Skip to content

Mamica ima velik vpliv na hčerkino samozavest

Mnogi strokovnjaki se strinjajo, da je največji dar, ki ga lahko damo svoji hčerki, da bi bila srečna in uspešna v življenju, samozavest. Raziskave so pokazale, da ima stopnja mamine samozavesti in način kako se obnaša in izraža do sebe, velik vpliv na samozavest svoje hčerke. Kaj lahko storimo, da bomo imeli pozitiven vpliv na razvoj samozavesti naše hčerke? Poglejmo …

Vlijte ji moč

Ko začne vaša hčerka verjeti televiziji in časopisom, je velika možnost, da ji to zamaje samozavest. Zato ji vlijte moč, da bo vedno prepoznala svoje močne strani. Od majhnih nog ji razlagajte, da smo vsi različni in da se ji ni nikoli potrebno vklapljati ali zlivati z okoljem. Spodbudite jo, da poišče lastno definicijo sreče. Otroku lahko pomagate tako, da se odprto in iskreno pogovarjate o vaših najstniških letih, ko ste se tudi vi želeli vklopiti v družbo. Tako se ne bo počutila osamljeno.

Odprite ji oči

Otroci vsaki dan gledajo televizijo, internet in razne revije, ki so nasičeni z raznoraznimi fotografijami “idealnih” žensk. Pokažite hčerki tehnike, ki se uporabljajo za obdelavo takšnih fotografij in pokažite ji lepoto žensk okoli vas. Mediji pogosto predstavljajo imaginarno podobo žensk in ne more služiti kot primer.

Najdite prave vzornike

Študije kažejo, da ima stopnja mamine samozavesti več vpliva na hčerkino samospoštovanje od njenega poklica, dohodka, izobrazbe ali IQ-ja. Zato se vprašajte, kakšna bodo prepričanja vašega otroka, če ta izključno temeljijo samo na vaših besedah in dejanjih. Odgovor na to vprašanje vas bo usmeril na to, kako ste lahko dobra vzornica vaši punčki. Najdite pozitivne ženske vzornice, ki so lahko pozitivne osebnosti ali člani družine – in pogovarjajte se s hčerko o tem, zakaj jih občudujete. Spodbudite jo, da tudi sama poišče močne ženske, po katerih se lahko zgleduje.

Določite ji družinske obveznosti

Obveznosti so pomembne za zgraditev samozavesti, ker vlivajo občutek odgovornosti. Poiščite nekaj, v čemer je vaša hčerka odlična, pa naj si bo to zlaganje perila, brisanje prahu ali pospravljanje sobe. Z dodelitvijo ene od teh obveznosti ji boste povečali občutek uspeha.

Dajte ji priložnost, da sama rešuje svoje težave

Z vašo brezpogojno ljubeznijo in občutkom varnosti se bo vaša hčerka naučila verjeti vase in v svoje sposobnosti za reševanje težav. Ne olajšujte ji težav vedno in ne ponujajte rešitev, ker boste tako ogrozili njen čustveni razvoj. Naj sama poišče izhod iz lažjih in težjih situacij. Naj se nauči soočati z vsakodnevnimi težavami.

Pazite, kako govorite o sebi

Matere z nizko stopnjo samospoštovanja pogosto sebe bombardirajo s poniževalnimi in žaljivimi sporočili. Način, s katerim govorite o sebi, je zelo pomemben del ustvarjanja lastnih prepričanj. 85 % časa, ki ga preživimo v pogovoru, je v bistvu pogovor o nas samih, mi govorimo sami sebi in sporočila, ki jih pošiljamo v našo zavest pomagajo ali škodijo naši samozavesti. In samozavesti naših deklic. Popravite to situacijo tako, da boste sebi pošiljali pozitivna sporočila in dovolite, da vaš otrok to tudi sliši. Mogoče vam bo na začetku čudno, a dvigovali boste lastno samozavest in zmanjševali negativnost. Poleg tega boste pomagali vašemu otroku, da uporabi pozitivne stavke, ki jih pošilja samemu sebi in bo manj kritična do svojega telesa in osebnosti.

… in drugih

besede imajo velik vpliv na deklico poleg vas. Dobro razmislite, preden komentirate videz od nekoga, pozitivno ali negativno. Negativni komentarji vplivajo na razvoj nezdrave predstave o lepoti. Pretirano pozitivni komentarji izpostavljajo pomembnost določene značilnosti. Stavki kot “ko bi jaz imela take noge” pozivajo otroka, da pogleda svoje in jih primerja s tistimi iz revije.

Uporabljajte komentarje, ki vlivajo samozavest ženskam okoli vas in vaša deklica bo imela realen pogled na stvari.

Učvrstite zdrave prehranske navade

Otroci vse bolj zgodaj pričnejo skrbeti o teži, dieti in hujšanju. Ne podcenjujte svojega vpliva, ker razmišljanja vašega otroka lahko izvirajo prav pri vas. Zaustavite svojo obsedenost z izgledom, dietami, številom kalorij in željo, da oblečete manjšo številko obleke.

Najboljši trik, da popravite svoje prehranske navade in obremenjenost z velikostjo ter kalorijami je, da vključite tudi vašo hčerko v ta proces. Načrtovanje, nakupovanje in kuhanje so tudi dobra priložnost za mamo, da se poveže s svojo hčerko. Skupno preživljanje časa v kuhinji je dobra priložnost za pogovor, otrokom pa pomaga, da se več naučijo o hrani. To so priložnosti, ko otroku vgrajujete samozavest in kreirate zdrav odnos do hrane.

Negujte svoje vrednosti in interese

Vzemite si čas zase. Ne samo da boste hčerki poslali pravo sporočilo, ampak se boste tudi sami osvobodili stresa. Negovanje osebnih interesov in hobijev pomembno vpliva na povečanje samozaupanja, nam daje notranji sijaj in vedno vrača nasmeh na obraz.

Če ste pomislili, da nimate časa za svoj hobi, še enkrat razmislite. Ni treba pretiravati, saj tudi nekaj minut na dan naredi razliko. V vaše aktivnosti vključite tudi hčerko in tako skupaj delajte na krepitvi veščin. Samo skupne interese morate najti. Poskušajte skupaj risati, kolesariti, se ukvarjati z jogo …

Spremenite samo eno stvar

Ženske nikoli niso povsem zadovoljne same s seboj, pritožujejo se na stvari kot so, med drugim, barva las ali oči. Polno stvari je, ki jih ne moremo spremeniti, je pa polno tistih malih preprostih malenkosti, ki nam lahko služijo za pošiljanje pozitivnega sporočila, da skrbimo zase. Vaša hčerka se bo naučila sprejeti svoje nepopolnosti in tudi spremeniti kakšno malenkost, da se bo počutila bolje.

Samo ena majhna sprememba lahko bistveno spremeni našo samozavest.

Bodite hčerkin največji oboževalec

Imate priložnost, da ste lahko največji “fan” vaše deklice že od malega. Spodbujajte jo, hvalite njeno lepoto in pomagajte hčerki odkriti njene talente. Vsak dan se potrudite gledati svojo hčerko z ljubečim pogledom in jo redno spomnite, kako je lepa. Ko ji bo svet govoril, da nekam ne spada, bo ona, zahvaljujoč ženski, s katero je odraščala, vedela, da je popolna ravno takšna, kot je.

Zastarse.si

VIR:zastarse.si

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice