Skip to content

Janez Porenta – predsednik KGZ Sloga, ki za ljudi odkupuje poštne poslovalnice

Obisk pošte dandanes zgleda bolj kot obisk kioska, kot ustanove, katere glavni namen je sprejem in oddaja pisem, paketov, telegramov … Svojstven pridih še dajo nepravilno dostavljene pošiljke, izgubljene pošiljke, prepozno dostavljene pošiljke, birokracija in delovni čas, ki ni življenjski. Kaplja čez rob je bila zapiranje manjših pošt, zaposlovanje tujih delavcev… Zgleda, da na področju izvajanja poštnih storitev vlada pravi kaos.

KGZ Sloga na dražbah kupuje poštne poslovalnice

Janez Porenta, predsednik KGZ SLOGA: Ni naloga zadrug, da od Pošte Slovenije prevzemajo izvajanje poštnih storitev, vendar to delamo za ljudi.

Pošta Slovenija zapira poslovalnice v manjših krajih, na ta način krati prebivalcem podeželskih krajev pravice do osnovnih poštnih storitev. V večini so to starejši ljudje, ki morajo zato svojo pošto dvigovati v oddaljenih krajih. To je težava zlasti za starejše, ki do tja težko pridejo, ali sploh ne morejo. V KGZ Sloga se zavedajo stiske podeželskih ljudi, zato so se odločili za drzen korak, namreč na dražbah kupujejo poslovalnice. Enako so storili tudi včeraj in upali, da bodo rešili še eno poslovalnico. »KGZ Sloga se je javne dražbe poslovalnice v Mavčičah pri Kranju udeležila, ker si prizadevamo, da bi se poštne storitve ohranile tudi v manjših krajih. Naša zadnja ponudba za nakup zaradi računalniške napake ni bila upoštevana, na kar smo se tudi pritožili. Ni prav, da Pošta Slovenije take poslovalnice ukinja in tako sili prebivalce podeželja, da poštne storitve opravljajo v mestih. Niti ni naloga zadrug, da prevzemajo to dejavnost od državne Pošte Slovenije, ki bi morala zagotavljati univerzalne poštne storitve povsod po državi. A očitno v danem sistemu le tako lahko obdržimo dejavnost v kraju, kar je žalostno. KGZ Sloga že opravlja poštne storitve v Lovrencu na Dravskem polju, kjer se je izkazalo, da s tem ne delamo izgube, zato argument Pošte Slovenije, da to ni ekonomsko upravičeno, ne drži. Zavedamo se, da ljudje to storitev potrebujejo v kraju in kot zadruga si prizadevamo za ohranitev podeželja in enakopravnost prebivalcev s tistimi, ki živijo v mestih,« je povedal Janez Porenta, predsednik KGZ Sloga.

SLS že dolgo časa opozarja na nepravilnosti v Pošti

Mnogi podeželski prebivalci so zelo nezadovoljni z odločitvami Pošte, saj so jim kratene osnovne pravice, svojih pošiljk ne dobivajo pravočasno, pa če tudi gre za pomembno zadevo, po pošiljke morajo tudi v 20 km oddaljene kraje. V nekaterih krajih pošto prinašajo vsake toliko dni, kar je nesprejemljivo. Predsednik Slovenske ljudske stranke mag. Marko Zidanšek je že julija lani bil zelo kritičen do ukinjanja poslovalnic v manjših krajih zaradi varčevanja, medtem ko se na drugi strani, po njegovem mnenju, v podjetje kuje dobičke. Zidanšek opozarja, da kljub preoblikovanju Pošte Slovenije v gospodarsko službo leta 2002, njena osnovna naloga ostaja nemoteno izvajanje univerzalne storitve, torej zagotavljanje poštnih storitev na celotnem ozemlju Republike Slovenije pod enakimi pogoji, česar pa ne uresničuje.

Rešitev SLS vidi v popolni reorganizaciji in decentralizaciji Pošte

Marko Zidanšek: V SLS se zavzemamo za vrnitev enkakoporavnosti ljudem, če tudi gre za marsikoga tako nepomembno temo, kot je pošta.

Podjetja, ki so v 100-odstotni državni lasti, bi moralo biti ključno enakovredno obravnavanje vseh državljank in državljanov, ne pa deljenje na prvo- in drugorazredne. Prav to pa počne Pošta Slovenije z zapiranjem poslovalnic v manjših krajih in zmanjševanjem števila poštarjev pod mejo operativnosti. Na ta način krši zakon o zagotavljanju univerzalne storitve, če ravno so sami mnenja, da tega ne počnejo, ampak zagotavljajo vse storitve v skladu z zakonom in predpisi. Visoki dobički ne morejo biti izgovor za to, da ljudje nimajo možnosti dostopa do poštnih storitev. Zato v SLS predlagajo reorganizacijo in decentralizacijo, ki bo javno podjetje spet vrnilo v službo državljankam in državljanom Slovenije.

Glede na to, da Pošta Slovenije ureja kadrovsko podhranjenost z zaposlovanjem cenejše delovne sile iz drugih držav. Po mnenju tistih, ki so Pošto zapustili, je težav v mobingu, prenizkih plačah in previsoko postavljenih normah. Zaposlene silijo v opravljanje storitev, ki nimajo nič opraviti s poštnimi storitvami. Zidanšku se zdi takšno vedenje Pošte sramotno in je jasen: »V SLS ne bomo več dovolili, da državna pošta uvaža poštarje iz Srbije in Bosne in Hercegovine. Zavzeli se bomo, da bodo slovenskim poštarjem uredili normalne plače in še pomembneje – naj jim omogočijo normalne delovne pogoje, kar bo tudi pomenilo, da se bodo Slovenski državljani raje odločali za ta poklic«.

Dokler ne pričakuješ pomembne pošiljke, ti ni potrebno uporabljati poštne storitve, je nerganje okoli poštarjev usmerjeno v preveč reklam, ki jih je poštar pustil v nabiralniku. Samoumevno je, da imamo pošto dostavljeno ne glede na vreme, letni čas. Težava nastane, če ste prebivalec majhne vasi v kateri se je Pošta Slovenija odločila, da ni več donosno, da je tam pošta, ne glede na to kaj piše v zakonu. Ne glede na to, kje kdo stanuje je njegova pravica, da ima možnost odstopanja do poštnih storitev. Ljudje ne živijo samo v urbanih mestih, kjer je vse dostopno, življenje je tudi v majhnih vasicah.

Iva Vidmar

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice