Naprej na vsebino

Prostovoljstvo je v Sloveniji še zelo živo

Včasih majhne pozornost, pomoč nekomu nariše nasmeh na obraz, mu polepša dan in vrne smisel življenja. Dobršen del, ki polepšajo posameznikom dneve opravijo prostovoljci, ki brez velikega premišljevanje podarijo svoj čas za nekaj lepega. Lani je v Sloveniji 291.124 prostovoljcev opravilo 9.466.281 ur prostovoljnega dela v vrednosti 94,8 milijona evrov. Številke, ki ogromno povedo in pričajo o tem, da je čut za sočloveka v Sloveniji zelo živ.

Danes so v državnem svetu podelili  plakete Državnega sveta za najzaslužnejše prostovoljke in prostovoljce za leto 2018 14. najzaslužnejšim prostovoljkam in prostovoljcem. Podpredsednik državnega sveta Matjaž Švagan je med drugim izpostavil, da je prostovoljstvo pomemben socialni korektiv. Po njegovih besedah prostovoljci s svojim delom prispevajo k povezovanju organizacij in ljudi, še zlasti v lokalnih skupnostih.

Letošnji nagrajenci so:

 – Edo Pavao Belak,

 – Rajko Bivic,

 – Nace Breitenberger,

 – Iva Devetak,

 – Teodor Goznikar,

 – Primož Jelševar,

 – Branko Jeršin,

 – Marjan Kardinar,

 – Maks Lešnik,

 – Peter Misja,

 – Ljubomir Motore,

 – Andrej Sever,

 – Jože Sitar in

 – najstarejša prostovoljka Vincencija – Cena Kesič.

5. decembra smo obeležili mednarodni dan prostovoljstva, čigar korenine segajo v leto 1985, ko je Organizacija združenih narodov na 40. zasedanju generalne skupščine razglasila z resolucijo A/RES/40/212 17. decembra 1985 mednarodni dan.

A prostovoljci delajo dobra dela čez celotno leto, ter na takšen način pomagajo ljudem, ter sledijo svojim ciljem (izkoreniniti skrajno revščino,doseči univerzalno osnovnošolsko izobrazbo, zagotoviti enakost med spoloma in omogočiti večji vpliv žensk, zmanjšati smrtnost otrok, izboljšati zdravje, boriti se proti HIV/AIDS, malariji in drugim boleznim, zagotoviti okoljsko trajnost , razviti globalno partnerstvo za razvoj…). Dokler še obstajajo ljudje, ki so pripravljeni pomagati drugim obstaja še upanje.

Alenka Gabrovec

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice