Skip to content

Bo vlada uvedla še davek na internet?

Slovensko javnost v zadnjih dneh razburjajo informacije o uvedbi obveznega prispevka operaterjev, ki ponujajo dostop do svetovnega spleta, oz ti. davka na internet.

student-1536641Strokovnjaki pričakujejo, da bodo zaradi takšnega ukrepa operaterji dvignili cene, s tem pa breme plačila prenesli na uporabnike. To se bo poznalo pri ekonomsko najranljivejših uporabnikih internetnih storitev, kot so dijaki, študentje in upokojenci. Takšen dvig cen je zato podrejen trgu, izključene pa niso niti manipulacije operaterjev, ki lahko cene nesorazmerno dvignejo. V skrajnem primeru ekonomsko najranljivejše skupine ne bodo več zmožne plačevati prispevkov in bodo prisiljeni odjavljati naročnino.

Ukrep je bil zlasti na družbenih omrežjih deležen precejšnje kritike zlasti iz strani mnenjskih voditeljev. Roni Kordiš – HAD se na svojem blogu Davek na internet? Ne hvala! sprašuje “Komu se je odpeljalo v tej deželi?”, Tudi bivši superminister dr. Žiga Turk v svoji Strategiji nesvobode govora skeptičen do nove medijske strategijo in se sprašuje ali je takšen ukrep le krinka za kaj drugega.

internet-cafe-1516602
Internet kot storitev je po drugih evropskih in svetovnih državah deležna zniževanja cen, zaradi pozitivnega vpiva na dostopnost znanja in konkurenčnosti gospodarstva.

Proti ukrepu se je javno izrekel predsednik SLS Marko Zidanšek, ki je pozval da politika stopi skupaj proti davku na internet. Nepovezani poslanec Andrej Čuš je na vlado naslovil poslansko vprašanje, podmladek NSi pa se sprašuje če je v ozadju “ožemanje državljanov za namene financiranja ideološke agende politične levice.” 

Subscribe
Notify of
guest
2 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Suljo
Suljo
7 years ago

Ja kaj bodo še izumili, davek na drek?

TitoHeroj
TitoHeroj
7 years ago

Kriv je Janša, ker je SDS vedno podpirala lobije. Zdaj se bo seveda hvalil in nasprotoval, vse skupaj pa je velika farsa.

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice