Skip to content

Zidanšek zahteva Jankovičevo odgovornost

Ko si v lase skočita najvplivnejši Celjan Marko Zidanšek in najvplivnejši Ljubljančan Zoran Jankovič je vrag vzel šalo. Povod za ostre besede Zidanška je današnji odstop predsednika uprave Mercatorja Tonija Balažica, ki je posle predal hrvaškemu kolegu Tomislavu Čizmiću. Poznavalci razmer govorijo o dveh možnih scenarijih. Po prvem bo Mercator žrtvovan za stabiliziranje hrvaškega Agrokorja, po drugem ga bo vlada Mira Cerarja poizkusila odkupiti in to uporabiti za predvolilno kampanjo SMC.

Zidanšek zahteva Jankovičevo odgovornost.

Marko Zidanšek, ki je v zadnjem tednu po mnenju Celjanov dobil naziv najvplivnejšega štajerca je bil oster: “Ljubljanski župan Zoran Janković je primer v vrsti slabih gospodarjev, saj je družbi v času svojega vodenja Mercatorja nakopal 600 milijonov evrov dolgov in zadolženost podjetja povečal za 27 %. Krivce za trenutno stanje nekdaj največje slovenske trgovske verige je treba poklicati na odgovornost.”.

Zoran Janković naj bi Mercatorju nakopal 600 milijonov evrov dolgov in zadolženost povečal na kar 41%.

Zoran Janković je za TV Idea ta teden znova poudaril svoje politične ambicije in potrdil vse glasnejše namige, da se vrača v politiko na državni ravni. Zopet ga zanimajo le izvršne funkcije, kot so županska ali premierska. Na zadnjih volitvah mu veliki met na premierski stolček ni uspel. Svoje sanjsko mesto je moral odstopiti nekdanji kolegici Alenki Bratušek. Na vprašanja o 600 milijonov evrov dolgov, ki jih je v času svojega vodenja Mercatorja nakopal družbi pa nerad odgovarja. Vse glasnejši pa so  namigi, da je to le eden od načinov, da se izogne svoje odgovornosti?.

SLS že skoraj desetletje opozarja na slabo upravljanje Mercatorja, ki je pomemben zadnji člen v verigi slovenskega gospodarstva. Zaradi slabega upravljanja v preteklih letih je prišlo do velikih dolgov, ki so posledično pripeljali do Agrokorjevega prevzema. Veliko škodo so po tem utrpeli slovenski proizvajalci in kmetje, katerih proizvodi so na policah Mercatorja postali drugorazredni v primerjavi s hrvaškimi, ali jih tam sploh več ni. Potrošniki so to opazili in močno oklestili nakupe, vsi davkoplačevalci smo bili s tem oškodovani.

Bo Miro Cerar slovenskim tajkunom vrnil Mercator?

Po poročanju portala požareport.si naj bi ponoven odkup Merkatorja dišal strategom SMC, saj bi tako, kot ocenjujejo, lahko zmagali tudi na prihodnjih volitvah. To bi namreč poskušali lansirati pod sloganom, da Miro Cerar “Slovencem vrača Mercator”, ob podtonu – medtem ko Dejan Židan izgublja tudi teran.

Mercator je le eno od mnogih podjetij, ki so jih v Sloveniji uničili t.i. “slabi gospodarji”. Tudi trenutna Vlada RS s skrivanjem za Slovenskim državnim holdingom ni storila dovolj, da bi se takšne prakse slabega vodenja za Slovenijo pomembnih podjetij enkrat za vselej prenehale.

»Predlogi obupnih ukrepov Vlade RS, ki želi vse zavožene projekte reševati na breme davkoplačevalcev, ne vodijo nikamor. V SLS zahtevamo jasna pojasnila o tem, kaj počne Vlada RS pod mizo in kakšne kravje kupčije sklepa v Bruslju, saj se upravičeno bojimo, da bomo državljani še naprej žrtve tajkunizacije večnih političnih elit,« opozarja predsednik SLS mag. Marko Zidanšek in dodaja, da mora država kot dober gospodar skrbeti za svoje premoženje in gospodarsko okolje, v katerem lahko tudi strateško pomembna in kakovostno upravljana podjetja razvijajo svoj potencial in doprinesejo k večji konkurenčnosti slovenskega kmetijstva in gospodarstva.

Alenka Gabrovec

Subscribe
Notify of
guest
3 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Polde
Polde
7 years ago

Zidansek bo pocistil s to ljubljansko zalego.

Joc
Joc
7 years ago

Ko bi le komu lahko verjel.

kvisko
kvisko
7 years ago

Zagotovo, je potrebno ugotoviti odgovornost vsakega posameznika. Zorn Jankovič ni
zaupanja vredna osebnost. Župan, ki je zadolžil vsakega
Ljubljančana za cca 500 ni zaupanja vredna osebnost.

Prijava na e-novice