Skip to content

Slovenska politika razdeljena glede izgona ruskih diplomatov

Afera Sergeja Skripala in njegove hčerke še vedno odmeva, tako v svetu, kot pri nas. Vsaj 28 držav, med temi vsaj 18 članic Evropske unije se je odločilo, da bo ruske diplomate izgnala iz države. Te, ki so se odločile za takšen korak so pri prepričevanju drugih držav, že skoraj agresivne. Zadnji poskus vsiljevanja, da bi Slovenija le bila solidarna z Veliko Britanijo se je zgodil danes, ko se je Ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Hartley sestal s predsednik državnega zbora Milana Brglez in javno postavil dokaj močno in dvoumno tezo, ki jo je moč razumeti tudi kot medvrstično grožnjo: »Slovenci bi morali dolgoročno presoditi, kaj so njihovi interesi. So to demokratične vrednote Zahoda, svobodni trg, ali so bolj naklonjeni ruskemu modelu družbe«. Da ne pozabimo, da Slovenija in Rusija zelo dobro sodeluje in med njima ni kakšnih zamer.

Ali Brent Hartley grozi Sloveniji?

Svojstven pridih k temu seveda daje še tudi mnenje našega predsednika države, ki meni, da bi morali biti v Sloveniji solidarni z Veliko Britanijo, ter izpričati enotnost EU in NATU, in kot mnoge druge članice EU podpreti izgon ruskih diplomatov. Ne smemo pa pozabiti, da dosedanje raziskave niso dokazale, da bi za ta kemični napad bila kriva Rusija, celo špekulira se, da bi naj za napadom stala Velika Britanija.

Glede na to, da je mnenje strank znotraj Slovenije razdvojeno, smo strankam Socialnim demokratom (SD), Novi Sloveniji (NSi), Desus,  Stranki modernega centra (SMC), Združeni levici-Demokratična stranka dela (ZL-DSD), Slovenski ljudski stranki (SLS), Združeni desnici (ZD), Socialnim demokratom Slovenije (SDS) in Stranki Marjana Šarca (SMŠ) poslali vprašanje in jih poprosili za njihova mnenja.

NSi bi izgnali ruske diplomate

V NSi so zapisali, da se s predsednikom Borutom Pahorjem v tej tematiki popolnoma strinjajo, kar je vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat že pred dnevi tudi povedal na novinarski konferenci. Prepričani so, da bi morali ruske diplomate izgnati iz Slovenije.

V nasprotju pa je bolj premišljeno lastna Pahorjeva stranka SD, ki je zapisala: »Kot je v svojem odzivu na omenjeno temo že javno povedal predsednik Socialnih demokratov in podpredsednik Vlade RS mag. Dejan Židan, smo v SD glede pobude o izgonu ruskih diplomatov zadržani. Opozarjamo, da je treba biti pri obravnavi tega vprašanja zelo previden. Menimo, da zadeva spominja na krizo v Iraku. Varnostne službe so takrat priskrbele dokaze. Celotni svet je pokleknil pod močnim pritiskom ZDA in Velike Britanije. Na koncu se je izkazalo, da je šlo za invazijo zaradi ekonomskih interesov. Posledice pa nosi Evropa preko migrantov. Po našem prepričanju je pri britanskem primeru potrebno počakati, da bodo dokazi res verodostojni. Ne skočiti na prvo žogo, pač pa se zavedati, da če kdo, Slovenija razume ruski narod in način njihovega razmišljanja. Po našem mnenju je treba predvsem delati na tem, da se število kriz okoli Evrope zmanjšuje, ne pa, da dobimo vsako leto še eno zraven, stare krize pa niso zaprte«.

SLS: Slovenija potrebuje za lasten obstoj dobre odnose

SLS, ki je bila tudi en prvih strank, ki je Vladimiru Putinu čestitala za ponovno izvolitev, je mnenja, da Slovenija nujno potrebuje za obstoj dobre odnose z zunanjim trgom, tudi ruskim, navsezadnje je višji BDP ravno na račun izvoza. Zapisali so: »Preuranjene poteze še nikoli niso prinesle dobrih rezultatov. Zadevo je treba najprej preiskati in nato ukrepati. Veliko se lahko naučimo iz preteklih ravnanj Slovenije. Zaradi ekonomskih sankcij proti Rusiji, ki jih je Slovenija brezglavo podprla z namenom, da bi se prikupila močnim evropskim državam, je najbolj trpelo prav domače gospodarstvo, zlasti pa kmetijstvo. Medtem ko sankcije niso imele skoraj nobenega političnega učinka, saj niso preprečile ruskega vmešavanja v Ukrajino, je pa zaradi njih nastala velika gospodarska škoda na obeh straneh. Evropsko gospodarstvo je utrpelo več kot 100 milijard evrov škode letno, v kmetijstvu pa naj bi bilo ogroženih okrog 250.000 delovnih mest. Te napake ne smemo ponoviti. Politiki, ki želijo na vse pretege izgnati ruske diplomate, morajo prevzeti tudi vse posledice takšnih odločitev. Če bi bile posledice takšnih odločitev nove sankcije na uvoz in kmetijske proizvode, pa bo solidarnost (z državo, ki se nas je odrekla) zopet padla na ramena slovenskega gospodarstva in kmetijstva.«

Desus in ZL – DSD nasprotujeta izgonu

Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve, je že v samem začetku vztrajal na tezi, da odločitev ne more temeljiti na čustvenih odzivih posameznika, ampak mora biti odločitev sklenjena na osnovi trdnih dokazov. V njegovi poslanski skupini DeSUS so odgovorili, da podpirajo stališče vlade, ki je soglasno sklenila, da bi bili ukrepi izgona diplomatov preoster glede na to, da se ne ve, kdo je odgovoren za napad z živčnim strupom na bivšega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo. »Vlada je zato dala napotilo, naj minister za zunanje zadeve pokliče slovenskega veleposlanika, ki deluje v Moskvi in pokriva Rusijo, na pogovor, v katerem je povedal, kako  vidi zadevo iz Moskve in tudi kako Moskva gleda na vso to situacijo, ki je nastala po tem, ko so bile podane zahteve, da naj se članice EU in zveze Nato ustrezno odzovejo. Ta ukrep je po našem mnenju glede na razmere najustreznejši. Erjavec je prvi pogovor s slovenskim veleposlanikom v Rusiji že opravil in znova izrazil zaskrbljenost zaradi uporabe živčnega strupa v Veliki Britaniji in poudaril solidarnost z Združenim kraljestvom, ki je partner v EU in zvezi Nato. Minister Erjavec je še povedal, da je zelo pomembno, kakšna pojasnila bo v zvezi s primerom podala Ruska federacija v prihajajočem obdobju. Slovenija je tudi podprla ukrepe NATA, da se lahko odpokličejo NATO diplomati, zato menimo, da je ukrep, ki ga je sprejela vlada povsem ustrezen«, so še zapisali.

Veliko bolj odločno proti izgonu so iz vrst Združena levica-Demokratična stranka dela (ZL-DSD), saj menijo, da država Slovenija nima prav nobene podlage za tako nesmiselno in nekoristno dejanje. Zapisali so še: »Prav tako menimo, da zahteva po kakršni koli »solidarnosti« z Veliko Britanijo, ni utemeljena, saj slednja ni bila »napadena«, kot trdi. Po našem mnenju gre namreč za njihovo notranjo zadevo, ki se nas ne tiče. Sankcije proti Rusiji, ki smo jim priče že od prej, so nam povzročile veliko gospodarsko škodo, ki je iniciatorji niso poplačali niti je ne bodo, če se škoda poveča zaradi nepotrebnih naporov zaostrovati hladno vojni, ki lahko pripelje v spopad, kjer ne bo zmagovalcev, države EU pa gotovo prej žrtve kot ZDA, ki jim gre za prekupčevanje z orožjem in ne za posledice, ki pri tem zadevajo druge: z lažjo so zakuhali iraško vojno, ki je terjala en milijon mrtvih in več milijonov beguncev. ZDA so vsem sprtim prodajale orožje, EU pa je bila “nagrajena” z reko beguncev in z njimi povezanimi stroški in problemi. Zato se naša država, ki mora stremeti k miru in prijateljskimi odnosi z vsemi, ne sme solidarizirati s tistimi, ki silijo v vojne. ZL-DSD je proti sankcijam ali izgonu ruskih diplomatov tudi zato, ker ZDA ali Velika Britanija ni nikoli pozivala k solidarnosti, ko so umirali Palestinci ali civilisti-otroci v državah vojne, ki jo ustvarjajo izvozniki “demokracije na bajonetih”. “Zavezniki”, ki nas silijo v nesmiselno vojno, zaradi lastnih interesov, to dejansko niso, zato jih ne potrebujemo«.

SMC, ZD, SDS in SMŠ niso uspeli, ali želeli podati mnenja.

Dejstvo je, da preiskava še ni zaključena, ter slepo slediti ukrepom, ki so več kot očitno posledica čustev, ne dejstev bi bilo skrajno neodgovorno. Slovenija z Rusijo lepo posluje, tudi gospodarsko in si zapirati vrata pred tako veliko velesilo na osnovi nepreverjenih tez, bi prineslo več slabega, kot dobrega. Vsekakor ni primerno, da bi Slovenija zaradi všečnosti klonila pod pritiski in naredila korak, ki bi oškodoval že tako majave temelje gospodarstva.

Metod Kranjc

 

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Inka
Inka
6 years ago

Do tega bi lahko Slovenija bila NEVTRALNA, kot je EU nevtralna do reševanja slovenskih težav.
Naj se kar sami pogovorijo, a ne.
A ni dovolj to kar so nam “fini” Angleži podtaknili leta 1945?

Prijava na e-novice