Naprej na vsebino

BUMFEST je pred vrati

Prihaja vikend, ko bo Žalec že 11. zaigral v drugačnem ritmu, ritmu srca in tolkal, prihaja BUMfest. BUMfest je in ostaja edini slovenski mednarodni festival tolkalnih skupin. Med 20. in 23. januarjem bodo torej vse poti vodile v Žalec, kjer se obeta noro festivalsko »tolkajanje«. Za prijetno vzdušje in ritme bodo poskrbeli BAM, Claus Hessler, Filip Merčep & Nicolas Sinkovič, Niki Waltersdorfer in HabenGoods. Čaka vas tudi tekmovanje z bogatim skladom, različne delavnice in klinike.

Nekaj malega o festivalu nam je zaupal tudi »oče« festivala, Dejan Tamše.

Dejan Tamše, idejni oče BUMfesta.

Od kod ideja za BumFest?

V moji glasbeni karieri sem kot član SToP-a, Slovenskega tolkalnega projekta prepotoval in obiskal mnogo držav in sorodnih festivalov. Ideja se je, razumljivo, rodila prav na ta način. Slutil sem, da sem tudi sam sposoben sprejeti takšno poslanstvo in s posluhom lokalne skupnosti začel s festivalom leta 2007. Neprekinjeno ga sedaj organiziramo že 11. leto! To je, glede na to, da festival ni popularne narave, kar lep dosežek. Prebrodili smo tudi krizo, ki pa je, na srečo, pri nas, na festivalu nikoli ni zares bilo.

Letos je že 11. festival, koliko se je v teh letih festival spremenil?

Spreminja se s časom. Programsko pa nenehno. Vselej želimo naši publiki pokazati nekaj več, nekaj malo drugače, jim kaj dodati. Dejstvo je, da se naša publika vrača, zato jo je potrebno navduševati iz leta v leto. Zdaj se že spoznajo na tolkala in vedo kaj je dobro. Dodajamo pa razne elemente presenečenja, skrite goste, nenavadna tekmovanja, ambasadorje, ki festival ponesejo izven doline in države.

Če bi lahko izbral najboljšega, najljubšega, bi bil to kateri in zakaj?

To je isto, kot če imaš tri otroke, pa moraš izbrati najljubšega, (hehe). Ampak dobro, če že res moram, potem bi izpostavil desetega, lanskega, ko smo prebili magično mejo. Bil je tudi številčno najobsežnejši, z največ nastopajočimi in s številnimi presežki. Bil je tudi razprodan in obiskal ga je Predsednik Pahor, ki je bil častni pokrovitelj. To je dalo še dodatno težo festivalu.

Kje se je porodila ideja, da bi bil ambasador ravno Blaž Švab?

Blaž pa je velik ljubitelj glasbe in vsega dobrega. To pričajo tudi njihovi zanimivi projekti na Noči Modrijanov. Rad ima zanimive stvari, zato je vlogo sprejel. Sem pa prepričan, da je z obiskom BUMfesta dobil tudi kakšno dobro idejo.​

Zakaj mora vsakdo vsaj enkrat v življenju na BumFest?

Zato, da spremeni mnenje o tem, kaj sploh počnemo. Gre za koncerte nabite z energijo, pa tudi čustvi. Gre za dogodek, ki ga obiskujejo vse družine. Od 7-77, če se malo pošalim. Na koncertih tolkal ni nikoli dolgčas. Veste, tolkalci so posebneži. Na odru ni samo glasba, je tudi akrobatika, je humor, je interakcija z ljudmi…

Kaj je tisto, kar bi želel, da ljudje vedo o festivalu, pa do sedaj še niso vedeli?

FA Sherpa

Ne vem, nič takega jim ne skrivamo. Mogoče to, da je za festivalom četica ljudi, ki skrbi za vse kar pritiče takemu festivalu. Da ko pade zastor nad festivalom se začnejo priprave na novega. Zato bi pohvalil moje najožje sodelavce, člane StoPa, še posebej Damirja in Tomaža, ter naše soorganizatorje, Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec. Samo skupaj nam lahko uspeva tako, kot dejansko nam.

Kakšni so cilji za naprej?

Končuje se neko obdobje, ko bomo pogledali naprej, kako in kaj. Če bo imela lokalna skupnost in država kaj posluha, potem smo za. Lokalna ga nam je že izkazala za naprej. Zdaj bomo obnovili pogovore z Ministrstvom za kulturo in videli, kje smo. in kam lahko gremo.

In tole je nastalo v soboto :)39 sekund :)So this is what we made on Saturday night :)Vam je všeč?See ya on BUMfest festivalCitycenter Celje Radio Antena Štajerska Avstrijski kulturni forum Ljubljana / Österreichisches Kulturforum Laibach Gostilna GROF Lastra Company, d.o.o. Ministrstvo za kulturo Zavarovalnica Sava

Objavil/a Dejan Tamše dne 16. januar 2017

Dragi naši bralci pot pod noge, saj ta vikend vse poti vodijo v Žalec, na dogodek poln čustev, pozitivne energije, dobrih gostov in tolkal. Naredite nekaj prvič in bodite del zgodbe.

Alenka Gabrovec

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice