Skip to content

Oboroževanje Jugoslavije

Časopis Slovenec je poročal o govoru poslanca v angleškem parlamentu. Ta je povedal, da so tovarne Škoda na Češkem proizvajale vojno opremo izključno za Poljsko, Romunijo in Jugoslavijo, podobno je bilo tudi z avstrijskim tovarnami streliva.

Pri Slovencu so poročali, da je Jugoslavija od tega prejela en milijon pušk Mauser, milijon kosov streliva ter 31 vagonov drugih tipov streliva.

Poleg tega je Jugoslavija nabavila 12 vagonov avtomobilov, 24 vagonov vojaških terenskih kuhinj ter večje število topov in revolverjev. Angleški poslanec je predlagal, da Anglija ukine posojila za tiste države, ki ves denar porabijo za oboroževanje.

Zločin na Viču

Takratni urednik časopisa Slovenec je v bolnišnici obiskal moškega, ki je bil žrtev mučenja s strani pripadnikov organizacije Orjuna. O organizaciji in njenem delovanju smo že večkrat pisali, v splošnem pa je šlo za politično skupino, ki si je prizadevala za združeno Jugoslavijo – večkrat tudi skozi nasilna dejanja.

Slovenec. Orjuna v Ljubljani 1923. Vir slike: Zgodovina.si.

Orjuna v Ljubljani 1923. Vir slike: Zgodovina.si.

Delavca Rudolfa Juvana, starega nekaj čez 30 let, so v bolnišnico pripeljali onesveščenega. »Napad se je izvršil nenadoma, na cesti, blizu gostilne ‘Pri Amerikancu’. Bilo je temno in razločil je le toliko, da je bil človek, ki ga je ustavil, velik in čisto črn v obraz, kakor da bi bil maskiran,« je pričanje žrtve povzel Slovenec.

Neznanec je proti Rudolfu uperil revolver ter zahteval, da dvigne roke v zrak. Ta mu je odgovoril, da »tudi pred Italijani ni dvigal rok kvišku in tudi sedaj ne bo«.

V trenutku je bil napaden. Zagledal je okrog sebe večjo skupino ljudi, eden pa je nad njim zavihtel nož. »V tistem trenutku je mahnil po dolginu, da se je zvalil za planke. Po njem so pa padali udarci, kakor bi ga bil kdo bil s kavčukom,« je pisal Slovenec.

Orjuna v Splitu 1924. Vir slike: Zgodovina.si.

Orjuna v Splitu 1924. Vir slike: Zgodovina.si.

»Suknjo ima prerezano, znak, da ga napadalec z nožem ni zadel do živega. Nekdo ga je prijel za usta, da ni mogel kričati. Na vprašanje, ali jih je bilo šest, je dejal: ‘Šest sem jih videl, bilo jih je pa lahko tudi več. Bilo je temno in se je vse tako hitro izvršilo.’ Zavezali so mu nato oči, zvezali z jermenom roke na hrbtu in ga gnali naprej. Kam, v katero smer, se ni mogel orientirati, le to ve, da je hodil nekaj časa po trdi cesti, nato pa po mehkejšem, morda po travi,« so nadaljevali.

»Ko so ga po par stopnicah navzdol prignali na nek prostor, klet ali delavnico, so mu levico dejali v navijalnik in izsiljevali iz njega izjavo, da naj pristopi k Orjuni. Zahtevali so, da poljubi orjunaški znak, kar je odklonil. Nato so privili. Parkrat. Zabolelo ga je, znoj je tekel ž njega, pa onesvestil se ni. Tri prste mu je zmečkalo. Dva so mu pri operaciji odrezali, ker sta bila popolnoma zmečkana, le mezinec so mu prišili. Ko so orjunaški inkvizitorji navijalnik odvili, se je onesvestil. Kako dolgo je bil v omedlevici, ne ve, le to se spominja, da so mu dali vode, i nato so ga odvedli še vedno z zavezanimi j očmi. Suvali so ga pa ves čas, odkar so ga ‘ imeli zvezanega, in sicer v trebuh, bruhal je kri.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice