Skip to content

Špela Čeperlin: Pražitni obroki – kruh revežev

Mmm. Kaj je boljšega od tega, da je dobro, zdravo pa še poceni? Da je univerzalno, priročno in enostavno. V kuhinji ne sme manjkati. Prosena kaša. Na sladek način, slan ali kar sama, z omako. Božansko. Zdravo. To so vedeli že naši predniki. Moja oma je vedno pravila: »Jej proseno kašo, da boš imela lepo kožo, nohte in lase.« Pa še kako je imela prav. Mlajše generacije smo pozabile nanjo, nekateri pa je sploh ne poznajo, niti je še niso jedli.

Meni osebno je prosena kaša zakon. Uporabljam jo skorajda dnevno. Dobra je za prebavo in ne vsebuje glutena. Bogata je s silicijevo kislino, katera res vpliva na kožo, nohte, lase, pa tudi zobe. Pospešuje odvajanje vode in uravnava črevesno floro.

Kupiš jo lahko v vsaki trgovini in jo brez težav zamenjaš z rižem ali kus kusom.

Dober recept za zajtrk uporabim kar zvečer.

Skuham proseno kašo na vodi in ohladim. V drugi posodi ločim rumenjake in beljake. Naredim sneg. K rumenjakom dodam vanilijev sladkor ali vanilijev strok, kokosovo maščobo in lahko bi dodala še sladilo. Naribam jabolka, hruške in vse skupaj zmešam. V tem času bi lahko uporabila tudi fige. Dodam še rozine ali brusnice in cimet. Veliko cimeta. Zlijem v pekač in pečem pol ure na 180 stopinj. Zjutraj je zajtrk že pripravljen, le odrežem si velik kos in zraven popijem skodelico koprivinega čaja. Lahko bi kašo pripravila tudi na mleku.

Za čas kosila jo uporabljam kar samo, kot prilogo k mesu, omakam. Večkrat jo dodam k mletemu mesu, za polpete ali iz nje, v kombinaciji z ajdovo kašo naredim odlično rižoto z gobicami, bučkami in zelenjavo, katero imam takrat v hladilniku.

Prosena kaša, ki ostane od kosila porabim za malico v jogurtu, skupaj s sadjem ali jo dodam k solati. Dobra je tudi naslednji dan, le hraniti jo je potrebno v hladilniku.

Kaša je odlična tudi pri pripravi pizze. Namesto testa, katerega se večina želi izogniti.

Pripravim jo:

Na vodi kuhano proseno kašo ohladim in jo zmešam skupaj z jajci in malo mozarele. Raporedim po pekaču, na katerega prej dam papir za peko. To dam v pečico za 15 min na 180 stopinj. Potem vzamem ven, pizzo poljubno obložim, s pelati, mozarelo, šunko, čebulo, papriko,  vso zelenjavo ki jo imam, origanom in pečem še kakšnih 15 minut, da se vse lepo zapeče. Zgoraj paše tudi jajčka ali popečene bučke. Pizza je zelo nasitna, enostavna in primerna za hitro kosilo. Vredno jo je poskusiti.

Obljubim, je totalno presenečenje.

Proseni pozdrav, Špela.

 

Subscribe
Notify of
guest
2 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Nina
Nina
5 years ago

Odlično. Bom probala

Ivan
Ivan
5 years ago

Špela mi ni všeč. Lep pozdrav Ivan P.

Prijava na e-novice