Naprej na vsebino

Zakaj morajo starši delati otrokove naloge?

Nikakor ne spadam med starše, ki bi svoja otroka silila v to, da morata imeti 5, da bosta lahko šla na gimnazijo. Nalogo večinoma delata sama, a vse prevečkrat se zgodi, da njuna naloga sploh ni njuna, ampak moja. Sprva sem mislila, da sta samo moja dva takšna, da nekaj komplicirata in jaz slaba mama, ker ne znam otrokoma privzgojiti odgovornost. Slab občutek. Dokler se nisem začela s starši pogovarjati in kaj kmalu ugotovila, da se tudi drugje dogaja to, da se naloga dela cel popoldan in pozno v noč, da se dostikrat zgodi, da moraš otroku najprej razložiti snov, da lahko nalogo naredi in da se učijo stvari, ki nimajo nobenega pomena.

Naloga mojih otrok je postala nočna mora celotne družine. Kar naenkrat »smo« delali nalogo, se skupaj učili in skupaj odkrivali toplo vodo. Sprva sem mislila, da je višek neumnosti to, da jih pri zgodovini učijo, da je Martin Luther na Wormška vrata nabil 95 tez (Nič ni nabijal na vrata. Res pa je napisal več kot 100 tez svojim kleriškim prijateljem, ker se ni strinjal z odpustki in še čem. 95 jih je bilo problematičnih in ga je zato en zatožil papežu.), a ob delanju domačih nalog otrok sem hitro spoznala, da se je v 25 letih osnovno šolstvo bistveno spremenilo. Načini, kako so nas učili je stvar preteklosti in bojda neuporabno, a dejstvo, da je bilo sistematično in logično. Težko je razumeti, da otrok zdaj v 6. razredu osnovne šole ne ve kaj je samostalnik, pridevnik, glagol, nima pojma, kako napišeš spis, obnovo … odlično pa se znajde v E – učbeniku iz katerega se nič ne nauči. Ne vem kako naj kot starš razumem to, da moram otroka doma učiti sproščenega teka, ker se to zahteva pri uri telovadbe, kaj se naj z njim učim, ker piše test iz športne vzgoje? Kako naj otroku pomagam pri glasbi, ko pa naloga pri glasbi zahteva, da napiše skladbo z besedilom, melodijo in instrumenti? Lahko bi v nedogled naštevala kaj vse smo že morali narediti in ne bom štela ur, niti evrov, ki smo jih zapravili za to, da je bila naloga dejansko narejene, ker drugače si je otrok prislužil slabo oceno.

“Naloge so butaste!”

Svojstven izziv je pomenila odločitev sina, da naloge preprosto ne bo več pisal, ker zakonsko ni predpisana in ga nihče ne bo silil v to, da bo delal nekaj, kar ga ne zanima in mu pri ničemer ne pomaga. Seveda sem iz gole radovednosti in predvsem jeze, ker sem ponovno pozno v noč skupaj z otrokoma delala nalogo, ki je zahtevala mene, računalnik in tiskalnik, zadevo preverila.

V zakonu sicer res nikjer ne piše, da bi bila domača naloga obvezna, a so mi na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pojasnili, da so domače naloge kot del vzgojno-izobraževalnega procesa osnovne šole namenjene utrjevanju pridobljenega znanja, ponavljanju in preverjanju znanja, so torej v funkciji didaktičnega procesa. Za dodelitev domačih nalog učencem se odloča učitelj avtonomno, upoštevati pa mora 2. odstavek 50. člena Zakona o osnovni šoli (učenec mora obiskovati pouk v okviru obveznega programa in izpolnjevati obveznosti in naloge, določene z akti osnovne šole) oziroma pravila šolskega reda na šoli, ki opredeljuje dolžnosti in odgovornosti učencev, med drugim tudi dolžnosti oziroma obveznosti glede domačih nalog. Domača naloga je oblika učenčevega dela, ki mu ga posreduje učitelj in je neposredno povezana s poukom. Domača naloga ima tako izobraževalno vlogo – gre za utrjevanje, poglabljanje, razširjanje znanja, razvijanje različnih psiho –fizičnih sposobnosti, razvijanje sposobnosti samostojnega učenja kot tudi vzgojno vlogo: razvijanje učnih navad, ter razvijanje različnih osebnostnih lastnosti. Izvrševanje domačih nalog pripomore k učenčevi boljši oceni. Večina šol obveznost domačih nalog vključuje v interne pravilnike kot eno izmed učenčevih dolžnosti. Potrebno je poudariti, da so domače naloge del preverjanja znanja, katerega cilj je zbiranje informacij o tem, kako učenec dosega cilje oziroma standarde znanja iz učnih načrtov. Domače naloge so del preverjanja znanja, katerega cilj je zbiranje informacij o tem, kako učenec dosega cilje oziroma standarde znanja iz učnih načrtov, ni pa namenjeno ocenjevanju znanja.

Torej so domače naloge za utrjevanje znanja pridobljenega v šoli. Marsikateri starš bo rekel, da mora otroka on učiti doma, ter mu plačevati inštrukcije, ker v šoli učitelj pove samo stran učbenika, naslov, potem pa preostanek ure zapravi za vzpostavitev reda, ali početju nečesa, kar ne spada v učno uro. Učitelj bi naj z domačo nalogo zbiral informacije koliko otrok zna. Če bi otroci delali sami naloge, bi kaj kmalu ugotovil, da je naučil nič. In domačo nalogo ne sme oceniti, torej za neopravljeno niti dati negativno oceno. Prepričana sem, da je dosti učiteljev, ki naloge ocenjuje. Vsaj v našem pravilniku in šolskem redu ni niti v eni vrstici zapisano, da je domača naloga dolžnost učenca, žal moram potrditi besede sina. V skladu z zakonom in pravili šole mu naloge ni potrebno delati, učitelj pa ga za to ne sme kaznovati.

Starši bi morali vzgajati, učitelji učiti!

Da ne bo pomote, sem jaz tista, ki zahteva opravljeno nalogo, a kot mnoge starše me moti šolski sistem, moti me, da MORAM biti pri nalogi poleg, pa ne zgolj kot dodatna razlaga, ampak kot čarovnik, ki ne vem kje najde zahtevano, pa naj gre za star časopis, star predmet, kilogram sladkorja, kos blaga, nabiranja rož za herbarij … Naloga otrok bi dejansko morala biti za utrjevanje podane snovi, a žal temu ni tako, kdo je kriv za to ne bi, a vsekakor bodo eni krivili starše, ki se preveč vmešavajo v šolo (če mora otrok narediti Power point prezentacijo se nekako mora vmešati poleg, ker konec koncev vsak 7 letnik ravno ne obvlada računalniških programov), drugi učitelje, le ti bodo krivili šolski sistem, nore starše in nevzgojene otroke. Ministrstvo pa bo razlagalo, da ima vsak učitelj avtonomijo. V tem kaosu bodo naši otroci rasli, pridobivali nešteto neuporabnih informacij, ki jim v vsakdanjem življenju ne bodo pomagale, spremenilo pa se ne bo nič, ker nihče odgovoren za to zmedo, vključno z uvedbo devetletke ne bo prevzel odgovornosti. Bodo pa razlagali, kako je bila to dobra odločitev, če ravno je skandinavski svet že zdavnaj potrdil, da je bila to napaka.

Kljub vsem psihologom in t.i. strokovnjakom, ki vestno predavajo na šolah učiteljem … mi delamo nalogo, mi pišemo teste, a ne ker bi bili starši tako posesivni, vsaj ne vsi, ampak ker šolski sistem od nas zahteva to. Z vstopom otroka v osnovno šolo, starši še enkrat vstopamo v ta svet, le da nam tokrat razlagajo, da nimamo pojma.

Učitelji bi morali učiti, starši vzgajati, a se zdi, da je nekaj tu šlo narobe.

Alenka Gabrovec

 

Subscribe
Notify of
guest
5 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
dalila
dalila
3 years ago

Brez domacih nalog. Ko si doma, si doma. Ucitelj naj ostane dalj eno uro in naj utrjuje kar je naucil cez dan. Pa da vidimo….

Boštjan
Boštjan
3 years ago

dalila eeee to pa ne. To ni plačano. To ni pedagoško. Kaj pa starši vemo……

Marko
Marko
3 years ago

Se zelo strinjam. Nekateri učitelji res nimajo občutka za obseg nalog, ki jih dajo. Če bi pri vseh predmetih dobili toliko nalog kot pri par ‘glavnih predmetih’ (največkrat je to pri matematiki), bi se sistem povsem sesul. Vemo pa, da naj bi bili predmeti enakovredni, saj naj bi šola vsakemu otroku omogočala, da se razvija in poglablja znanje v smer svojih sposobnosti. Vendar ravno predmeti z ogromnimi zahtevami onemogočajo, da bi otrok razvijal sposobnosti tam kjer jih ima več. Pravzaprav prekomerne naloge povzročajo še dodatno zapostavljenost drugih predmetov, ki so že po številu ur zapostavljeni. Sistem je naravnan tako, da… Read more »

Mladen
Mladen
3 years ago

Najprej je potrebno učiteljem uvesti 8 urni delovnik na podlagi dnevne evidence (ura prihoda in odhoda). Letni dopust omejiti na zakonskih 21 dni, brez počitnic vsake dva meseca. Tisti, ki bo delal več kot 40 ur tedensko (ker vsi delajo nonstop), pa lahko te ure izkoristi v času šolskih počitnic. Tisti, ki pa nimajo nadur, pa lepo v času počitnic skrbijo za otroke, ker starši nimamo toliko dopusta, da bi bili ves prosti čas učiteljev z njimi. Glede na to, da jih večina zaključi pred 1 uro popoldan ima časa do 16. ure narediti vse priprave za naslednji dan, pregledati… Read more »

Helena
Helena
3 years ago

Jaz nikakor ne delam nalog z otrokom. Zakaj bi? Če je naloga odraz otrokovega znanja, potem to, da jaz delam zraven ni relevanten prikaz koliko zna. Če mogoče kakšne snovi ne razume, mu seveda poskušam razložit, a vseeno nalogo potem opravi sam. Pri kakšnih bolj praktičnih nalogah, kot je bila recimo ugotovitev temperature taljenja, je delal sam, sem pa nadzorovala, za vsak slučaj. Liste za herbarij so nabrali sami, … Mi je pa tudi zanimivo, starši sošolca od našega so se neprestano pritoževali, da njihov otrok mora delati doma še celo popoldne, res mi ni jasno, ker naš je vse… Read more »