Skip to content

Skupina, ki je svoje hite izdajala že na kasetah

»Bela snežinka, ki pada, spominja me nate in na vse tiste dni, noči…« Besedilo, ki ga v teh dneh prepeva tako mlado, kot staro in je stalnica povsod. Kdo je avtor te zadnje zimzelene slovenske uspešnice je vprašanje čigar odgovor ne poznajo vsi.

 

SKUPINA VETER je ena izmed tistih skupin, ki je s svojo glasbo in uspešnicami blestela že v času, ko smo glasbo poslušali na kasetah, radiu in črno beli televiziji. V času, ko je bilo glasbenih skupin zelo malo in se ni bilo ravno lahko uveljaviti na glasbeni sceni, prebiti na radijske valove, ali celo biti gost televizijskih oddaj. O tem in o onem je stekel pogovor s Slobodanom Filipovičem in Srečkom Erjavcem.

 

Skupina je bila ustanovljena v letu 1974 v Hrastniku. Poznano nam je, da se poleg menjave članov dostikrat zamenja ime skupine, vsaj na začetku. Je bilo pri vas podobno ali se motim?

Res je. Bili smo Sence, kasneje ste nas spoznali kot Odmev, vmes je bilo še kar nekaj predlogov, kot npr. Podivjani gamsi, Zvite lisice… in na koncu smo ostali Veter.

 

Dostikrat je bilo v navadi, da so bandi, predvsem tisti, ki so svojo pot pričeli amatersko, igrali tudi po tujini. Je bilo tudi pri vas tako?

Mi smo “furali” tujino do leta 1981, vmes smo si ustvarili družine in naše gostovanje se je omejilo na Slovenijo.

 

Marsikomu ni znano, da je glasbeno pot pri vas začela Helena Blagne, da si je “pot med zvezde” pri Vetru ustvarjala Meta Malus.

Del naše zasedbe sta bili tudi Helena Blagne in Meta Malus. Od ustanovitve do danes smo sodelovali tudi še z mnogimi drugi, a je nujno omeniti še Magdaleno Špec, Oliverja Antaverja, Jožeta Budna, Vanjo Tomca, Janeza Škofica, Dragota Potočnika, Darjana Coljo, Franja Romiha, Iva Kovača – Paja in Metoda Štruklja.

 

Vsem poznana BELA SNEŽINKA, ki jo poslušamo še danes v sneženih ali ‘zelenih’ dneh je prišla izpod vaših glasov in inštrumentov, kajne? Kdo je sploh njen avtor?

Kdo je dejansko avtor besedila se še danes ne ve, a kot avtorja člani skupine Veter navajajo Maria Kinella – Snježi.

 

Pesem je bila poznana v različni izvedbi po celotni Sloveniji in Slobodan Filipovič je zbral različne priredbe. Veter je nato ustvarila lasten aranžma in pesem je postala hit, ki je doživela največ priredb.

 

Po katerih uspešnicah vas torej lahko poleg Bele snežinke še spoznamo?

Po vseh…(op. a.:smeh)…Če bi se 6 spremenila v 9, Dekle iz Slovenije, Bele ladje, Bela nevesta…

 

Ideje za imena skladb in albumov, Bela snežinka, Bela nevesta, Beli cvet, Bela ladja, Dobro jutro rokerji, Za zlate čase, Hrastniška deklica, Vetra glas…so čigave?

Imena za skladbe in naslove albumov zbiramo skupaj.

 

Ali potem besedila pesmi tudi pišete sami?

Besedila nam in so nam pisali različni avtorji, med drugimi tudi: Oto Pestner, Helena Banič, Vili Bertok, Dušan Velhovar… Čisto naša skladba je Verjemi mi in Mama.

 

Kaj pa plani za danes, za ta čas?

Ponovno se “sestavljamo skupaj”. Ostali bomo na enakem nivoju kot pred leti, daleč proč od gasilskega banda, pa vseeno blizu publiki. Pravkar ustvarjamo nov projekt, singel “Na Silvestrovo” je že skoraj končan, želja je, da bi ponovno imeli “špile”. Letos smo že igrali v Lenartu na “Moč glasbe nas združuje”. 21.12. bomo del ponovljenega dobrodelnega koncerta v Hrastniku, POMAGAJMO ŽIGI.

 

V preteklosti se je zasedba menjala in prvotno je bilo v njej 10 članov. Kdo pa so člani Vetra danes?

Jernej Bevk na vokalu, na solo kitari imamo Iztoka Grahka, Zoran Košir je na odru z bas kitaro, Srečko Erjavec v zasedbi bobna in za klaviaturami briljira Slobodan Filipovič.

 

Dotaknimo se še nagrad, ki ste jih prejeli v preteklosti.

Zasedli smo 2. mesto na Mednarodnem festivalu v Bergantu. Najbolj smo seveda ponosni na srebrno kaseto za 28000 prodanih kaset Bele snežinke.

 

Kaj pa festivali? Slovenci smo poznani po njih, na katere vse oder vas je poneslo?

Kar se festivalov tiče lahko poudarimo Rožo Portoroža in pa seveda Melodije morja in sonca. Bili smo tudi del mednarodnega festivala v Breganti.

 

V slovenskem prostoru ste že 42 let. Obletnice kaj proslavljate?

Ja, leta 2004 smo praznovali 30 let svojega ustvarjanja, ter izdali zgoščenko Najlepše pesmi, ki je bila takoj razprodana. Po 30 letnici smo čas posvetili pripravi novega dvojnega albuma – Vetra glas (DVD z 12 izbranih video posnetkov) – za naslovno glasbo so svoj glas prispevali vsi člani prvotne zasedbe z večino solo pevci, ki so kadarkoli  prepevali v skupini.

 

Tudi 2014 smo obeležili 40 let s koncertom.

 

Pa še kakšna zanimivost za na koncu, čeprav konci običajno pomenijo nove začetke, zato se že sedaj veselim ponovnega snidenja z vami.

V času pred vojno v Sloveniji smo naredili skladbo “Ne damo Slovenije”. Niti ena radijska ali televizijska hiša si ni upala jo predvajati.

 

Urška Orlič

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice