Naprej na vsebino

10 najslabših stvari, ki so jih starši počeli v preteklosti

Danes strokovnjaki trdijo, da nikoli ni potrebe dvigniti roke nad otroka. V preteklosti pa so starši, ki so tako kot danes, večinoma želeli samo najboljše za svoje potomce, pogosto poslušali nasvete, ki so jim takrat verjetno zveneli dobro, čeprav bi se mi danes nad njimi zgražali ni bi jim v hipu razne državne službe potrkale na vrata.

Poglejmo nekaj najhujših primerov

Skupina ljudi, ki je poučevala starše, si je v prenatrpanem Londonu daljnega leta 1930 domislila načrt za starše, ki niso imeli vrta ali balkona, živeli pa so v višjih nadstropjih stavb, da otroke namestijo v kletke na zunanji strani okna.

1962 leta je ameriški pediater Walter Sackett opozoril starše, da je edini možni način, da ne bi vzgojili socialističnega otroka ta, da mu izkazujejo čim manj ljubezni. Sackett je zapisal: “Če bomo otroke naučili, da bodo dobili vse, kar želijo, moramo priznati, da obstaja možnost, da bomo v njih posadili seme socializma.”

1916 leta sta poročeni par Sandleri, zdravstvena delavca, opozorila mamice, da lahko dojenčki dobijo kolike, če dojijo takrat, ko so jezne.

Na začetku 20. stoletja so staršem pogosto svetovali, da morajo novorojenčke prekriti od glave do pete z mastjo, oljčnim oljem ali svežim maslom. Šele čez dva tedna so lahko umili svojega “mariniranega” dojenčka.

Pred sto leti so ženskam svetovali, da je najboljši način za zdravljenje bolečih bradavic po dojenju borova kislina. To spojino danes uporabljamo v industrijskih pesticidih.

V 19. stoletju so dojenčki redno dobivali opij za zdravljenje astme in nemira. Neko podjetje je celo proizvajalo tablete iz opija z okusom višnje za blaženje otroškega kašlja.

Leta 1999 je britanski politik David Blunkett napovedal varnostni paket, ki bi vseboval spletne strani, katere bi otroci lahko obiskovali, s tem, da bi starši lahko istočasno sledili popolnoma vsakemu “online” koraku svojega otroka, kar zveni malo orwelovsko.

Staršem so še konec 1960 leta svetovali, da naj zdravstvene težave svojih otrok rešujejo s pomočjo lobotomije. Na žalost je veliko staršev poslušalo ta nasvet.

Neki priročnik za starše iz 19. stoletja je poudarjal materam, kako zelo je pomembno, da so glavice njihovih otrok vedno položene v smeri severa, ko jih dajo spat.

Neverjetno, a resnično, da številni celo danes utirajo alkohol otrokom v dlesni dokler se jim zobje izraščajo, da bi omilili bolečino.

Independent

VIR: Zastarse.si

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice