Skip to content

SLS opozarja na zdravstveno in »etično« oporečnost hrane v Sloveniji

Medijska razkritja o visoki stopnji oporečnosti hrane v Sloveniji in dolgotrajen molk pristojnih organov sta izredno zaskrbljujoča. Primer Mesnin dežele Kranjske je lahko le vrh ledene gore.

Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek je resornim organom za zdravo hrano danes poslal odprto pismo v katerem od njih zahteva takojsnje ukrepanje glede medijsko razkritih kršitev.

»Dvojna merila malih in velikih so znova v veljavi. Medtem ko se mali proizvajalci borijo z neživljenjskimi predpisi in birokratizmi, se velikim, ki imajo »dobre zveze« v političnem vrhu, ne zgodi nič,« je neposreden Zidanšek.

Grozljiva zgodba obrednih zakolov “halal”

SLS je ob tej aferi v taistem pismu opozoril še na problem zgodbe »halal«. Zaskrbljujoči so namreč tudi podatki o obrednem zakolu, ki ga skrivaj izvajajo nekatere slovenske klavnice in meso nato dajejo na trg. Če to drži, potem je v Sloveniji odpovedala celotna linija organov, ki skrbijo za zaščito potrošnikov.

Meso bi naj bilo obredno zaklano na način, ki je za večino državljanov etično sporen in v nasprotju z večinskim verskim prepričanjem, najverjetneje celo nezakonito, javnosti prikrito.

Zidanšek je na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano in Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin naslovil vprašanja:

  • Ali v Sloveniji obstajajo še kakšni drugi primeri, ko se je proizvajalcem več let gledalo skozi prste kljub opozorilom inšpekcijskih služb?
  • Kdo v Sloveniji je odgovoren za nadzor in obveščanje o obredno pridelanih živilih in ali v slovenskih klavnicah poteka obredni zakol živali, ki je v nasprotju s slovensko zakonodajo?
  • Ali so bila v zadnjih desetih letih kakšna živila spremenjena, da ustrezajo verskemu prepričanju manjšine, brez da bi o tem obvestili javnost in potrošnike?

»Name se obračajo ljudje iz vse Slovenije, ki so jih razburile objave v medijih in medsebojnim prelaganjem odgovornosti, zato od vseh odgovornih s področja varne prehrane v Sloveniji zahtevamo takojšnje odgovore. Slovenski potrošniki morajo vedeti, kakšno hrano kupujejo. Mnogi ne želijo jesti hrane, ki je pridelana npr. z obrednim zakolom. Do tega imajo vso pravico. Zagotovila ministra za kmetijstvo Dejana Židana, da v Sloveniji jemo varno hrano, ki jih vztrajno ponavlja, so se izkazala za manipulativna in politično nekorektna,« je bil jasen Zidanšek.

Metod Krajnc

Foto: Pixabay

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice