Skip to content

Evropa več hitrosti razburja vse razen Slovencev

V Rimu obeležujejo 60. obletnico podpisa pravnega temelja unije, rimske pogodbe. Eno bistvenih vprašanj pri pripravi izjave je tudi sporna opredelitev do koncepta Evrope več hitrosti. Večje zahodne članice si namreč s tem želijo zagotoviti prožnejšo Evropsko unijo, v manjših državah to poimenovanje vzbuja upravičen strah pred drugorazredno obravnavo in izključenostjo.

Poljska premierka Beata Szydło odločno nasprotuje Evropi več hitrosti

Evropi več hitrosti najbolj nasprotujejo članice višjegrajske četverice. Češka, Poljska, Slovaška in Madžarska v tem konceptu vidijo delitev na več in manj vredne države članice. V skupino manj vrednih držav se bo poleg njih uvrstila tudi Slovenija. Poljska premierka Beata Szydło je razglasila, da se Poljska nikoli ne bodo strinjala z Evropo več hitrosti.

Cerar: Strahovi članic, 
da bi zaostale, so nerealni

Ali Cerar slepo verjame Junckerju, da je Evropa več hitrosti le formalnost?

Po mnenju Slovenskega premiera Mira Cerarja je Evropa več hitrosti že dejstvo. »To je razprava, ki nas ne skrbi,« se trudi Cerar s pojasnjevanjem. Strahovi mnogih članic, da bi v okviru Evrope več hitrosti lahko zaostale ali bile izločene, se mu ne zdijo realni. Še več slovenskemu premierju se ne zdi vredno niti razmišljati o vprašanju, ki skrbi polovico Evrope. Odziv premierja je pri tej temi podoben kot pri vprašanju množičnih migracij, ki za Slovenijo sprva niso bile problem. Sedaj pa ugotavljamo, da je Slovenija v Evropo ilegalno spustila več kot pol miljona ljudi, ki uživajo bistveno večje pravice kot Slovenci v Sloveniji.

Zidanšek, SLS: Ne bodite hlapci. Evropa več hitrosti bo razpadla!

Ostre besede predsednika SLS: Evropa več hitrosti bo razpadla!

Povsem drugačnega mnenja pa so v SLS, kjer je predsednik mag. Marko Zidanšek ostro protestiral proti pasivnosti slovenske vlade: “Ne bodite hlapci Evropi, če se Slovenija odpove soodločanju o prihodnosti EU, se sama avtomatično uvrsti na drugi tir.”. Evropa je na preizkušnji, ker težave tistih, ki razmišljajo bolj proevropsko, lahko vedno še malo počakajo.

Žalostno je, da so nekateri evropski voditelji z nemško kanclerko Angelo Merkel na čelu mnenja, da so ene države bolj pomembne od drugih. Evropa več hitrosti je tako le formalizacija tega zgrešenega razmišljanja, ki za trenutne razmere in izzive ni le neprimerna, ampak je lahko njen rezultat celo razpad Evrope, kot jo poznamo.

Evropa več hitrosti povzroča vse večja trenja med Slovensko ljudsko stranko (SLS) in Evropsko ljudsko stranko (EPP)

SLS je na Slovensko vlado, Evropsko unijo in celo Evropsko ljudsko stranko, katere člani so naslovila več protestnih not in opozoril, da nasprotujejo zgrešeni ideji Evropi več hitrosti.

V Rimu že več več kot 20.000 protestnikov

V Rimu pa ob vrhu 60. obletnice rimske pogodbe zbralo že več kot 20.000 protestnikov, proti Evropi več hitrosti in dosedanjemu krhanju razmer v EU, ki jih pripravljajo zagovorniki Evropske unije. Gre za dva shoda, ki naj bi se popoldne združila pred Kolosejem. Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA, se je v središču Rima zbralo več sto ljudi z zastavicami EU-ja v rokah.

Policija in vojska na Rimskih ulicah zaradi napovedi množičnih protestov proti Evropi več hitrosti in razpadu Evrope.

V mestu je veliko policistov in močno poostren videonadzorna območju Kapitolskega griča, prepovedani so vsi preleti mesta. Med drugim so ustavili dostavni avtomobil s ščiti in čeladami. Ukrepi nadzora so posledica po terorističnem napadu v Londonu, policija pa je izvedla več kot 1.500 kontrol.

Poglobljeno sodelovanje skupine držav na nekem področju mora potrditi še EU kot celota. Ali bo to kontraverzno idejo podprla tudi Slovenija in pri tem tvegala lastno suverenost v EU bo verjetno jasno v naslednjih tednih.

Alenka Gabrovec

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice