Skip to content

Predvolilni bonbonček z napako

V zadnjih izdihljajih je vlada Mira Cerarja potrdila predvolilni bonbonček Levice, ki je sicer prvotno želela, želela, da bi osnovni znesek minimalnega dohodka znašal 441,67 EUR, da bi kril 100 odstotkov osnovnih oziroma kratkoročnih minimalnih življenjskih stroškov, ne pa le 75 odstotkov teh stroškov (336,26 EUR), kot je predlaga ministrica Maja Makovec Brenčič. Sam znesek je v slovenski prostor med drugim vnesel vprašanje, zakaj sploh delati, če je podrto razmerje med minimalno plačo in denarno socialno pomočjo.

Tako naj bi od 1. junija do konca leta denarna socialna pomoč (DSP) za samske in pare brez otrok znašala 385,05 EUR,od 1. januarja 2019 pa se bo znižala na 331,26 evra, kot je predlagala vlada.

Osnovni namen DSP je zadovoljevanje minimalnih življenjskih potreb v višini, ki omogoča preživetje. Uveljavi jo lahko vsakdo, če dohodek na osebo ne dosega meje dohodkov, ki je zakonsko predpisana, in so hkrati izpolnjeni tudi drugi z zakonom določeni pogoji. Ne bomo se posebno spuščali v debato, da niti 331,26 EUR, niti 385,05 EUR, ali 842,79 EUR bruto, kolikor znaša minimalna plača nikakor ni dovolj za preživetje, niti o tem, da je vse do leta 2010 DSP znašala 40% minimalne plače, od 2010 pa le še 30%, ter je z bombončkom le ta dosegla 45%. Niti se ne bomo spuščali v to, da se finančno bolj izplača družinam ne delati, saj z DSP dobijo več finančnih sredstev, kot bi jih, če bi delali za minimalno plačo, ampak se bomo obregnili ob hinavsko potezo tako vlade, kot šefa Levice.

Na vseh soočenjih se je in se gospod Luka Mesec tolkel po prsih, kaj je uspel doseči in je s tem omogočil lažje preživetje približno 50.000 prebivalcem, ki so prejemniki DSP. Prav tako je ministrica uspela v tem času povedati, da so se pri izračunih zmotili, očitno je osnovno znanje računalniških programov rak rana pretekle vlade, ter da bo na ta način porušeno razmerje na trgu dela. Niti ministrica, niti Mesec pa nista uspel v vsem tem času omeniti, da morajo prejemniki DSP, če želijo v mesecu juniju dobivati višjo DSP ponovno vložiti vlogo. Ministrstvo je na spletni strani med obvestile sicer vpletlo sporočilo za javnost, ki je dvoumne narave, a to je vse kar je naredilo. Tovrstno zavajanje in hinavščina sta vse prej kot v dobrobit državljanom. A kolikor se zdi levica to počne že vse svoje mandate. Veliko obljublja, a malo naredi.

Dvig DSP je torej zgolj poceni nabiranje volilnih glasov, ki ima napako. Vsi, ki ste prejemniki in še imate še veljavno odločbo, ponovno podajte vlogo do konec meseca maja, če želite imeti v juniju obljubljeno višino DSP.

Iva Vidmar

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice