Skip to content

Najstniške sanje postale zgodba uspeha – Pivovarna Knap

Malo je zgodb, ko vihrava, sprva nevarna in malce neumna najstniška ideja postane zgodba o uspehu. Mnogo najstnikov je in bo imelo ogromno idej, preizkušalo veliko in hrepenelo po slavi, prepoznavnosti  denarju in zaslužku, če ravno ni jasne slike kaj dejansko z vsem tem početi.  

Renee Vozelj je bil eden tistih, ki je s prijatelji pivo »zakuhal« kar v kuhinji. Iz poskusov se je rodila želja po lastni pivovarni, ki bi bila med drugim poklon knapovski dediščini Zasavja. S pomočjo oddaje Štartaj Slovenija in pridobljeno pogodbo, ki mu zagotavlja 6 mesecev prodajno polico v Intersparu Slovenija, je Renee spisal zgodbo uspeha. Nam pa zaupal delček svoje poti…

 

Kdaj ste se odločili za pivovarstvo, kaj vas je napeljalo k temu?

Prvo srečanje s domačim pivovarstvom je bilo leta 2009, ko smo s prijatelji našli podatek, da je možno narediti doma pivo za 30 do 40 centov na liter. Kaj hitro smo naročili kit komplet preko spleta. Prvi razlog je bila cena, saj smo v študentskih časih varčevali na vsakem koraku. Ta projekt je hitro padel v vodo, precej neizkušeni in premalo potrpežljivi smo obupali. Naslednje bolj resno razmišljanje je bilo leta 2011 v sklopu projekta Podjetno v svet podjetništva. Vendar se je zataknilo pri samem financiranju. Začetek Pivovarne Knap pa sega v leto 2014, ko sva s kolegom Patrikom, prvič zvarila lastno pivo.

 

 

Pivovarna Knap je novo podjetje. Je proizvodnja piva bolj zahtevno tehnično ali birokratsko?

Pivovarna Knap, je na trgu prisotna dobro leto in pol, trenutno gostujem v Pivovarni Vizir, tako sem rešen glavnine birokratskih postopkov, nadzorov itd. Na ta račun, se 110% posvečam blagovni znamki, trženju, socialnim omrežjem in logistiki. Vsako področje zase predstavlja izziv.

 

Je Zasavje dobro okolje za podjetništvo?

Sam sem mnenja, da če imaš voljo najdeš pot, tako v Zasavju, Ljubljana ali tujini. Lahko bi rekel, da zaradi problemskega območja obstajajo za nas določeni razpisi, ki jih drugje ni. Druga plat zgodbe je pa kupna moč trga v Zasavju, sprejemanje novitet itd.

 

Kakšno je vaše pivo?

Uradno na trgu sta prisotna dva piva v seriji, ki smo jo poimenovali Cjag (orodje) serija. Prvo pivo je bilo stila pale ale po imenu Herc (5,4% alkohola), ki pomeni lopato v obliki srca za filanje kolma. Drugo pivo pa stout po imenu Kramp (4,5% alkohola). To serijo imam namen dopolnit še s štirimi pivi. Ti bodo tako zapolnili celoten lesen darilni paket Cajg Kišta, ki je že dosegljiv po večjih trgovina po Sloveniji, za ta praznični čas. Drugače pa so osnova za naša piva, angleška družina ale, razlika je v sami kvasovki, ki jo potrebujemo pri fermentaciji piva.

 

Koliko proizvedete?

V predlanskem letu je bilo proizvedeno približno 500 l piva mesečno. V tekočem letu pa še nimam mesečnega podatka, ampak vsekakor nekaj kratnik lanske številke zaradi projekta Štartaj Slovenija in prisotnosti v trgovinah Interspar.

 

Kako si predstavljate Pivovarno Knap leta 2020?

2020 bo v Zasavju stala lastna proizvodnja piva Knap, z nekaj delovnimi mesti in bogato obstransko turistično ponudbo. Še vedno pa bom izdeloval odlična, okusna piva.

 
Vse je mogoče, če človek upa sanjati in Renee je dokaz za to. Prepričani smo, da bomo kaj kmalu v Zasavju zagledali proizvodnjo piva Knap.

 

Alenka Gabrovec

 

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice