Naprej na vsebino

Občutek pomembnosti v odnosu je ključen za dolgo vezo

Samo ljubezen ni dovolj močan element, ki ohranja odnos svež, poln, zadosten in večen. Vsak odnos mora nujno za uspeh še vsebovati razumevanje, spoštovanje, kompromise, skupne dejavnosti in skupne cilje. Univerzalnega recepta kako ohraniti odnos ni, ker smo si ljudje različni in vsak par ustvarja sebi lastno dinamiko, a vendar je nekaj nasvetov, ki ohranja tisto iskrico, ki zagotavlja dolg in lep odnos.

»Kakšen je bil tvoj dan?«

Preprosto vprašanje, ki je sicer le kapljica v morju, a konec koncev kapljice ustvarjajo ocean. Vprašanje »Kakšen je bil tvoj dan?« daje občutek pripadnosti, če ravno se zdi, da so le beseda nadzora, temu ni tako. Iskrena gesta, ki lahko nekomu polepša dan po dolgem, napornem dnevu. Nariše mu nasmeh, daje mu občutek, da je vsaj nekomu pomemben in da je vreden. Majhno, nedolžno vprašanje, ki lahko odpre večja, bolj pomembna vprašanja.

Komplimenti

Pohvale ne stanejo nič, a nekomu lahko pomenijo vse. Če partner zna opaziti drugačen ten barve, drugačno obliko frizure, oblečeno rdečo srajčko, ko je običajna barva črna, izgubljen kilogram, nov parfum … dajo občutek, da je nekomu res mar. Še posebno če gre za res malenkost, saj to daje videz, da partner opazi vsako spremembo in če zna opaziti tudi 100 g manjšo težo, pomeni le to, da gre za iskreno ljubezen, ki je nič ne more uničiti. Le kdo si ne bi želel občutka, da ljubljeni osebi pomeniš vse na svetu?

»Pomeniš mi vse.«

»Pomeniš mi vse« so besede, ki so načeloma rezervirane le za tiste, ki jim ta tituala pritiče, a če niso povedane pogosto, nima teže. Povedati partnerju, da te osrečuje, da je razlog, da se zjutraj vstaneš, zadnja misel pred spanjem, da je svet lepši, ker je, je nekomu mogoče težko izreči, a pomenijo veliko. Ko po težkem dnevu, ko je vse kar bi lahko šlo narobe šlo narobe, ko je murfijev zakon le še amaterski, besede, da pa vseeno nekomu, kljub vsemu slabemu, pomeniš vse na svetu, je nekaj najlepšega kar lahko slišiš. Večkrat kot jih slišiš, bolj verjameš, da je temu tako. Kar krepi samozavest, le ta pa je predpogoj, da je v odnosu harmonija.

Obojestranska ranljivost

Dober odnos predpostavlja ogromno dajanja in sprejemanja. To pa še ne pomeni, da vi samo dajete, vaš partner pa samo sprejema. Ta relacija mora biti obojestranska. Enkrat je en vodja, drugič drug. Enkrat je en v čustveni stiski in dolžnost drugega je, da mu takrat stoji ob strani, drugič je slika obrnjena. Ni sramotno biti ranjen. Ob partnerju je tisti prostor in čas, kjer je ranljivost dovoljena, kjer si lahko tisto kar si in te partner sprejema takšnega kot si. Kadar je slabo razpoloženje dovoljeno samo enemu, drugi mora biti le tolažitelj, varuška, mama/ata je odnosu štet čas, ter je le vprašanje časa, kdaj bo večnemu tolažitelju dovolj in bo šel.

Romantične večerje

Na začetku veze so romantične večerje v želeni restavraciji, ob svečah, romantični glasbi nuja, način kako osebo osvojiš, a sčasoma so le te prej izjema, kot pravilo. Napaka. Čas za romantiko, občutek da je nekomu še mar za čas le »za vaju« je neprecenljiv. Romantične večerje nikoli ne smejo zamreti, ali se izgubiti v izgovorih ni časa, ni denarja, nimamo varuške … s tem se izgubi tudi iskrica, ki ohranja čar odnosa.

Bodi rama in uho

Vsak ima kdaj slab dan in takrat si želi, da bi ga kdo le objel, mu povedal, da ga ima rad, da bo vse v redu, ter ga poslušal v vsej njegovi bolečini. Takrat ne potrebuje vrednostnih sodb, očitkov in nasvetov. Dovolj je le rama za jokanje in uho, ki bo poslušalo vse neumnosti tega sveta. Če boste znali to dati, boste partnerju dali vedeti, da ga slišite, da vam je pomemben in ga osrečili. Vajina veza bo posledično gradila trden, dolgotrajen odnos.

Ne kritiziraj

Kritiziranje in podajanje svojega mnenja sta dva različna pojma. Ni vsakdo za vse in kritika vodi le v občutek manjvrednosti in prepire. Ni važno kdo kaj naredi bolje in kdo kaj zna in razume, važno je le, da vidva skupaj to zmoreta. Izogibajte se kritiziranju, še vedno pa lahko podate svoje mnenje. Če ravno je meja tanka, jo upoštevajte.

Spoštujte potrebo po samoti

Čas zase, dejavnost zase je v vsakem odnosu nujna. Na začetku ljubezenskega odnosa je prisoten občutek, da par ne more en brez drugega. S časom ta občutek zvodeni in pojavi se potreba po vsaj 5 minut v samoti. Tako kot mi, ta čas potrebuje tudi partner. To ni čas, ko beži stran, ker vas ne mara, ampak čas, ko se zave, da ste mu vse.

Sprejmite ga v njegovem bistvu

V partnerja ste se zaljubili zaradi tega kar je. Da je takšen kot je, so ga oblikovale lastnosti, ki jih ima, hobiji, ki so mu pomembni in ljudje, ki so mu blizu. Ne skušajte ga spreminjati, ker potem ne bo več oseba v katero ste se zaljubili. Sprejmite ga, takšen kot je, če ravno vam nekateri njegovi hobiji in vedenja parajo živce, a to je on/ona v vsej svoji veličini.

Podprite njegove hobije

Hobiji so del partnerjevega življenja, nekateri goji še iz otroštva. Pustite mu jih, pomagajte mu, da raste in se razvija preko njih. Mogoče ni najboljši in bi bilo veliko pametneje, da bi svojo strast usmeril drugam, a to je del njega. Ni važno kako vi vidite situacijo, ampak le kako jo partner vidi.

Majhne stvari so tiste, ki gradijo lep in dober odnos. Vsaka malenkost je pomembna, če ravno se na videz zdijo popolnoma nepomembni. Dolgotrajen odnos v katerem vlada harmonija, ljubezen in sreča ne nastane čez noč, prav tako jo ne ustvari zaljubljenost, ampak le dolgotrajna gradnja, medsebojno spoštovanje in zavedanje, da nič ni samoumevno.

Ines Logar

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice