Skip to content

SLS z najboljšim gospodarskim programom za izzive prihodnosti

Gospodarstvo se počasi zopet postavlja na noge, a zaradi slabega gospodarskega okolja v državi, požrešne državne uprave in slabega upravljanja državnega premoženja še vedno ni dvignilo konkurenčnosti. Slovenija za razcvet, življenje in dobro stabilnost potrebuje dobrega gospodarja na vseh področjih. V Slovenski ljudski stranki (SLS) imajo po mnenju mnogih strokovnjakov enega najboljših gospodarskih programov, ki je usmerjen v izzive prihodnosti in gospodarstvo vodi iz začaranega kroga v katerem se vrti že 25 let.

Primož Jelševar: “Slovenija je država z razsipno državno upravo, visokimi obremenitvami gospodarstva in nesmiselnimi birokratskimi zahtevami”

Gospodarstvo je potrebno razbremeniti nerazumno visokih davkov

Slovensko gospodarstvo se že nekaj časa srečuje z visokimi davčnimi obremenitvami, zaradi česar ne more konkurirati tujemu trgu. Posledično izgublja in s težavo pridobiva dobre in usposobljene kadre, ki raje gredo delati v tujino. »SLS je stranka, ki zagovarja razbremenitev gospodarstva nerazumno visokih davčnih obremenitev. Na dolgi rok pa se zavedamo, da je ključno za gospodarsko rast predvsem povečanje dodane vrednosti na zaposlenega, ki jo lahko podjetja dosežejo le z investiranjem v razvoj, inovacije in človeške vire,« je na nedavni javni tribuni z naslovom Slovensko gospodarstvo s polno močjo v neznano smer, v organizaciji Inštituta dr. Antona Korošca (INAK) povedal njegov direktor in podpredsednik SLS Primož Jelševar.

Zavzemajo se za zmanjšanje davkov in obremenitev tako posameznikov kot gospodarstva, saj bodo podjetja le na ta način lahko investirala sredstva v nujno potrebne raziskave in razvoj, inovacije in človeške vire ter se pripravila na morebitno umirjanje rasti gospodarstva, ki jo nekateri nemški ekonomisti že napovedujejo.

Ključno je dvigniti dodano vrednost na zaposlenega – digitalizacija je nujna

Po mnenju SLS je edini izhod iz trenutne krize med drugim tudi vlaganja v infrastrukturo, ki bi morala doseči vsaj šest odstotkov BDP, vsaj tri odstotke BDP pa bi morali nameniti za raziskave in razvoj, več kot nujna je tudi sprememba izobraževalnega sistema. Ta bi moral v večji meri slediti potrebam gospodarstva po določenih kadrih in znanjih ter izobraževati za poklice prihodnosti. Prepričani so, da se spogledujemo z večjim tveganjem kot smo ga imeli v ekonomski krizi 2008, če ne bomo naredili odločnih korakov v smeri digitalizacije. Industrija 4.0 je realnost, ne neka oddaljena fikcija in temu Slovenija na žalost posveča bistveno premalo pozornosti.

Novi Pravilnik o poklicnih boleznih pomeni dodatno obremenitev malega gospodarstva

Javna tribuni z naslovom Slovensko gospodarstvo s polno močjo v neznano smer: “Prisluhnimo že enkrat slovenskemu gospodarstvu, ker ima jasno in pravo vizijo”

Veliko prahu je v slovenski javnosti dvignil tudi novi pravilniku o poklicnih boleznih, ki so ga pripravili na Ministrstvu za zdravje. V OZS svarijo, da bo pravilnik v takšni obliki ceo ogrozil obstoj mnogih podjetij. v SLS opozarjajo, da ta pravilnik le obvod države, da se izogne lastne odgovornosti s tem pa uničenje malo gospodarstvo, česar ne bodo dopustili. Prepričani so, da je denarja v zdravstvu dovolj za vzpostavitev sklada za nekrivdne zahtevke in tiste zahtevke, ki niso rezultat velike malomarnosti, vendar je najprej potrebno urediti zakon na način kot ga imajo v Avstriji ali Nemčiji.

V Sloveniji imamo zdravstvene zavarovalnice, katerih poslanstvo je vzajemna skrb za zdravje in zdravo življenje ljudi. Če vlada in zavarovalnice tega poslanstva ne želijo več zasledovati, potem jih ne potrebujemo.

dr. Umek: vlaganja v infrastrukturo morajo doseči vsaj šest odstotkov BDP, vsaj tri odstotke BDP pa moramo nameniti za raziskave in razvoj

»SLS bo kot dober gospodar naredila red tam, kjer ga najbolj potrebujemo. Razsipna državna uprava, visoke obremenitve gospodarstva in nesmiselne birokratske zahteve so dnevno dejstvo. Na prihajajočih volitvah gremo na rezultat, ki nas bo uvrstil v parlament in nam dal politično težo, da bomo lahko dejansko uresničevali zaveze iz volilnega programa. Zakaj? Ker to niso zgolj prazne besede, temveč so plod izkušenj in znanj širše SLS-ove ekipa: 31 županov, več kot 400 občinskih svetnikov, 7 državnih svetnikov, številni gospodarstveniki, kmetje, zdravniki, učitelji, študenti, delavci, prekarci in, da ne pozabimo, v luči pregretih mednarodnih odnosov še zlasti evropski poslanec je še povedal Primož Jelševar.

Samo gospodarstvo na zdajšnji način ne more rešiti Slovenije, kljub trenutni rasti BDP, saj je ta le posledica novih zaposlitev, ne pa tudi povečane dodane vrednosti na zaposlenega. Težko je biti mednarodno konkurenčen, če podjetnike država z vsakim zakonom, pravilnikom in odločitvijo potiska na rob. Ko bo slovensko gospodarsko okolje primerljivo z evropskim, bodo tudi podjetja lahko konkurenčna. To je edini predpogoj za vzdržen dvig vseh plač v Sloveniji. Slovenijo lahko dolgoročno stabilizirajo le dobri gospodarji, z dolgoletnimi izkušnjami in konkretnimi rezultati, ki bodo zasedli vodilna mesta v državi.

Metod Kranjc

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice