Naprej na vsebino

Anton Medved: Slovenska vlada in Perutnina Ptuj mešetarita z državnimi kmetijskimi zemljišči

Po tem ko je Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalšek izrazil zadovoljstvo ob doseženem dogovoru s Perutnino Ptuj glede zemljišč zaradi Magnine investicije v občini Hoče-Slivnica, so kmetje izrazili odločno nasprotovanje “mešetarjenju” s kmetijskimi zemljišči zaradi Magne.

Zdravko Počivalšek

“V tem trenutku imamo dogovor z večino kmetov,” je trdil Počivalšek. Le nekaj naj bi bilo tistih, ki niso kmetijski proizvajalci, in imajo do prodaje zemljišč nekaj zadržkov.

Območne enote Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Maribor, Ptuj in Murska Sobota ter Sindikat kmetov Slovenije so danes na novinarski konferenci

Milan Unuk, Anton Medved in Franc Küčan ne delijo Počivalškovega mnenja. Foto: STA

“To se nam zdi nedopustno, saj gre za najbolj kakovostna kmetijska zemljišča,” je na novinarski konferenci v Orehovi vasi povedal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved. Po njegovih besedah je nesprejemljivo, da “slovenska vlada skupaj z vodstvom Perutnine Ptuj nedopustno mešetari s slovenskimi državnimi kmetijskimi zemljišči v času, ko poteka javna razprava o spremembah v slovenski kmetijsko-zemljiški politiki”.

“Nedopustno je, da se lahko v ozkih krogih, mimo vednosti javnosti, dogovarjajo o tako zelo pomembnih vprašanjih za slovensko kmetijsko politiko. Kmetje nikoli nismo nasprotovali investicijam, ki prinašajo nova delovna mesta. Postavlja pa se veliko vprašanje, ali je potrebno za to žrtvovati najboljša kmetijska zemljišča, ko imamo na razpolago veliko degradiranih površin, za katere ne najdemo ustrezne namembnosti,” je dodal Medved.

Pogojevanje Perutnine Ptuj za predčasno podaljšanje najema 4000 hektarjev kmetijskih zemljišč, ki bi jih v kmetijsko gozdarski zbornici radi raje namenili družinskim kmetijam, je  “nepošteno” do kmetov, vlade in sklada kmetijskih zemljišč, je bil oster predsedniksveta območne enote Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Ptuj Milan Unuk.

Se vodstvo Perutnine ptuj obnaša “nepošteno” do kmetov? Foto: www.perutnina.com

Perutnina Ptuj je potrdila le prvi del dogovora: “Z zavedanjem širšega pomena prihoda Magne v Slovenijo se je Perutnina Ptuj za namene te strateške investicije odpovedala zakupu manjšega dela, to je 34 hektarjev kmetijskih zemljišč, ki jih ima na tem območju v upravljanju in najemu,” so sporočili iz vodstva Perutnine. Na vprašanje, kaj so dobili v zameno, pa niso hoteli odgovoriti.

uredništvo

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice