Naprej na vsebino

dr. Andrej Umek: Izrael je moralno upravičen Jeruzalem proglasiti za glavno mesto

Islam in islamska kultura ne poznata pojma naroda kot državotvorne nacije. Ta pojem je proizvod evropske kulture. Znameniti angleški filozof Russell pojem nacije in na njej temelječe nacionalne države uvršča v sklop pojmov, ki temeljijo na zahodno pojmovani svobodi posameznika in njegovih človekovih pravicah. Islam v nasprotju s tem pozna umo – skupnost vseh muslimanov. V tem konceptu Palestinci niso in nikoli niso bili narod in še manj državotvorna nacija. Zato ameriško priznanje Jeruzalema za glavno mesto Izraela nikakor ne predstavlja ukinitev naroda.

V nadaljevanju bi rad poudaril osnovne etično-moralne principe na katerih je utemeljen obstoj Izraela, katerega integralni del in glavno mesto je Jeruzalem. Med 2. Svetovno vojno so članice protifašistične koalicije postavile jasen princip, da bodo po zmagi članice fašistične koalicije za njihovo agresijo in genocid kaznovane z izgubo ozemlja. Nemška izguba ozemelj po 2. Svetovni vojni nazorno dokazuje ta koncept. Med tem ko je arabski svet nacizem in Hitlerja spremljal z neprikritimi simpatijami so se ravno Palestinci aktivno vključil v nacistična vojaška prizadevanja. Njihov tedanji vodja Huseini je iz angleško zasedene Palestine pobegnil v Berlin in spotoma v Bosni ustanovil dve SS diviziji Handžar. Ena je bila poslana na rusko fronto, druga pa je klala po Bosni. Da bi bila njegova podpora fašistični koaliciji popolna je Huseini svojega nečaka kasnejšega voditelja PLO Arafata poslal v Mussolinijev Rim. Sklicujoč se na moralno-etične principe antifašizma in antinacizma so ZN l. 1948 izglasovali delitev Palestine in omogočili ustanovitev Izraela. Palestinci in druge arabske države so po tej odločitvi ZN napadle komaj ustanovljeni Izrael. Rezultat vojne, ki je sledila temu napadu je bila tudi meja med Izraelom in ostalo Palestino, ki je veljala do leta 1967.

Islamski svet je Jeruzalem osvojil v agresivni vojni, prav tako pa ga je zaradi nje izgubil.

Tudi po prekinitvi odkritih sovražnosti in mednarodnem priznanju Izraela se arabske države in splošno islamski svet niso sprijaznili z njegovim obstojem. Zato so začele pripravljati ponovno agresijo na Izrael. Do te je prišlo l. 1967. Kljub več letnim priprava so bile arabske zaveznice poražene in Izrael je pridobil nova ozemlja med njimi tudi Jeruzalem. Na osnovi principa, na katerem je zgrajena sodobna Evropa, da neizzvana in agresivna vojna pomeni izgubo ozemlja, je bil Izrael moralno upravičen celotni Jeruzalem vključiti v svoje nacionalno ozemlje in ga proglasiti za svoje glavno mesto. S tem je samo sledil moralno-etičnim principom proti-hitlerjanske koalicije. Vesel sem, da so tem principom sledile ZDA in upam, da jim bodo čim prej tudi države članice EU. Samo na osnovi teh principov je mir na Bližnjem vzhodu mogoč.

Verjetno bi bilo preveč pričakovati, da bo islamski svet svoje spore reševal z istimi moralno-etičnimi principi, kot je to napravila Evropa. Vsekakor pa bi morali sprejeti preprosti dejstvi. Jeruzalem so osvojili v agresivni vojni. Prav tako so Jeruzalem zaradi svoje agresije izgubili. S tem pa je to vprašanje tudi zaključeno.

prof. dr. Andrej Umek

Subscribe
Notify of
guest
17 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Jurij Franko
Jurij Franko
3 years ago

Trditev, da Palestinci niso državotvorno narod logično vodi do zanikanja obstoja voditeljev takega naroda, ki bi imeli operativno izvršno oblast. S tega stališča je zgornji tekst nekonsistenten. Spoštovanega pisca prosim za premislek, ali je potem povezovanje ‘naroda’ in njegovih ‘ voditeljev’ v ne-državotvornem scenariju sploh možno in upravičeno.

Arif
Arif
3 years ago

Mislim fa ta gospod ko daja take izjave v javnost skregan sa pametjo.Toliko je briktan da mu kar seka ven. Ubogi tvoj doktorat.Ali nisu Izraelci na silo uzeli palestini zemljo.Moj spostovani dr. Mani se takvi glupi izjav.Kaj brskas tamo ker ti ni mesto.Zase se brigaj.Pusti druge ti bo velik bolje .Gospod Franko vam je lepo razlozo.To raje umakni da ti se nesmejejo.

Andrej
Andrej
3 years ago
Reply to  Arif

Arif. Vidim, da si manjkal pri zgodovini oz. glede na tvoj nick se je sploh NISI UČIL. In ta gospod je doktor – GOSPOD DOKTOR za tebe. Vi muslimani bi pa bili radi narod, tam, kjer je “dobro” za vas, kjer pa ni dobro za vas, pa ste muslimani. Ne ga kakat, pa malo študirat zgodovinske knjige. Napadli ste Izrael, ko se je ustanovil, pa ste ga 4x dobili po prstih. Sedaj pa mislite, da boste z nataliteto v Gazi dobili več zemlje.

teqila
teqila
3 years ago
Reply to  Andrej

Andrej tebi manjka veliko ur zgodovine o Palestini in o tem kdo je sploh postavil državo Izrael na tujem ozemlju.

polmar
polmar
3 years ago

in to je profesor

Andrej
Andrej
3 years ago
Reply to  polmar

Ja je profesor. Resnica boli, ane? Ti povem še eno resnico? Šprical si zgodovino, če ne razumeš, kaj ta profesor piše.

Ceb 05
Ceb 05
3 years ago

Dr.? Ne umek. Prečitaj si kako literaturo. Več kot očitno ste si doktorat kupili za dva dinarja,kot marikateri slo.politik. Če pa že ZDA(prazitska drzava,ki zivijo na racun vojn ki jih ustvarjajo po svetu) podpirajo Izrael.Zakaj, ji ne dodeli svoj kos ozemja ,ne pa tujega.? In se tega so pridobili z genocidom nad staroselci. Gdo in kaj so bili pa je se prvosolcku znano.! Zalostno je,da sploh objavljajo take bolane clanke.☹

Andrej
Andrej
3 years ago
Reply to  Ceb 05

In kaj je dr. Umek povedal in ni res? Edina stvar, kjer je prišlo do tipkarske napake je, da je Jomkipurska vojna bila 1973 in ne 1967. Ti si pa šprical zgodovino, če tega ne veš, v bistvu si slovenski jezik tudi “gdo=kdo”.

Alojz
Alojz
3 years ago

Palestinci so Arabci. Niso narod. Arabci jih zlorabljajo za boj proti Izraelu, ker bi najraje pobili vse Jude in si prisvojili zemljo.

Judje so legalno in pošteno kupovali zemljo od Arabcev in jo pošteno plačevali. Arabci so si najprej mislili, kako so Judje neumni. Ko pa so začeli na tem ustvarjati, so jim bili pa fouš.

Tine Zupančič
Tine Zupančič
3 years ago
Reply to  Alojz

Alojz, po tvoji logiki bo torej naša uboga deželica kaj kmalu prešla v roke Angležev/Italijanov/Avstrijcev/Belgijcev/…/, saj le-ti (po zaslugi parazitov, ki upravljajo naše “politike”) že nekaj časa čisto legalno kupujejo slovensko zemljo.

Alojz
Alojz
3 years ago

Američani niso izvedli nobenega genocida nad prvotnimi prebivalci. Prvotne prebivalce so v glavnem pobile bolezni, ki smo jih nehote prinesli s seboj in na katere smo mi bili dokaj odporni, oni pa ne.

Tine Zupančič
Tine Zupančič
3 years ago
Reply to  Alojz

Ne se hecat, no….

Ramiz
Ramiz
3 years ago

Americani su kompaktan narod sestavljen od anglosakonskih narodov..suznjev africanov..mehicanov ter drugih evropejcev i juznoamericanov brez indijancev.Po tej teoriji nazovi Dr. ki je na zelo nesramen nacin podtaknil vsojo teorijo ,ni zelel nic povdariti da je taj nazovi kompakten narod ameriski ali u v glavnem predstavniki anglosaksonski izkljucno kriv za vse vojne ki so se blize dogajale vi islamskih drzavah..Libije..Sirije..Iraka i drugh delov tega sveta.Zato danas evropejci morajo nositi breme te begunske krize dokler taj kompakten narod crpa svoje energetske interese v teh drzavah.To kar danes dela Izral stemi ubogimi Palestinci je cionizam najvise vrste in se skoraj lahko enaci z… Read more »

Tonka P.
Tonka P.
3 years ago

Končno še en pogled iz druge strani, bravo dr. Umek. Levi opranoglavci pa bodo še vedno valili svoje nebuloze.

Nikola Krkac
Nikola Krkac
3 years ago

Ma vse skupaj je noro, druga največja mošeja, pravoslavci in Kristusov grob, zid objkovanja stičišče treh koltur in samo Izrael naj bi imel Jeruzalem za svojega, bil sem tam pred leti? In me je impresionilalo.

tadeja korošec
tadeja korošec
3 years ago

Alojz, tale novička, da so staroselci v Ameriki umirali tako rekoč zaradi bolezni, ne pa zaradi iztrebljanja ,pa zmaga med vsemi nebulozami, prav zares!

Romeo
Romeo
3 years ago

Alojz ne kvasu neumnosti in si kaj preberi o pokolih Indijancev.
Umek, potem so tudi naciji in fašisti upravičeno zasedli Slovenijo, saj smo jo tudi mi prej zasedli? Če sedaj napademo Avstrijo in si vzamemo kar je bilo naše je tudi ok? Malo si skregan z razumom

Prijava na e-novice