Skip to content

Zgodovina: Židan – minister, ki je Hrvatom podaril Teran

Zgodovino pišejo zmagovalci. Kaj bo torej v zgodovini zapisano o izgubi avtohtonega slovenskega vina? V državah, kjer tranzicija ni bila povsem dokončana, se je dogajalo, da so zgodovino napisala po svoje tisti, ki so bili ob prehodu poraženi. Se bo to zgodilo tudi v primeru Terana?

Če so severno mejo zapravili mariborski nemško usmerjeni politiki, in če nam je slovenska tranzicijska levica z arbitražno polomijo zapravila južno mejo, koga bo za krivca proglasila zgodovina, da smo Hrvaški dobesedno podarili kraški vinski ponos.

Rok Sedminek, predsednik Slovenske kmečke zveze pri SLS: Katastrofa, prodajal se bo »hrvaški teran«, za več informacij pokličite Židanove.

“Taktiziranje kmetijskega ministra me žal niti ne preseneča več! Namesto da bi že na začetku zgodbe o teranu odprl dialog z vsemi stranmi, se je nespametno odločil za taktiko ignorance do Hrvaške, medtem pa želi Slovenkam in Slovencem prikazati sliko neučinkovite in mačehovske Evrope. Njegovo ravnanje v tem primeru kaže, da se ne spozna, niti na evropsko diplomacijo, niti na dialog in pogajanja, ki so na evropskem političnem parketu splošna praksa.” je oster predsednik SKZ pri SLS Rok Sedminek.

Janez Janša je na twitterju zapisal: Židan, Židan… Niti vina ni možno zaupati @strankaSD – kaj šele države.

Kot je v Odmevih povedala voditeljica, je Dejan Židan očitno preveč naiven. A minister kljub temu ves čas trdi, da se prav on bori v prvi vrsti za Slovenijo, za slovensko kmetijstvo. Krivda je po njegovem na vseh drugih, čeprav je objektivno minister edini odgovoren. V vsaki normalni državi bi za takšno sramoto minister odstopil oz. bi ga predsednik vlade zamenjal. Očitno pa v Sloveniji za varovane politike veljajo drugi moralni standardi, kot tudi nedotakljivost v medijih.

Tanja Strniša, Židanova desna roka in državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu, je primorskim kmetom še dobro leto nazaj zagotavljala: “Zadeva je pravno jasna. Ves postopek je tekel po ustreznih poteh. Teran je oznaka za vino s trte sorte Refošk, ki raste na kraških tleh. Zaščito je uveljavila Slovenija sama. Lahko bi obstajal seznam izjem, vendar bi ga Hrvati morali poskušati uveljaviti, a tega niso storili. Danes za to nimajo več možnosti, za nas je postopek zaključen.”

Socialnia omrežja so preplavili letaki, ki kot krivca navajajo kmetijskega ministra Židana. Vir: butalci.si

Primorski kmet Klemen Šavli: “Izguba Terana je zadnji v vrsti udarcev slovenskemu kmetijstvu, ki se ga bo zgodovina zapomnila kot eno večjih slovenskih nacionalnih katastrof. Grozljivo je, da so podatki o Hrvaški  zahtevi za izjemo pri Teranu izpred leta in pol šele sedaj prišli na dan. To je neverjetni splet okoliščin v katerega ne verjamem. Slovenskim organom pregona predlagam, da raziščejo, če je kdo iz kmetijskega ministrstva kot kompenzacijo za naš Teran dobil kakšno parcelo ali manjši otok na Hrvaški obali.“.

Primer Terana močno spominja na dve leti staro kazen zaradi nerazgradnje Tovarne sladkorja Ormož (TSO), pri kateri so na Ministrstvu za kmetijstvo vse do konca upali, da bo stvar enostavno šla mimo. O tej temi smo v Slovencu že pisali v prispevku Blefer leta 2016 je Dejan ŽidanNekaj upanja za ohranitev zaščite Terana ostaja v tožbi na Evropskem sodišču, ki naj bi jo MKGP začelo pripravljati. Le upamo pa lahko, da bodo na ministrstvu pri tem manj naivni.

Alenka Gabrovec

Subscribe
Notify of
guest
8 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
france
france
7 years ago

Banda komunistična! Vse bodo prodali živijo pa na naših plečih. Takoj razrešiti Židana!

abadul
abadul
7 years ago

Dejan Židan je kriv! naj odstopi.

heroj
heroj
7 years ago

Sramota za slovenijo. Da si upajo kaj takšnega.

Jožica Herman
Jožica Herman
7 years ago

Če so res to naredili niso vredni, da se imenujejo Slovenci.

Kmetovalec
Kmetovalec
7 years ago

Katastrofa……kaj delajo z Slovenijo…..uničiti kmete in predelovalce…….to je za njih najlažje……sam od koga bodo pa potem živeli ko ne bo več kmetijstva…Že tak opuščajo kmetije…sam da bodo še lahko bolj uvažali slabo robo namesto da bi dobro domačo slovensko robo prodajali kot jo znamo sami pridelati…..to je pač ministrstvo za kmetijstvo!!!!! ?

Kmetovalec
Kmetovalec
7 years ago

Ne znajo podpreti kmetijstvo…. pobrati in uničiti kmete jim je cilj. ….Tako kot velika podjetja……same obljube so jih……Naj pustijo kmete prostovoljno delati kot je bilo včasih in so dosti lepše preživeli kmetje in bila so obdelana polja ne pa da se že marsikje zarascajo…..prisilit Židana da naj odstopi ker tak ni sposoben in ga naj nadomesti tak ko ima nekaj izkušenj ne pa sam na papirju……

veselko
veselko
7 years ago

Besen sem kako zapravljajo našo dediščino! AMPAK ljudje božji, ni pa treba za vsako stvar kriviti komuniste, ker jih vidite samo v sanjah!

Komunizma ni več, vlada samo še kapitalizem! Tečni ste že z levimi in desnimi!

Kašar
Kašar
7 years ago

Hoj ti veselko, še nisi spregledal, da komunizma v Sloveniji nismo ukinili. Danes je ta stvor bolj živ, kot v 90-ih letih!

Prijava na e-novice