Skip to content

Pozabljen denar na bankomatu – podana prijava na policiji, kaj sledi?

Marsikomu se zgodi, da kakšno stvar preprosto pozabi, mogoče zaradi zmedenosti, utrujenosti, že nečesa. Marsikdo je že na tleh našel denar in ga logično vzel, podobno bi storil, če bi ga našel na bankomatu, a kot smo že pisali o tem, je to kaznivo dejanje. A vendar, kaj se zgodi po tistem, ko oškodovanec (tista zmeda, ki je pozabil na bankomatu denar) zadevo prijavi na policijo?

Policija začne s preiskavo

Večino kartic ima dnevni limit dviga na bankomatu, torej znesek, ki ga je oškodovanec dvignil ne predstavlja nekega velikega zneska, a za marsikoga že 10 EUR pomeni celo bogastvo. Ne glede na znesek policija pošlje poizvedbo posnetka na banko lastnico bankomata. Namreč večina bankomatov ima kamere, ali je v bližini kamera. Ko policist, ki postopek obravnava želeno dobi, pogleda posnetek in skuša ugotoviti kaj se je dogajalo po tem, ko je oškodovanec zapustil bankomat. Ob predpostavki, da je posnetek dovolj kvaliteten lahko osebo tudi prepozna. »Tata« zasliši in na tožilstvo poda kazensko ovadbo zoper znanega storilca.

Tožilstvo se odloči kako dalje

Tožilstvo zadevo pregleda, preveri ali je osumljeni že kdaj prej storil kakšno kaznivo dejanje in odloči, ali bo s kazenskim pregonom nadaljeval, ali bo sklenil poravnavo. Če se odloči za pregon spiše obtožnico in jo vloži na sodišče.

V kolikor se odloči tožilec za poravnavo, oškodovancu pošlje obvestilo o naroku za odložitev kazenskega pregona skupaj s soglasjem.

Če zadeva pristane na sodišču in ima oškodovanec dovolj dokazov (bančni izpisek, posnetek kamere) bo osumljenec obtožen in si lahko prisluži tudi zapor do enega leta. In v roku enega do treh let bo zadeve prišla na sodišče, kako bo tam, pa je odvisno od mnogih okoliščin. V najboljšem primeru bo osumljenec obtožen, kaznivo dejanje bo imel zabeleženo, oškodovanec pa bo moral za svoj denar vložiti civilno tožbo. V najboljšem primeru bo svoj denar, sicer z zakonskimi obresti dobil čez najmanj 2 leti in bo če je pozabil 100 EUR, dobil zdaj 120 EUR.

V kolikor se tožilec odloči za poravnavo bo skušal na naroku situacijo razložiti, ter se z osumljencem dogovoriti, da odtujeni denar vrne in se za svoje dejanje opraviči. Če tega ne doseže bo sprožil kazenski pregon.

Ogromno postopkov, nevšečnosti zaradi enega samega trenutka zmedenosti, nepazljivosti in nekoga, ki se mu je zdelo prav, da vzame tuj denar. Kdo ima tu večjo krivdo je stvar pogleda in lastne moralnosti. Nihče pa si ne želi biti v poziciji niti oškodovanca, niti osumljenca.

Karl Košir

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice