Skip to content

Ali vlada zaradi dopustov pušča slovenska varnostna vprašanja ob strani?

Avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka je včeraj v boju proti nezakonitim migracijam ukazal dodatno poostritev nadzora na obmejnih območjih. Avstrija bo odslej bolj intenzivno in osredotočeno nadzorovala mejne prehode s Slovenijo in Madžarsko ter na nadzornih točkah ob meji s Slovaško, Madžarsko, Slovenijo in Italijo. 

“Generalni direktorat za javno varnost me je obvestil, da so na obmejnih območjih prijeli povečano število večjih skupin nezakonitih migrantov, ki so uporabljali manj pogoste prehode. Da bi dobili boljši pregled novega stanja in da bi še naprej zmanjševali število nezakonitih prečkanj meje, bomo za nedoločen čas izvajali večje nadzore osredotočene na ključne točke,” je še sporočil Sobotka.

Prvi odzivi iz Slovenije

Zidanšek: Ali Slovenska vlada zaradi dopustov pušča slovenska varnostna vprašanja ob strani?

Avstrija je zaradi povečanega vstopa nezakonitih migrantov v državo poostrila nadzor na nadzornih točkah in mejnih prehodih s Slovenijo, Madžarsko, Slovaško in Italijo. »Kaj pa Slovenija?« se sprašuje predsednik SLS mag. Marko Zidanšek, ki odsotnost uradnega odziva Slovenije ocenjuje kot zaskrbljujoče: »Na avstrijski strani so se takoj odločno odzvali na povečano število nelegalnih prestopov meje in zato sedaj nadzor izvaja tudi vojska. Gre za zaostrovanje režima schengenskega nadzora. Ali avstrijske ocene povečanega števila prehodov sploh držijo? Ali to, da slovenski javnosti niso ažurno predstavljeni konkretni podatki o nelegalnih prestopih naše meje in varnostnih ukrepih pomeni, da ni bilo zaznano povečanje ali le to, da ministrica Györkös Žnidar zaradi dopusta pušča varnostna vprašanja ob strani?«

Letos skoraj trikrat več ilegalnih prehodov kot lani

Slovenska policija ne komentira napovedi Avstrije glede poostritve nadzora na mejah. Foto: Siol.net

Slovenska policija na območju Slovenije med tem ne zaznava nobenih novih poti za ilegalne migrante, vendar so hkrati sporočili da jih je bilo v prvih sedmih mesecih letošnjega leta v primerjavi z lani precej več. Poti nedovoljenih migracij pa se spreminjajo na območju zahodnega Balkana, so danes pojasnili na Generalni policijski upravi. Slovenski policisti so od januarja do konca julija obravnavali kar 980 ilegalnih prehodov državne meje.

Število ilegalnih prehodov slovenske meje se je v primerjavi z istim obdobjem preteklega leta povečalo za 167,8 odstotka, maja pa doseglo vrhunec. Med prišleki se je izrazito povečalo število državljanov Afganistana, večina tujcev pa je v Slovenijo nedovoljeno vstopila iz Italije. Pri policiji sicer ne komentirajo sredine napovedi Avstrije, da bo v boju proti nezakonitim migracijam poostrila nadzor na obmejnih območjih.

uredništvo

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice