Skip to content

Zidanšek: Agrokorjevi upniki bi za svoje terjatve lahko pridobili delnice Mercatorja

Za slovensko živilsko industrijo bi bilo dobro, da bi spet postala lastnik svoje živilske verige trgovin so napovedali v SLS, medtem ko Ministrstrstvo za gospodarstvo še vedno preučuje sklep ljubljanskega okrožnega sodišča.

Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek se je bil jasen: Priznanje oz. prenos postopka zaradi insolventnosti Agrokorja v slovenski pravni red je izrazito škodljivo za slovensko gospodarstvo in kmetijstvo. Slovenski Agrokorjevi upniki bi se lahko konzorcijsko povezali in za svoje terjatve pridobili delnice Mercatorja.

Zidanšek: Vlada RS je dolžna zavarovati in izboljšati položaj slovenskih upnikov v primeru Agrokor!

Sklep nacionalnega sodišča RS o priznanju tujega postopka zaradi insolventnosti Agrokorja je za slovenske upnike izrazito škodljiv, če ga pogledamo skozi prizmo nacionalnega Zakona o izvršbi in zavarovanju. Vlada RS je dolžna zavarovati in izboljšati položaj slovenskih upnikov v primeru Agrokor! Vsekakor pa ni smiselno, da bi slovensko gospodarstvo ali slovenski kmetje, organizirani v kmetijske zadruge, solidarnostno pokrivali finančno luknjo hrvaškega Agrokorja.

Slovenski upniki Agrokorja bi se lahko konzorcijsko povezali in skozi določila nacionalnega Zakona o izvršbi in zavarovanju sprejeli ukrepe za poplačilo obveznosti Agrokorja, tako da bi skozi združen izvršni postopek za svoje terjatve pridobili delnice Mercatorja, ki jih ima v Sloveniji v lasti Agrokor. Vsekakor bi bilo za slovensko živilsko industrijo dobro, da bi spet postala lastnik svoje živilske verige trgovin.

Počivalškovo zavlačevanje bi lahko imelo hude posledice

Minister Počivalšek še preučuje ali je priznanje insolventnosti dobro ali slabo. Foto: Slovenske novice

“Gre za zelo pomembno temo, zato je treba to problematiko temeljito preučiti, posebej preučujemo javni interes države, ki smo ga izrazili že z Lex Mercatorjem. V 15 dneh bomo prišli do odločitve, ali bomo ugovarjali sklepu sodišča,” je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek“Še naprej bomo bdeli nad poslovanjem Mercatorja. Preučujemo možnost, na kakšen način bi omogočili Mercatorju uspešen poslovni razvoj naprej na ekonomskih temeljih,” je poudaril minister in dodal: “Nehajmo govoriti o stečaju Mercatorja. To je delujoče podjetje, ki odgovorno posluje, uprava pa se trudi prestrukturirati poslovanje za to, da bo jutri uspešnejši.”

V SLS so nasprotno prepričani, da je  v nacionalnem interesu pospešitev postopka poplačila slovenskih upnikov, ne pa odlašanje, zavlačevanje oz. zmanjševanje obveznosti do slovenskih dobaviteljev. Morebitno pravno priznanje insolventnega postopka pomeni tudi neposredno oškodovanje slovenskih upnikov, saj na ta način postane premoženje Agrokorja v Sloveniji takorekoč nedotakljivo. Tako ne bodo imeli možnosti uveljavljanja pravic, kot so opredeljene v Zakonu o izvršbi in zavarovanju.

SLS celo za blokado Agrokorjevih sredstev

V interesu naše države je, da nacionalno sodišče Agrokorjeva sredstva na območju Slovenije blokira do višine terjatev, ki jih konzorcij slovenskih upnikov izkazuje do Agrokorja. V nasprotnem primeru bo Slovenija  solidarnostno pokrivala finančno luknjo Agrokorja. Neposredna solidarnost se bo izkazovala skozi programe poslovne sanacije (prisilna poravnava, prestrukturiranje dolgov in odpisi dolgov …), posredno pa skozi zlom katerega od upnikov, ki bo naknadno postal breme slovenskega proračuna (ukrepi, vezani na izvajanje socialnih politik na račun povečanja  brezposelnih zaradi posledic reševanja Agrokorja). Zato je priznanje oz. prenos insolventnega postopka, ki poteka na Hrvaškem, v slovenski pravni red za slovenske upnike Agrokorja nesprejemljiv, menijo v SLS.

Prenova stečajne zakonodaje ena od prioritet Zidanškove SLS

»V programu dobrega gospodarja dajemo v SLS prenovi stečajne zakonodaje velik pomen. Žalostno je, da naša zakonodaja še vedno izhaja in naša sodišča še vedno uveljavljajo princip solidarnostne namesto individualne odgovornosti. Tako lahko podjetje ali posameznik, ki ni sposoben poravnavati svojih obveznosti, izčrpava povezana podjetja in dobavitelje, torej tiste, ki bi jih stečaj moral zaščititi. Tako izčrpavanje zakonodaje v državah s tržnim gospodarstvom ocenjujejo kot veliko goljufijo, za katero morajo odgovorni sodno odgovarjati. To je politični problem najvišjega ranga in je v bistvu element tranzicije. Zato tudi v programu ugotavljamo, da tranzicija ni bila izpeljana dosledno.« je za naš časopis povedal predsednik SLS mag. Marko Zidanšek.

Uredništvo

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Jože
Jože
6 years ago

Podjetje v narodove roke, vodilni, in nadzornikom zastaviti svoje premoženje.

Nikoli v zgodovini se ni tako prodajali narodovo, in iz njega delalo hlapce.

Ko enkrat prodaš, si vedno hlapec na svojem.

Tujci, TAJKUNI se zavedajo, da jim kredit kopnino odplačati delavci od prihodkov, sami pa dobijo mezdo.

Zakone pišejo tajkuni s pomočjo lobistov s pritiski na vlade,,, cel svet.

Svetovna banka ,, združenje. Svetovnih tajkunov v lepi preobleki.

Vse v roke tajkuni mafiji in z narodov naredit sužnje.

NARODI. ,,,,ZBUDITE SE,,,

Zapisano na podlagi konvcije ,,judikatih EU sodišča,, svoboda govora raziskovanja obveščanja biti obveščeni itd.

Preslikavo.

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice