Naprej na vsebino

Špela Čeperlin: Starši smo otroku vzornik

Pa je tu. September že pri koncu. Pri šoli se še lovimo. Smo naše otroke dobro pripravili na novo šolsko leto? Smo jim zabičali, da se morajo učiti, biti tiho in poslušati? Spoštovati učitelje in vse zaposlene? Smo jim dovolj zagrozili, kakšne bodo sankcije če vsega tega ne bodo upoštevali? In kakšen poklic bodo opravljali, če se ne bodo učili? Smo a ne?! Vse to jim dopovedujemo skoraj cel avgust, se aktivno pripravljamo na pouk, kupujemo stvari in potrebščine, pa tudi oblačila in obutev.

Kaj pa boljši in zdrav življenjski slog? Jih pripravljamo da je zdravje pomembno? Jih pripravljamo na bolj zdravo prehranjevanje in vsakodnevno gibanje? Se tudi mi pripravljamo na to? Si planiramo svoj čas za gibanje in kuhanje? Smo tako močni kot morajo biti naši otroci, ki nas seveda morajo ubogati? Smo mi tako dosledni in pogumni, da bomo ubogali sami sebe in s septembrom začeli bolj aktivno in kvalitetno prehranjevanje? No, tukaj se pa zaustavimo. Privoščimo si pametne izgovore in super razloge, zakaj bomo z vsem tem začeli januarja. In potem se čudimo, zakaj nas otroci ne upoštevajo. Na njih se jezimo, ker ne jedo vse, ker ne jedo zdravo in se jim ne ljubi na trening, ven s prijatelji in na sprehod s psom. Vpisujemo jih v razne krožke, glasbene šole in aktivnosti. Menimo, da je to za otroka več kot dovolj. Saj jih to tako utrudi, da kaj drugega tako ne zmorejo več. Pa saj jim bodo drugi pokazali kaj in kako, pa tudi, da za zdrav slog se bodo že odločili sami. Ko bodo dovolj stari. Ko bodo vedeli, ali jim to ustreza.

Otrokom smo največji zgled mi, starši. Od njih ne moremo pričakovati, da se bodo nalezli dobrih navad, če sami ne živimo tako. Otroke najbolje učimo z zgledom in tako, da jih v naše aktivnosti tudi vključimo. Otroci se tako sami navdušijo za športne aktivnosti, se približajo z naravo in jo tudi vzljubijo. Enako velja za zdravo prehranjevanje. Jih vključimo v kuhinji?  Če je na krožniku zelenjava, ki jo narežejo mali nadobudneži, bo sigurno bolj dobra in lepše dekorirana, kot če jo nareže mama.

Skozi naš zgled bodo tako cenili in spoštovati svoje telo in tudi hrano. Posledično pridobijo zdravo samozavest in samospoštovanje. To pa je sigurno zelo pomembno pri zdravem življenjskem slogu, saj sprememba sloga ne zajema le lepo telo in zdravo prehrano, ampak tudi zdrav notranji, čustveni svet. Pozitiven odnos do življenja, stabilno psihično stanje in odnos do sveta, ljudi in živali.

Če je staršem zdravje, dobro počutje in smeh na prvem mestu, se bodo otroci tega sigurno nalezli. Lažje bodo shajali z vrstniki, se manj primerjali med sabo, širili bodo smeh in dobro voljo, poleg tega pa se rajše in boljše učili.

Bolj aktiven življenjski stil družino tudi zbliža in poveže. Skupni sprehodi, igre z žogo in plavanje otroke tako navduši, da pozabijo na neumnosti, grdo vedenje in slabo voljo. Otrokom se izboljša fizično zdravstveno stanje, kar pa je največja zmaga, ki jo lahko družina doseže.

Pa ne pozabimo starega reka: »Kar se Janezek nauči, to Janez zna.«

Šolski pozdrav, Špela

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice