Skip to content

Klemen Šavli: Blefer leta 2016 je Dejan Židan

V času po novem letu tudi kmetje delamo obračun s starim in plane za novega. Narava jasno pokaže, kaj smo v pretekli sezoni dobro posejali in kaj v ihti – tu ni blefiranja.

Priznam, ko se uzrem v prihodnost slovenskega kmetijstva nisem ravno najbolj optimističen, čeprav nas mnogi mediji prepričujejo, da bi lahko bilo še slabše. No, če se ozremo malo čez mejo vidimo da bi bilo lahko tudi boljše, mnogo boljše. Krivce vidim v tistih, ki glavo neprestano tiščijo v pesek, vendar bi po svoji funkciji morali ukrepati ob mnogih  nepravilnostih, packarijah in celo zavestnemu oškodovanju slovenskega kmeta. Gre v brezštevilnih aferah v kmetijstvu za sostorilstvo ali zgolj za preprosto neumnost v vrhu ministrstva za kmetijstvo? V vsakem primeru me ne preseneča, da so slovenski kmetje spregledali človeka, ki so ga polna usta kmetijstva, v dejanjih v pa je zelo skromen.

Blefer leta 2016 – Dejan Židan, SD

Dejan Židan, kmetijski minister in predsednik SD, ki nam že sedmo leto sadi gnile rožice in ga nobena njegova laž ali neumnost ne zamaje je letos premagal celo večnega Karla Erjavca, ki upokojencem že 15 let obljublja raj na zemlji. Smo bili slovenski kmetje do sedaj tako slepi? Kje je sanacijski program s katerim se je tako hvalil ob žledolomu pred dvema letoma? Za Židana je bil to mogoče le PR trenutek, ki ga je izkoristili, lastniki gozdov pa moramo s posledicami žledoloma živeti, saj le te še danes niso odpravljene.

PRP je najbolj obremenil gorske kmetije, kjer so najtežji pogoji dela

S programom razvoja podeželja (PRP) je isti minister pobral tistim kmetom, ki imajo najtežje pogoje kmetovanja in dal bivšim rdečim tajkunom v bivših kombinatih.  PRP 2014–2020 je na prvi pogled ponujal veliko možnosti za črpanje sredstev, vendar so »s stališča kmeta, uporabnika ta sredstva praktično nedosegljiva, kajti v veliko primerih bi morali popolnoma spremeniti tehnologijo pridelave krme, gnojenje, in druge postopke.

Miha Marenče – Židanova desna roka pri tajkunizaciji slovenskih državnih gozdov

Podjetje Slovenski državni gozdovi, je ustvarili proti volji slovenskih kmetov. Njegov strankarski izbranec in bivši državni sekretar Miha Marenče, s katerim je njegova stranka tajkunsko prevzela v upravljanje 2 milijardi državnih gozdov pa po novem sam sebi piše razpise. Njegovo katastrofalno gospodarjenje z državnimi gozdovi se kaže celo v padcu cen vsega lesa na trgu, med tem pa o kaznih, ki si jih je s tem prislužil ne boste brali v medijih.

Je kdo odgovarjal za plačilo devet milijonske kazni pri razgradnji silosov Tovarne sladkorja Ormož? Je kdo odgovarjal za afero na Ptuju, ko več kot 50 vlog za naložbe v kmetijstvu ni bilo oddanih zaradi malomarnosti uradnika KGZS? Vse te kmetijske afere izginjajo kot, da se niso zgodile. In za vse to plača slovenski kmet! Kdo koga ščiti?

Tudi 9 miljonov EUR kazni zaradi zaradi nepodrtih silosov v Tovarni sladkorja Ormož je šlo iz kmetijskega fonda.

Vsakemu kmetu je jasno, da takšnih stvari ne more narediti en sam človek in da lovke kmetijske hobotnice sežejo zelo daleč? Mnogi trdijo da je Židan hujši uničevalec slovenskega kmetijstva kot lubadar.

Po novem tudi davek na kuhanje žganja

Mogoče nas bo kmete šele alkohol streznil, saj bo moral po novem letu vsak, ki kuha žganje plačati še trošarino od skuhanega žganja, celo tistega za lastno uporabo. Zelo drugače, kot pa v Avstriji s katero se tako radi primerjamo. Mogoče bo pa alkohol tista kaplja čez rob, da se ljudje prebudijo in bleferja leta odnesejo iz pisarne na kmetijskem ministrstvu. Na tem mestu bi po toliko letih zelo potrebovali nekoga, ki za kmete tudi kaj naredi…

… pa na zdravje!

Klemen Šavli

Subscribe
Notify of
guest
2 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Franc
Franc
7 years ago

Glas vpijocega v puščavi

Valter
Valter
7 years ago

Saj vsi to vemo. Samo cajtngi ne smejo pisat resnice.. Banana republika

Prijava na e-novice