Skip to content

Manj svečk za manj grobov Velenje: Pomagajmo Angeliki

Ob dnevu spomina na mrtve naše grobove krasi prelepo barvno cvetje in na tisoče malih lučk, ki se pozibavajo v vetru. Nagrobnih sveč, ki jih je prav ob prvem novembru največ, in katerih največji davek plača narava, je vsako leto manj. Zahvala gre zdaj že tradicionalni akciji z naslovom Manj sveč za manj grobov.

 Poleg tega, da projekt pomaga okolju, pomaga tudi ljudem. Vsako leto se zbrana sredstva namenijo nakupu nujno potrebne zdravstvene opreme in ostalih medicinskih pripomočkov. Sredstva so našla svojo pot tudi k zelo pomembnim raziskavam rakavih obolenj.

 Letos bomo Velenjčani dobrodelnost namenili družini Obu iz Podkraja pri Velenju. Z malo pozornostjo bomo pripomogli h naslednjemu koraku do zdravja in brezskrbnega življenja njihove deklice.

Angelika, ki je nedavno dopolnila štiri leta, ima zaradi možganskih krvavitev, ki so nastale nekaj dni po njenem rojstvu, trajno okvaro možganov. Preiskave so pokazale, da ima genetsko bolezen Incontinentia pigmenti, ki lahko prizadene kožo, lase, zobe, oči, nohte in centralni živčni sistem. Pri Angeliki so takoj opazili izpuščaje na zapestjih in na gležnjih, ki pa so po dveh dneh izginili. Na žalost so se v še močnejši obliki po enem tednu zopet pojavili po skoraj celem telesu. Ugotovili so tudi, da ima poškodovano levo oko pri katerem je kasnejši pregled na očesni kliniki potrdil, da zazna samo svetlobo. Kljub zdravljenju pa njen normalni razvoj zavirajo epileptični napadi v obliki infantilnih spazmov. Magnetna resonanca je pokazala, da je zaradi krvavitev zamrl sprednji levi del možganov, zato je ključno, da se ostali del spodbudi k čim večji aktivnosti in razvoju. Deklica je popolnoma odvisna od pomoči bližnjih. Center za usposabljanje, delo in varstvo Dobrna pa je postal njen drugi dom.

Dobrodelni prispevki bodo družino Obu razbremenili pri obiskih samoplačniških zdravstvenih storitev. Obiski kisikove komore, kjer en obisk stane 80 €, spodbujajo večjo aktivnost njenih možganov in s tem celoten razvoj. Draga so tudi homeopatska zdravila, ki so dostopna le v tujini. Poleg tega pa si Angelikini starši prizadevajo za nakup opreme, ki bi spodbudila njen razvoj: posebni stoli, resonančni počivalnik in skokec za otroke.

Tudi letos bomo v Velenju in okolici za malo Angeliko na grobove svojih dragih namesto sveč lahko položili ekološko pridelano zastavico. To bo na stojnicah v dneh okoli prvega novembra prejel vsak dobrodelnik.

Seznam stojnic: Podkraj pri Velenju, Vinska Gora, Šentilj pri Velenju in Škale.

Zala Grudnik

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice