaj je mali skupinici dalmatinskih posebnežev prinesel objavljen posnetek na YouTube, ki je v nekaj dneh dosegel več milijonov ogledov.

Ali lahko amatersko posnet video v vaški konobi spremeni življenje naveličanih mladeničev in ravno tako naveličane domačinke, je vprašanje, ki ga avtor romana, ki je izšla pri Založbi Primus pusti odprtega vse do konca. Kakor tudi, kako se bo razpletla zgodba dveh sanjačev o lepšem jutru. Torej zgodba Anteja, ljubitelja glasbe bratov Avsenik na eni strani in sanjajoče županove mične hčerke Danijele na drugi.

In ja, pomembno vlogo v tem humorno začinjenem romanu imajo tudi policisti, naši in en prav poseben iz Male Luke. Saj poznate vice in šale o policistih?

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice